ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διατηρείται αλλά «χάνεται» ο 14ος μισθός - Σε λίγο οι ανακοινώσεις - Τι περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων

12:56 - 03 Μαρ 2010 | Οικονομία
Διατηρείται αλλά «χάνεται» ο 14ος μισθός - Σε λίγο οι ανακοινώσεις - Τι περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων
Κορυφώνεται η αγωνία για την επίσημη ανακοίνωση των πρόσθετων μέτρων, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη σκληρό παζάρι για την τελική διαμόρφωση του πακέτου. Σε λίγη ώρα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις με τις πληροφορίες να αναφέρουν τα παρακάτω:

Στο 30% περικόπτονται τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές μετά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο ΦΠΑ θα αυξηθεί κατά μία μονάδα στο μικρό του κλιμάκιο, το οποίο από 9% θα ανέλθει στο 10% και κατά 2 μονάδες στο μεγάλο κλιμάκιο που θα ανέλθει από το 19% στο 21%.

Επίσης θα επιβληθεί φόρος 20% στα ποτά και τα τσιγάρα και θα υπάρξει αύξηση της τιμής της βενζίνης κατά 8 λεπτά και κατά 3 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης θα παραμείνει στις ίδιες τιμές.

Όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη δεν θα υπάρξουν περικοπές στα δώρα των συνταξιούχων ενώ δεν θα υπάρξει επέκταση των περικοπών στον ιδιωτικό τομέα.

Αντίθετα η περικοπή των επιδομάτων των μισθωτών από 10% που είχε αρχικά ειπωθεί θα ανέλθει στο 12%.

Νωρίτερα το «R» μετέδιδε:

Διατηρείται αλλά "χάνεται" ο 14ος μισθός - Μείωση μισθών 6-7% για δημόσιο τομέα

Τη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 6 με 7% - που ισοδυναμεί με την κατάργηση του 14ου μισθού - θα ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "R" η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου να διασφαλιστεί ο προσωρινός χαρακτήρας του μέτρου. Με τη μείωση του μισθού, υπάρχουν ελπίδες για αύξηση του στο μέλλον, ενώ η κατάργηση του 14ου μισθού θα είχε μόνιμο χαρακτήρα.

Εξάλλου η μείωση του μισθού κατά ενα ποσοστό μοιράζει το κόστος σε ολόκληρη τη χρονιά και δεν ανατρέπει τον προγραμματισμό των μισθωτών οι οποίοι έχουν διαμορφώσει κάποιες συνήθειες, κάποιο συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν το δώρο των Χριστουγέννων, του Πάσχα και των διακοπών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η περικοπή του μισθού θα "περάσει" πιο εύκολα στους εργαζόμενους και στις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις. Αντίθετα, η κατάργηση του 14ου μισθού θα προκαλούσε πολύ μεγαλύτερες αντιδράσεις λόγω μονιμότητας αυτού του μέτρου. Αυτό εξάλλου είχε πρόσφατα επισημάνει και ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπύρος Παπασπύρου ο οποίος σε συνεντεύξεις του είχε δηλώσει οτι η κατάργηση του 14ου μισθού αποτελεί "αιτία πολέμου". Ο ίδιος είχε δηλώσει οτι η ΑΔΕΔΥ θα δεχτεί περικοπές τις οποίες μπορεί να πάρουν πίσω οι εργαζόμενοι μέσω επιστροφής φόρων αλλά οτι  "ο 14ος μισθός αποτελεί μια ιστορική και θεμελιώδη κατάκτηση. Είναι σαφές λοιπόν ότι ανάλογη θα είναι και η αντίδρασή μας".

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης θα αφορούν μόνο στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά αναμένεται οτι ο ιδιωτικός τομέας θα δείξει ανάλογη διάθεση για επαναδιαπραγμάτευση προς τα κάτω των αμοιβών.

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει την κατάργηση του 14ου μισθού και τις συνακόλουθες αντιδράσεις, εκτιμάται οτι μπαίνουμε σε μια περίοδο έντονων κινητοποιήσεων. Ήδη η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει απεργία για τις 16 Μαρτίου ενώ αναμένονται και άλλες κινητοποιήσεις απο τη ΓΣΕΕ, το ΠΑΜΕ και απο επιμέρους επαγγελματικούς κλάδους.

Γ.Ν.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:17 - 03 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.