ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιοι φοβούνται τα τεκμήρια;

01:57 - 24 Φεβ 2010 | Οικονομία
Μέσα στο επόμενο 10ήμερο, αναμένεται να ανακοινωθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες του νέου φορολογικού νόμου. Οι φορολογούμενοι, γνωρίζουν ήδη την κλίμακα με την οποία θα φορολογηθούν τα εισοδήματά τους. Δεν γνωρίζουν όμως το εισόδημα επί του οποίου θα υπολογιστεί ο φόρος. Ο λόγος προφανής: καραδοκούν τα τεκμήρια.

Το υπουργείο Οικονομικών καταλήγει σε μια πρόταση η οποία προετοιμάζεται από τότε που ήταν κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Τεκμήρια θα είναι τα πάντα. Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, εντοπίζεται στον τρόπο υπολογισμού των τεκμηρίων. Για κάθε περιουσιακό στοιχείο, θα υπολογίζεται ένα ποσό το οποίο θα πλησιάζει στο πραγματικό κόστος συντήρησης. Και να πως θα γίνει αυτό:

  • Για τα ΙΧ, το τεκμήριο θα υπολογίζεται ανάλογα με τον κυβισμό του αυτοκινήτου. Θα ανακοινωθεί ένα ποσό το οποίο θα καλύπτει το κόστος συντήρησης. Δηλαδή, τα έξοδα για την βενζίνη, για τα τέλη κυκλοφορίας, για τα ασφάλιστρα και για τα service. Για ένα μέσο ΙΧ της τάξεως των 1400 κυβικών, το τεκμήριο θα προσεγγίζει τις 2.500 ευρώ.
  • Για τα σπίτια, το τεκμήριο θα υπολογίζεται με ένα ποσό ανά τετραγωνικό μέτρο. Εξαιρέσεις δεν θα υπάρχουν. Δηλαδή, για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών, το τεκμήριο θα φτάνει στα 500 ευρώ τον μήνα ή στις 6000 ευρώ τον χρόνο. Ειδικά για τα εξοχικά, το τεκμήριο θα υπολογίζεται μόνο για τρεις μήνες τον χρόνο. Το ποσό του τεκμηρίου εκτός του ότι θα υπολογίζεται ανά τετραγωνικό, θα εξαρτάται και από την επιφάνεια του ακινήτου. Έτσι, για μια μονοκατοικία 300 τετραγωνικών μέτρων, το τεκμήριο θα είναι σαφώς μεγαλύτερο (και αναλογικά ανά τετραγωνικό μέτρο) σε σχέση με το διαμέρισμα των 100 τ.μ.
  • Τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, θα αποτελέσουν για πρώτη φορά τεκμήριο. Θα χρησιμοποιείται το πραγματικό ποσό που θα πληρώνει ο γονιός αλλά μελετάται να υπάρχει και ένα κατώτερο πλαφόν το οποίο θα προκύπτει από τον μέσο όρο των επίσημων τιμοκαταλόγων που δημοσιεύουν τα ιδιωτικά σχολεία.
  • Για τα σκάφη αναψυχής, το τεκμήριο θα υπολογίζεται και πάλι με βάση το μήκος. Δεν θα υπάρχει καμία εξαίρεση. Δηλαδή θα εντάσσονται στα τεκμήρια και τα σκάφη με μήκος έως 8 μέτρα τα οποία σήμερα εξαιρούνται.
  • Για τις οικιακές βοηθούς, θα πρέπει να δηλώνεται το πραγματικό ποσό αν και εδώ εξετάζεται να τεθεί κατώτερο πλαφόν (περίπου 600 ευρώ μηνιαίως).

Όλα τα ποσά που προαναφέρθηκαν θα αθροίζονται και θα αποτελούν το τεκμαρτό εισόδημα του φορολογούμενου. Αν το πραγματικό εισόδημα είναι υψηλότερο, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν είναι μικρότερο, τότε ο φορολογούμενος θα φορολογείται με βάση τα τεκμήρια ενώ θα μπαίνει σε λίστα υπόπτων για φοροδιαφυγή.

Προβλήματα θα δημιουργηθούν με ορισμένες ευαίσθητες ομάδες (φαντάρους, ανέργους κλπ). Για αυτές τις ομάδες αναμένεται να ληφθεί ειδική μέριμνα ενώ θα εξαιρούνται τελείως των τεκμηρίων οι συνταξιούχοι.

 

Θ.Τσ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.