ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντιδρούν οι φορείς και τα κόμματα για τα νέα μέτρα

15:34 - 03 Μαρ 2010 | Οικονομία
(upd 9) Αντιδράσεις προκαλούν τα νέα μέτρα στους κοινωνικούς εταίρους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Την αντίθεσή του στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς υποστηρίζοντας ότι "τα μέτρα δεν είναι μίγμα σωτηρίας για την οικονομία, αλλά την παραλύουν και τραυματίζουν τον κοινωνικό ιστό".

Ο κ. Σαμαράς άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι: "στα πρόθυρα της χρεοκοπίας μας έφεραν πάνω από όλα οι χειρισμοί του ΠΑΣΟΚ στο τελευταίο πεντάμηνο, αυτά που έκανε και κυρίως αυτά που δεν έκανε" και πρόσθεσε ότι αυτή είναι η ευθύνη του σημερινού ΠΑΣΟΚ την οποία δεν μπορεί να την μεταθέσει σε άλλους. Είπε ακόμη ότι τα προβλήματα της χώρας είναι πολύ σοβαρά και έχουν διαχρονική ευθύνη όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και ασφαλώς και η Νέα Δημοκρατία. "Η Νέα Δημοκρατία διέπραξε σφάλματα και τα πλήρωσε, σήμερα έχει γυρίσει σελίδα, δεν απολογούμαι για κανέναν, κοιτάζω το μέλλον. Το πρόβλημα είναι του πρωθυπουργού που αντί να κοιτάζει το μέλλον ασχολείται μόνο με το χθες", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Συνεχίζοντας την επίθεσή του κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι "φυγομάχησε", γιατί τα μέτρα δεν τα ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου αλλά ο εκπρόσωπός του. Πρόσθεσε ότι αν ο κ. Παπανδρέου είχε πάρει τα μέτρα νωρίτερα θα ήταν ηπιότερα, λιγότερο επώδυνα και δεν θα τα επέβαλαν οι κοινοτικοί ελεγκτές. Υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής ο δανεισμός με αυξημένα επιτόκια μας στοίχισε περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι: "τα μέτρα θα βαθύνουν την ύφεση γιατί θα χαθεί το 25 με 30% της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών καθώς επίσης αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί σε νέες οδυνηρές για το λαό αποφάσεις". Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι χρειάζεται άλλο μίγμα πολιτικής για να βγούμε από την κρίση και ότι χρειάζεται περιστολή της δημόσιας σπατάλης. Ειδικότερα είπε ότι η Νέα Δημοκρατία απορρίπτει την αύξηση του ΦΠΑ, απορρίπτει κάθε αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, απορρίπτει την περικοπή του 14ου μισθού και αντιπροτείνει μεγαλύτερο φόρο στον καπνό και στα ποτά, μεγαλύτερη φορολογία στα είδη πολυτελείας, αύξηση των εσόδων από την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, μεγαλύτερες περικοπές στα λειτουργικά έξοδα του κράτους.

Σημείωσε με έμφαση ότι: "κόκκινη γραμμή για μας είναι η προστασία των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων και η στήριξη της μεσαίας τάξης με μέτρα που δίνουν ανάσες στην αγορά". Ως θετική κατεύθυνση πρότεινε την πιο θαρραλέα περιστολή της δημόσιας σπατάλης, την τόνωση της αγοράς, την λήψη μέτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό, καθώς επίσης και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας στον τουρισμό και στη ναυτιλία.

