ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα 3,6 δισ. ευρώ η επιβάρυνση από την αύξηση του ΦΠΑ

14:06 - 26 Φεβ 2010 | Οικονομία
Τολμηρές τομές και όχι κλασικές συνταγές ζητά για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, καθώς υπολογίζει την επιβάρυνση για τους καταναλωτές σε 3,6 δισ. ευρώ και ειδικότερα στον κλάδο των τροφίμων μία επιβάρυνση της τάξεως του 1 δισ. ευρώ.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ.Β.Κορκίδης, στο πλαίσιο της 2ης Συνεδρίασης της Κεντρικής Ομάδας Συντονισμού για τη Φορολογική Μεταρρύθμιση στο Υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε πως «πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό ότι με κλασικές συνταγές δεν είναι δυνατόν να χτυπηθεί η ύφεση. Χρειάζονται τολμηρές τομές στο φορολογικό περίγραμμα που θα διαμορφωθεί σε σχέδιο νόμου,'' συμπληρώνοντας πως ''η Επιτροπή Φορολογικού της ΕΣΕΕ έχει επισημάνει 19 σημεία του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου, ως θετικά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σημεία, τα οποία απαιτούν άμεσες διορθωτικές παρεμβάσεις και διευκρινίσεις.

Αναφερόμενος στους προβληματισμούς της ΕΣΕΕ σχετικά με τη «μετρολογία», δήλωσε πως έχουν σαφή επίδραση στη γενική ψυχολογία του καταναλωτικού κοινού, η οποία τεκμηριώνεται και από την ορατή μείωση της κατανάλωσης στην αγορά και το ξέσπασμα πολλαπλών εργασιακών και κοινωνικών αντιδράσεων.

''Όσον αφορά το θέμα των αποδείξεων, σαφώς πιστεύουμε ότι χρειάζεται ένα «λίφτινγκ» στις αρχικές διευθετήσεις και εμείς από την πλευρά μας ετοιμάζουμε μία Πανελλαδική Καμπάνια με κεντρικό σύνθημα «Ταμειακές Παντού. Αποδείξεις Από Όλους».

Η πιθανή αύξηση του ΦΠΑ, από την άλλη πλευρά, κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, σημαίνει, σύμφωνα με δικούς μας υπολογισμούς, μία επιβάρυνση για τους καταναλωτές της τάξεως των 3,6 δισ. ευρώ και ειδικότερα στον κλάδο των τροφίμων μία επιβάρυνση της τάξεως του ενός δις ευρώ. Επιπρόσθετα, φοβόμαστε ότι από μία τέτοια κίνηση θα προκληθεί περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης, συρρίκνωση των εισοδημάτων και ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες,'' είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Για τον ασφαλιστικό φορέα της, η θέση της Συνομοσπονδίας είναι ότι το Υπουργείο οφείλει να διατηρήσει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του ΟΑΕΕ και να αυξήσει την προς αυτόν κρατική επιχορήγηση σε 1,14 δισ. ευρώ.

''Σχετικά με τις απειλές που αντιμετωπίζει το νόμιμο και στεγασμένο εμπόριο – και αναφέρομαι φυσικά στο παραεμπόριο, το λαθρεμπόριο και τη συνεπαγόμενη φοροδιαφυγή που στερεί από το Κράτος και τις επιχειρήσεις πολύτιμους πόρους – θέλουμε να επισημάνουμε στο Υπουργείο ότι αυτό έχει την κύρια ευθύνη διαχείρισης της εν λόγω κατάστασης και στα τρία στάδια που ελέγχει, τους διαύλους εισαγωγών στα τελωνεία, τα κέντρα διακίνησης και φυσικά το «πεζοδρόμιο»,'' τόνισε.

Σχετικά με την έντονη κριτική που δέχεται η χώρα μας, ο κ. Κορκίδης είπε πως ''δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε και δεν επιθυμούμε να αποδεχθούμε έναν αλόγιστο στιγματισμό της χώρας μας με κατηγορίες, οι οποίες κάλλιστα θα μπορούσαν να στραφούν και ενάντια σε πολλούς εταίρους μας στην Ε.Ε., αλλά και σε διάφορα θεσμικά όργανά της τα οποία μας παρουσιάζονται ως «αδιάφθορα» και «αμόλυντα». Είναι ενδεικτικό ότι το 5% του προϋπολογισμού της Ε.Ε. καταναλίσκεται σε διάφορα σκάνδαλα, ενώ ένας μεγάλος αριθμός από αυτές τις υποθέσεις ουδέποτε βγαίνει στο φως της δημοσιότητας

Μία άλλη απόδειξη της μεροληπτικής στάσης απέναντι στη χώρα μας αποτελεί η μη εφαρμογή του Άρθρου 126 στους «έξι συγκατοίκους μας» (Ολλανδία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία), οι οποίοι διαθέτουν μεγαλύτερο συνολικό χρέος από το δικό μας. Είναι άδικο να χαρακτηριζόμαστε αβασάνιστα ως «Λετονία του Νότου» και να υφιστάμεθα μία οιονεί «δημοσιονομική τρομοκρατία». Αναγνωρίζουμε τις ευθύνες μας για τη σημερινή κατάσταση και είμαστε διατεθειμένοι να παλέψουμε για να βοηθήσουμε στην κατεύθυνση της υπέρβασής της, στο μέτρο που μας αφορά.''

Τέλος ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ δήλωσε πως ''ο εμπορικός κόσμος ζητά από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης να μην «πτωχεύσουμε» ως χώρα, αλλά ούτε και να «πτωχύνουμε» ως κοινωνία. Ζητά, επίσης, σαφείς απαντήσεις σε μία σειρά από φλέγοντα ερωτήματα: Υπάρχει, πράγματι, σχέδιο σωτηρίας; Τι είδους άμυνες έχουμε να αντιτάξουμε απέναντι στους κερδοσκόπους; Μήπως τα σκληρά μέτρα προοιωνίζουν ακόμη σκληρότερα; Πότε θα λήξει ο «κόκκινος συναγερμός» του κινδύνου της χρεοκοπίας;''

Σημειώνεται πως η ΕΣΕΕ κατέθεσε Υπόμνημα στον Υπουργό κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου με τις επίσημες θέσεις και προτάσεις της για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:53 - 26 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.