ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαύρη τρύπα 460 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΕ

09:43 - 26 Φεβ 2010 | Οικονομία
Ως το 'χειρότερο ταμείο της χώρας' χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδος, τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Η εισφοροδιαφυγή στον ΟΑΕΕ υπερβαίνει το 38%’ – 'κάποιοι πίνουν εις υγείαν των κορόιδων', δήλωσε ο υπουργός - ενώ από τα ταμεία του οργανισμού λείπουν περί τα 460 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο το μέλλον των συντάξεων.

Ο Οργανισμός αυτός είναι ο δεύτερος σε μέγεθος της χώρας – μετά το ΙΚΑ - καθώς έχει 839 χιλ. ασφαλισμένους, 305 χιλ. συνταξιούχους πάνω από 2 εκατ. ασφαλισμένους για θέματα υγείας.  Την ίδια στιγμή ο κόσμος και οι ασφαλισμένοι πολίτες που χάνονται για τον Οργανισμό, είναι περίπου 75.000.

Ο ΟΑΕΕ ζήτησε στα τέλη Οκτώβρη από τον Υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Εργασίας έκτακτη επιχορήγηση άνω του 1 δισ. ευρώ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε στον προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ, ωστόσο με την περικοπή του 10% που γίνεται για επιπρόσθετο μέτρο στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, αυτά γίνονται 540 εκατομμύρια. Τα υπόλοιπα 460 εκατ. λείπουν από τα ταμεία του ΟΑΕΕ.

Διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του ΟΑΕΕ

Μεγάλο είναι το  πρόβλημα της ένταξης στο σύστημα του ΟΑΕΕ των επαγγελματιών εκείνων που απασχολούνται σε δράσεις επαγγελματικές που υπάγονται κλασικά στον Οργανισμό που, όμως επειδή είναι σε χωριά ή σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων, προτιμούν την ένταξή τους στον ΟΓΑ, αφήνοντας εκτός του ΟΑΕΕ το κατ΄αυτούς πάρεργο  της ενασχόλησής τους με κάτι. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο προσανατολίζεται μέσω νομοθετικής επιλογής, να προσχωρήσουν στον ΟΑΕΕ περί τις 60.000 νέοι ασφαλισμένοι από περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων. Διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης έχει ζητήσει άλλωστε και ο ίδιος ο Οργανισμός.

Επιπλέον, επειδή ο ΟΑΕΕ δεν έχει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ο διοικητής διαμόρφωσε πρόσφατα τον τύπο διαχείρισης του ελέγχου. Συγκεκριμένα το τυπολόγιο των ενεργειών μετά τον έλεγχο θα τελειώνει 15 Μαρτίου.

Κανονικά(;) το δώρο Πάσχα

Πάντως δεν τίθεται θέμα μη καταβολής του δώρου του Πάσχα στους συνταξιούχους το Μάρτιο, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εργασίας, αλλά τα προβλήματα για τον οργανισμό ξεκινούν από το καλοκαίρι. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, ο ΟΑΕΕ δεν διαθέτει πλέον αποθεματικά στο ταμείο του και για να ανταπεξέλθει στις πληρωμές των συντάξεων Μαρτίου, Απριλίου και δώρου του Πάσχα, θα πρέπει να λάβει ως τακτική επιχορήγηση περίπου 300 εκ. ευρώ μέχρι τέλος Μαρτίου.

Ο κ. Λοβέρδος έχει δηλώσει πως το υπουργείο προσανατολίζεται σε καταβολή εισφορών και άλλα μέτρα για την ενίσχυση του οργανισμού αλλά όχι σε έκτακτη επιχορήγηση καθώς έχει ήδη λάβει την επιχορήγηση 540 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού του 2010.

Φωτεινή Πούλη
[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 14:49 - 26 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.