Για τη δική του στάση ανέφερε ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κράτησε υπεύθυνη στάση, παρακίνησε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα και πρότεινε ήδη πριν από 3 μήνες διαφορετικό μίγμα πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Α. Μωραϊτάκης: Οι Ευρωπαίοι εταίροι να δώσουν και οικονομική στήριξη

Η πορεία της αγοράς στις τελευταίες συνεδριάσεις έδειξε πως οι επενδυτές και κυρίως οι ξένοι ήθελαν πρόσθετα και σκληρότερα μέτρα. Η Κυβέρνηση, υπό την πίεση των αγορών και του κινδύνου να μην μπορέσει ή να δανειστεί με πολύ ακριβούς όρους πήρε τα απαραίτητα μέτρα. Όμως, ο δρόμος παραμένει δύσκολος και τώρα πρέπει και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να δώσουν στην Ελλάδα όχι μόνο πολιτική στήριξη αλλά και οικονομική. Η αύξηση του Φ.Π.Α. ήταν μονόδρομος και προσωπικά από τον Νοέμβριο του 2007 σε ομιλία μου στο Δ.Σ. του ΕΒΕΑ ΕΒΕΑ είχα καυτηριάσει τα υψηλά ελλείμματα, την έλλειψη αναπτυξιακού ρυθμού στην ελληνική οικονομία, την πώληση περιουσιακών στοιχείων για να καλύπτονται προσωρινά τα ελλείμματα, ακόμα και τα αφορολόγητα bonus των τραπεζιτών. Είχα σημειώσει πως «και ο Φ.Π.Α. κάποια στιγμή θα αυξηθεί και πως άλλα χειρότερα θα έρθουν». Ζητούσα από τον ΕΒΕΑ να γίνει συζήτηση για την οικονομία.  Όμως δυστυχώς τα επιμελητεία και κυρίως της Πρωτεύουσα λειτουργούν περισσότερο ως μέσα παραγωγής πολιτικών παρά πολιτικής. Αν από τότε είχε γίνει η απαραίτητη συζήτηση και είχαν κατατεθεί προτάσεις ίσως σήμερα να μην ήταν η χώρα σε αυτή τη θέση.

Επιπλέον θα ήθελα να σημειώσω πως πρέπει τώρα να παρθούν και αναπτυξιακά μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν την οικονομία, να αυξήσουν την παραγωγικότητα, την απασχόληση και κατ΄επέκταση τα δημόσια έσοδα. Μέτρα που δεν έχουν πολιτικό κόστος και δεν επιβαρύνουν τα δημοσιονομικά. Θα μπορούσαν για παράδειγμα να καταργηθούν φόροι που δεν προσφέρουν τίποτα γιατί οι έχοντες τα κεφάλαια τους αποφεύγουν μέσω των εγκατεστημένων στο εξωτερικό τραπεζών με τις οποίες συναλλάσσονται και οι εγχώριες τράπεζες και χρηματιστηριακές χάνουν κεφάλαια και το κράτος έσοδα. Τέτοιοι φόροι είναι ο φόρος 0,15% στις πωλήσεις ξένων μετοχών, ο φόρος 40% στους τόκους εταιρικών ομολόγων, ο αυτοτελής φόρος 20% στο forex και 40% στα δομημένα προϊόντα, η παρακράτηση φόρου 20% για το 2010 και 35% το 2011 από καταθέσεις Ελλήνων στις χώρες εκείνες που δεν ανακοινώνεται ο κάτοχος διότι τα φυσικά πρόσωπα δημιούργησαν offshore στις χώρες αυτές. Πρέπει να παρθεί μία απόφαση. Ή να πιαστούν όσοι αποφεύγουν να τους πληρώσουν, πράγμα μάλλον αδύνατο, ή να καταργηθούν, προς χάριν της ανάπτυξης.

Επίσης τα κεφάλαια ΑΕΔΑΚ να γίνουν 125.000€, όπως στο Λουξεμβούργο και όχι 9 εκατομμύρια Ευρώ όπως έγιναν το 2004 για να μειωθεί ο ανταγωνισμός με αποτέλεσμα, τώρα Έλληνες να κάνουν ΑΕΔΑΚ στο Λουξεμβούργο.

Κ. Μίχαλος: Σε λάθος κατεύθυνση τα νέα μέτρα

''Τα  μέτρα, που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, κινούνται δυστυχώς σε λάθος κατεύθυνση και το πιθανότερο είναι ότι θα υπονομεύσουν, αντί να ενισχύσουν, την προσπάθεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης,'' δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κ. Μίχαλος. Ο ίδιος προειδοποίησε για μείωση της κατανάλωσης και παρατεταμένη βαθειά ύφεση αν δεν υπάρξουν άμεσα αναπτυξιακά μέτρα.

