ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε χαμηλό 10 μηνών η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελλάδα - Σε υψηλό 30 μηνών στην Ευρωζώνη

12:58 - 01 Μαρ 2010 | Οικονομία
Επιδείνωση παρουσίασαν οι επιχειρησιακές συνθήκες στον ελληνικό μεταποιητικό κλάδο τον Φεβρουάριο, καθώς επιταχύνθηκε η συρρίκνωση των νέων παραγγελιών, της παραγωγής και της απασχόλησης, υποδεικνύοντας ότι η χώρα δεν ακολουθεί την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Markit, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) υποχώρησε στις 44,2 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών, από τις 46,8 μονάδες τον Ιανουάριο.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία, οι επιχειρησιακές συνθήκες του κλάδου εξακολουθούν να επιδεινώνονται το τελευταίο εξάμηνο, μετά από μία σύντομη ανάπαυλα τον περασμένο Αύγουστο, ενώ η χώρα βρίσκεται σε ύφεση για πρώτη φορά από το 1993.

Στην Ευρωζώνη

Στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα 30 μηνών ανήλθε ο δείκτης PMI στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο, με τη Γερμανία να ηγείται της ανάπτυξης και την Ελλάδα να παραμένει «πίσω», σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Markit.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI κατά τον μήνα που μόλις αποχαιρετήσαμε ανήλθε στις 54,2 μονάδες, έναντι των 52,4 μονάδων τον Ιανουάριο.

«Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο (του 2010) εμφανίζεται το πιο ισχυρό τρίμηνο για τη βιομηχανική παραγωγή από το δεύτερο επίπεδο του 2007», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της υπηρεσίας, Chris Williamson.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η βιομηχανική παραγωγή το Φεβρουάριο εμφάνισε σημάδια βελτίωσης στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία και την Ολλανδία. Απαισιόδοξα, από την άλλη πλευρά, είναι τα μηνύματα που φέρνει η βιομηχανική παραγωγή της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:54 - 01 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.