ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο επίκεντρο οι δομικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό

09:34 - 23 Φεβ 2010 | Οικονομία
Με φόντο τις απεργιακές κινητοποιήσεις και την άφιξη του μικτού κλιμακίου των ελεγκτών πραγματοποιείται η σημερινή συνεδρία της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό. Στο επίκεντρο του διαλόγου θα βρεθούν οι δομικές αλλαγές του συστήματος. Άγνωστο αν στο διάλογο θα παραστούν οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, κ.κ. Γ.Ρωμανιάς και Σ.Ρομπόλης, καθώς επίσημα έχουν αποχωρήσει από την Επιτροπή.

Τα μέλη της Επιτροπής και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων καλούνται σήμερα να δώσουν τις προτάσεις τους για τις δομικές αλλαγές του συστήματος, καθώς και τις αξιολογήσεις τους για την εισήγηση του υπουργείου Εργασίας.

Στην προηγούμενη συνεδρία, στις 9 Φεβρουαρίου, το υπουργείο Εργασίας εισηγήθηκε επτά δομικές αλλαγές για το ασφαλιστικό σύστημα, μεταξύ των οποίων η θεσμοθέτηση βασικής σύνταξης και ο διαχωρισμός συνταξιοδοτικού συστήματος από τον κλάδο υγείας. Στόχος του υπουργείου είναι να αυξηθεί το μέσο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 τουλάχιστον έτη έως το 2015, από 61,4 στα 63 χρόνια.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, επίσης, εισηγήθηκε την εφαρμογή της απόφασης του ΔΕΚ για τη σταδιακή εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης από το 2013, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν αναφέρεται στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας, καθώς, όπως είπε, δεν είναι αρμοδιότητά του.

Σημειωτέον ότι ο κ. Ρωμανιάς παρέστη στην εν λόγω συνεδρίαση, χωρίς όμως να συμμετάσχει στο διάλογο.

Εν τω μεταξύ, οι ελεγκτές της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έφθασαν χθες βράδυ στην Αθήνα, προκειμένου να αρχίσει η παρακολούθηση της εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας. Ωστόσο, οι ελεγκτές δεν θα επισκεφθούν μόνο τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά θα βρεθούν και στο υπουργείο Εργασίας, καθώς ενδιαφέρει η εφαρμογή των εξαγγελιών για το Ασφαλιστικό.

Φωτεινή Πούλη
[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 14:18 - 23 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.