Ο κίνδυνος λουκέτου για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πλέον περισσότερο από κάθε άλλη φορά ορατός, γεγονός, που εκτός των άλλων, θα οδηγήσει στη μείωση των δημόσιων εσόδων και στην κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ σε σχετική ανακοίνωση.

''Αυτό που η αγορά περίμενε και περιμένει από την κυβέρνηση, αυτό που ζητάμε επίμονα εδώ και καιρό, είναι δραστικά μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες πηγές σπατάλης που υπάρχουν σήμερα στο Δημόσιο. Για να σταματήσει, επιτέλους, η αιμορραγία από τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ.

Για να εξορθολογιστούν οι δημόσιες προμήθειες. Να προχωρήσουν οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών, που λειτουργούν σήμερα χωρίς αντικείμενο. Και βέβαια, περιμένουμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει, επιτέλους, σε σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές, που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Αλλαγές, με στόχο την προσέλκυση νέων επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και πρόσθετων ρυθμών ανάπτυξης. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής. Και όχι με το να σφίγγουμε απλώς όλο και περισσότερο τη μέγγενη γύρω από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», κατέληξε.

 ΣΕΒ: Αναγκαία τα μέτρα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία

«Όπως είπαμε στον Πρόεδρο τα νέα μέτρα πιστεύουμε ότι ήταν αναγκαία για να αποφύγει η χώρα μας την χρεοκοπία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χάρης Κυριαζής.

 Επιπλέον, τόνισε ότι «για να μην επιτείνουν την ύφεση αυτά τα μέτρα, ο ΣΕΒ έθεσε στην Κυβέρνηση την ανάγκη να υπάρξει άμεσα ένα νέο πακέτο μέτρων, αναπτυξιακού και όχι ταμειακού χαρακτήρα, με τρεις άξονες: ο πρώτος είναι η προσέλκυση επενδύσεων, ο δεύτερος η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και ο τρίτος η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής παραγωγής».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν τίθεται θέμα επέκτασης των μέτρων στον ιδιωτικό τομέα, ο Χ. Κυριαζής απάντησε ότι «δεν ετέθη σήμερα τέτοιο θέμα, αλλά η κρίση όπως ξέρετε πλήττει εξίσου τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα».

ΣΕΛΠΕ: Χρειάζονται και αναπτυξιακά μέτρα

O ΣΕΛΠΕ, όπως όλοι οι Έλληνες, εύχεται τα νέα  δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης με στόχο την αύξηση των εσόδων και μείωση των δαπανών του Δημοσίου, να αποδειχτούν αποτελεσματικά ως προς τους στόχους τους.

Επισημαίνουμε  όμως για μια ακόμη φορά ότι η επιτυχία τους θα κριθεί από την πραγματοποίηση του στόχου ανάπτυξης του ΑΕΠ οποίος ήδη εντός πέντε μηνών έχει αναθεωρηθεί από -0,3% σε -2,0%. Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα αναπτυξιακής μορφής, φοβόμαστε ότι η μείωση του ΑΕΠ θα φτάσει στο 3%-4%. Μια τέτοια κατάληξη θα οδηγήσει στην "πορτογολοποίηση" της οικονομίας και σε ένα  φαύλο κύκλο ελλειμμάτων, νέων φόρων και μεγαλύτερης ύφεσης με αποτέλεσμα τον Νοέμβριο να χρειαστούν και νέα μέτρα σταθεροποίησης της οικονομίας.

Το μεγάλο πρόβλημα στον δημόσιο τομέα δεν είναι μόνο το ύψος των μισθών, αλλά κυρίως ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων χωρίς αντικείμενο εργασίας, το οποίο σε συνδυασμό με τις λοιπές ανεξέλεγκτες δαπάνες του Δημοσίου δημιουργεί μια εκρηκτική δημοσιονομική κατάσταση. Πρέπει να επιτευχθεί άμεσα η αναδιοργάνωση του κράτους, με κατάργηση άχρηστων οργανισμών και βελτίωση των υφισταμένων υπηρεσιών με ταυτόχρονη εξειδίκευση, στοχοποίηση και μέτρηση της παραγωγικότητας. Το ελληνικό δημόσιο απομυζά τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και όσοι φόροι και αν επιβληθούν δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα των δημοσίων ελλειμμάτων.

