ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα μέτρα που υποδεικνύουν Βρυξέλλες, ΔΝΤ και ΕΚΤ στην κυβέρνηση

01:34 - 24 Φεβ 2010 | Οικονομία
Τα μέτρα που υποδεικνύουν Βρυξέλλες, ΔΝΤ και ΕΚΤ στην κυβέρνηση
Στην ημερομηνία ανακοίνωσης των νέων οικονομικών μέτρων αλλά και στην έκταση που θα πάρουν αυτά, φαίνεται να εστιάζεται το ενδιαφέρον καθώς η λήψη τους, θεωρείται πλέον περίπου δεδομένη. Υπό την ασφυκτική πίεση των αγορών αλλά και με δεδομένες τις “υποδείξεις” των Βρυξελλών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η κυβέρνηση φέρεται να αναζητεί τα λιγότερο...κακά μέτρα.

Η αύξηση του Φ.Π.Α κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, η περαιτέρω αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα (ακόμη και κατά 20%), η θέσπιση φόρου “πολυτελείας” σε σειρά προϊόντων με κυριότερο τα αυτοκίνητα αλλά και η περαιτέρω περικοπή των επιδομάτων στο δημόσιο τομέα, φαίνεται να αποτελούν τα μέτρα που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσουν. Αντίθετα, η κατάργηση του 14ου μισθού, φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται και από την κυβέρνηση ως η έσχατη λύση καθώς και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν κάτι τέτοιο.

Η κυβέρνηση φέρεται να αναζητά ποσό της τάξεως των 2,5-3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο λόγος είναι ότι προβλέπεται μεγαλύτερη ύφεση ακόμη και από το δυσμενές σενάριο που περιλαμβάνει το πρόγραμμα σταθερότητας. Για ύφεση 0,8% κάνει λόγο το ΠΣΑ, για ποσοστά της τάξεως του 2% έχει αρχίσει να γίνεται λόγος. Την άποψη για μεγαλύτερη ύφεση, φέρονται να ασπάζονται και οι εμπειρογνώμονες της τριμερούς επιτροπής (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν) που βρίσκονται από την Δευτέρα στην Αθήνα.

Η αύξηση του Φ.Π.Α κατά δύο μονάδες, μπορεί να αποδώσει γύρω στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει δραματική μείωση της κατανάλωσης. Η περαιτέρω περικοπή των επιδομάτων, εκτός από το κύμα αντιδράσεων από την πλευρά των δημοσίων υπαλλήλων, θα προσφέρει έσοδα της τάξεως των 200-300 εκατ. ευρώ ανάλογα με το ποσοστό της μείωσης στα επιδόματα.

Η αύξηση του φόρου των καυσίμων, αποφέρει περίπου 100 εκατ. ευρώ ανά τρεις ποσοστιαίες μονάδες αύξησης του ειδικού φόρου. Έτσι, αν οδηγηθούμε σε νέα αύξηση κατά 15%, θα φτάσουμε στα 500 εκατ. ευρώ επιπλέον.

 

Θ.Τσ

Τελευταία τροποποίηση στις 01:46 - 24 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.