ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FT: «Όχι» στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, λένε οι γερμανικές τράπεζες

13:11 - 26 Φεβ 2010 | Οικονομία
Οι γερμανικές τράπεζες θα αποφύγουν τις νέες επενδύσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η γερμανική έκδοση των Financial Times, καθώς φαίνεται ότι φοβούνται νέες απώλειες όσο η ελληνική οικονομία δοκιμάζεται από την κρίση χρέους.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, στο οποίο δεν αναφέρεται πηγή, μετά τις ανακοινώσεις της Eurohypo Hypo Real Estate ότι δεν θα συμμετάσχουν στον επόμενο γύρο εκδόσεων ελληνικών ομολόγων, η Deutsche Postbank είπε επίσης ότι δεν θα επενδύσει νέα κεφάλαια στην Ελλάδα.

Η Deutsche Bank θα συνεχίσει να βοηθά την κυβέρνηση στις πωλήσεις (δημοπρασίες) ομολόγων, ωστόσο δεν θα επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα.

«Δύσκολο να φανταστούμε» νέες επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα, ήταν η απάντηση στην εφημερίδα αξιωματούχων των κρατικών τραπεζών Bayerische Landesbank Landesbank Baden-Wuerttemberg.

Η δεύτερη έκδοση ομολόγων για το 2010 πιθανόν να πραγματοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου. Η χώρα θα πρέπει να αντλήσει περίπου 20 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τίτλους που λήγουν τον Απρίλιο και το Μάιο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, η συνολική έκθεση των γερμανικών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα ανέρχεται στα 43,2 δισ. δολάρια.

Η γερμανική εποπτεύουσα αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα Bafin έχει προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας γερμανικών τραπεζών, οι οποίες έχουν αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 9,1 δισ. ευρώ.

Τα περισσότερα απ' αυτά, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel (στο ίδιο που γινόταν η αναφορά για το πακέτο ευρω-βοήθειας 20-25 δισ. ευρώ), τα έχει αγοράσει η προβληματική τράπεζα Hypo Real Estate, που πέρασε στα χέρια του γερμανικού Δημοσίου πέρυσι για να αποτραπεί η κατάρρευσή της.

Η Commerzbank φέρεται να έχει 4,6 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, ενώ οι ανήκουσες σε γερμανικά κρατίδια τράπεζες LBBW και BayernLB έχουν από 2,7 δισ. ευρώ και 1,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Τέλος, σημειώνεται ότι η ασφαλιστική Allianz έχει «καθαρή» έκθεση σε ελληνικά ομόλογα, ύψους 900 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Πέμπτη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.