Επιβάλλεται πλέον η προγραμματισμένη από δεκαετίας σμίκρυνση του δημόσιου τομέα της οικονομίας με πρώτη προτεραιότητα την μείωση στο ήμισυ του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, με δεύτερη προτεραιότητα την άρση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανομένων στο δημόσιο.

Πρέπει τα μέτρα που αναγγέλθηκαν να συνοδευτούν από άμεσα μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, μηδενικού δημοσιονομικού κόστους διότι υπάρχει κίνδυνος να βαθύνουν την ύφεση που θα έχει σαν συνέπεια την ελλειμματική εισπραξημότητα των φορολογικών εσόδων από το κράτος.

Το ελληνικό οργανωμένο εμπόριο όπως και κάθε Έλληνας στέκεται στο πλευρό της Εθνικής προσπάθειας της κυβέρνησης για την διάσωση της οικονομίας. Η ανησυχία του όμως είναι δεδομένη και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς μόνο τα αναπτυξιακά μέτρα μπορούν να δείξουν το δρόμο της εξόδου από την κρίση. Μέτρα τα οποία θα έπρεπε ήδη να είχαν εξαγγελθεί και τα οποία αναμένουμε να μεγάλη αγωνία.

ΟΤΟΕ: Επικράτησαν οι απαιτήσεις των αδηφάγων αγορών

Τελικά, επικράτησαν οι απαιτήσεις των ισχυρών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αδηφάγων αγορών, όπως φαίνεται από την ανακοίνωση των οικονομικών μέτρων της Κυβέρνησης.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση της χώρας υπέκυψε στις πιέσεις των Βρυξελλών και προχώρησε στην ανακοίνωση των πιο σκληρών, αντιλαϊκών μέτρων.

Η αναγκαιότητα λήψης οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση του χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, δε σημαίνει σε καμία περίπτωση, ότι έπρεπε να πληγούν τα ασθενέστερα και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα της πατρίδας μας, που αποτελούν τα μόνιμα υποζύγια που στηρίζουν διαχρονικά την εθνική οικονομία.

Γιατί τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η Κυβέρνηση:

-ούτε το πρόβλημα της οικονομίας λύνουν, αφού οδηγούν σε βαθιά ύφεση τη χώρα, αναστέλλοντας κάθε αναπτυξιακή προοπτική.

-ούτε κοινωνικά δίκαια είναι, αφού τις συνέπειες των οικονομικών αδιεξόδων θα πληρώσουν και πάλι δυσανάλογα οι ασθενέστεροι, ενώ οι πλούσιοι και οι κατέχοντες δε θα χάσουν τίποτα από όσα αποθησαύρισαν δεκαετίες ολόκληρες, σε βάρος του κράτους και των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου.

Τίποτα, καμία αναγκαιότητα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την καταιγίδα των οικονομικών μέτρων της Κυβέρνησης σε βάρος των ασθενέστερων και των μεσαίων λαϊκών στρωμάτων, που δεν έχουν καμία άλλη επιλογή από την αντίσταση με όλες τους τις δυνάμεις.

Η ΟΤΟΕ θα δώσει όλες τις δυνάμεις της μαζί με ολόκληρο το Συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας στα πλαίσια του αγώνα όλων των εργαζόμενων

o        για την υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων

o        για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας με κοινωνική δικαιοσύνη και σεβασμό στον παράγοντα άνθρωπο.

Καλούμε την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό της χώρας ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΑ ΜΕΤΡΑ, που εξήγγειλαν σε βάρος της κοινωνίας των πολλών.

Έστω και τώρα υπάρχει χρόνος για μια άλλη πολιτική.

Την πολιτική της συνέπειας, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας.

•        Μια πολιτική που θα παίρνει από τους κατέχοντες, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και των αδύνατων.

•        Μια πολιτική που θα μοιράζει δίκαια τον πλούτο της χώρας, χωρίς ξένες υποδείξεις.

•        Μια πολιτική που θα υπερασπίζεται τις κοινωνικές κατακτήσεις και την εθνική αξιοπρέπεια του λαού μας.

ΑΔΕΔΥ: Χρειάζονται αλλαγές στα προβληματικά ιδιωτικά και δημόσια συστήματα

Πρακτικές προτάσεις για την εξοικονόμηση πόρων σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης "υπέδειξε" στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, κατά τη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου. «Τόνισα στον πρωθυπουργό ότι εάν θέλουμε να στηρίξουμε την κοινωνική συνοχή και τα μέτρα να είναι κοινωνικά δίκαια, δεν μπορεί να προχωράμε με το ψαλίδι στους μισθούς και τις συντάξεις και να μείνουν άθικτα όλα εκείνα τα ιδιωτικά και δημόσια συστήματα που δημιουργούν το πρόβλημα», δήλωσε ο Σ. Παπασπύρος.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που έχει προγραμματίσει η ΑΔΕΔΥ και εξέφρασε την αποφασιστικότητά του για αντιμετώπιση μιας "μονομερούς και άδικης κατάστασης που συνοδεύεται από έναν άθλιο λαϊκισμό, όταν η Δημόσια Διοίκηση θα πρέπει να γίνει δύναμη εξόδου από την κρίση".

Ο Σπ. Παπασπύρος ζήτησε ξεχωριστή συνάντηση της κυβέρνησης με την ΑΔΕΔΥ για ζητήματα Δημόσιας Διοίκησης και μισθολογίου. Ακόμη, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μη γίνει δημοσιονομικό πρόβλημα το ασφαλιστικό και να μετατεθεί έξω από αυτές τις συνθήκες πίεσης η αντιμετώπισή του.

Διότι, όπως είπε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, κάτω από αυτή τη συγκυρία μπορεί να έχουμε κι εκεί μονομερώς ψαλίδι στα δικαιώματα των εργαζομένων.

ΕΣΕΕ: Δεν θα ''πτωχεύσουμε'' αλλά θα ''πτωχύνουμε''

''Δυστυχώς το τοπίο ξεκαθάρισε και η μετρολογία αποσαφηνίστηκε με σκληρά και άδικα μέτρα. Μέτρα που δεν ικανοποιούν κανέναν και δεν αφήνουν καμία επιλογή και κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης,'' δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου με τους Προέδρους των Κοινωνικών Εταίρων.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υπογράμμισε ότι τα μέτρα δεν είναι μόνο σκληρά και επώδυνα αλλά και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, στο βαθμό που δεν διασφαλίζουν την αναπτυξιακή προοπτική. ''Γεγονός που προμηνύει μια μακρά και απρόβλεπτη, ως προς τις συνέπειές της, περίοδο ύφεσης,'' τόνισε, συμπληρώνοντας πως θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε ημερομηνία λήξης, την οποία όμως κανείς δεν γνωρίζει σήμερα.

'Εκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να μην αναστραφεί η κατάσταση και ''επιστρέψουμε ξανά εδώ που βρισκόμαστε σήμερα''.

''Με την επίτευξη του στόχου, που είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 4 μονάδες το 2010, μπορεί να μην «πτωχεύσουμε» αλλά θα «πτωχύνουμε»,'' τόνισε ο κ. Κορκίδης.

''Η ΕΣΕΕ, ως κοινωνικός εταίρος, στο πλαίσιο του κοινωνικού και οικονομικού πατριωτισμού που διαπνέει το ελληνικό εμπόριο, θα προσφέρει στην Ελληνική Κυβέρνηση παρεμβατική συναίνεση και συμβουλευτική υποστήριξη.Το «ταμείον είναι μείον», ποτέ όμως δε θα επιτρέψουμε την παύση πληρωμών και τη στάση εμπορίου»,'' κατέληξε.

ΓΣΕΕ: ''Για άλλη μια φορά τα κορόιδα πληρώνουν''

Μονομερή και χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γ. Παναγόπουλος, τα νέα μέτρα. Ο ίδιος, τόνισε πως «για άλλη μία φορά τα κορόιδα πληρώνουν».

ΒΕΑ: Αμεσες οι επιπτώσεις στη λειτουργία της αγοράς

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας σημειώνει ότι τα νέα μέτρα εισοδηματικής περικοπής στο Δημόσιο Τομέα (13ος και 14ος μισθός, επιδόματα, επιτροπές και υπερωρίες) πλήττουν για πρώτη φορά την πελατεία των ιδίων των κομμάτων, τα οποία με τις τακτικές τους οδήγησαν στην ανάπτυξη ενός υπέρογκου και αναποτελεσματικού Δημοσίου Τομέα και τα οποία φέρουν και το βάρος της σημερινής κατάστασής του. Σοβαρές αναμένονται οι κοινωνικές διαστάσεις του ζητήματος αλλά και άμεσες οι επιπτώσεις στη λειτουργία της αγοράς.

Το Επιμελητήριο τονίζει ότι ο περιορισμός της καταναλωτικής ζήτησης που είναι προφανώς αναμενόμενος ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει και σε περαιτέρω μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων με άμεσο κίνδυνο για την λειτουργία ιδιαίτερα των μικρότερων απ’ αυτές και αύξηση της ανεργίας, και κατά συνέπεια σε μείωση αντί αύξησης των εσόδων του Δημοσίου από αμέσους και εμμέσους φόρους.

Τέλος ζητάει την άμεση κινητοποίηση της Πολιτείας με αναπτυξιακά μέτρα επίσπευση δράσεων ΕΣΠΑ και οπωσδήποτε μέτρα τόνωσης του ψυχολογικού παράγοντα της αγοράς για την κατά το δυνατόν συγκράτηση περαιτέρω περιοριστικών επιδράσεων.

ΣΥΡΙΖΑ: Ερχεται βαθιά και παρατεταμένη ύφεση

''Τα νέα κυβερνητικά μέτρα  θα βυθίσουν  σε  βαθιά και  παρατεταμένη  ύφεση  τη   χώρα,  αποτελούν  δε μέρος  μιας καθολικής επίθεσης  με στόχο την πλήρη ανατροπή  των  εργασιακών  σχέσεων  των εισοδημάτων  και  του ασφαλιστικού συστήματος,'' υπογράμμισε σε σχετική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς τόνισε ότι η κυβέρνηση  ανακοίνωσε το νέο  πακέτο  μέτρων ''περισσή ωμότητα και κυνισμό'', συμπληρώνοντας πως ''πρόκειται  για  τη  μεγαλύτερη  επίθεση ενάντια στην  μισθωτή εργασία μεταπολιτευτικά. Η κυβέρνηση υλοποιεί  τις  πιο  ακραίες νεοφιλελεύθερες  πολιτικές,  υποτάσσοντας  την  ελληνική οικονομία στις  διαθέσεις  των  κερδοσκοπικών  αγορών και του διεθνούς  τραπεζικού κεφαλαίου.

Ο σημερινός  δημοσιονομικός  στραγγαλισμός  της  ελληνικής  οικονομίας  είναι απόρροια του σημερινού  νεοφιλελεύθερου πλαισίου  της  Ε.Ε.

Είναι μεγάλες  οι ευθύνες  των κυβερνήσεων  των  τελευταίων  δεκαετιών, του ΠΑΣΟΚ  και της  ΝΔ, που διέλυσαν τον  παραγωγικό  ιστό της  χώρας   και  βάθυναν τις  στρεβλώσεις  του  εγχώριου παραγωγικού μοντέλου.

Ο μαζικός  και ενωτικός  αγώνας  των εργαζομένων  για την ανατροπή  των  μέτρων  είναι ο μόνος  δρόμος   αλλά και  η ελπίδα  για μια άλλη πορεία της χώρας  και της  Ευρώπης  Καλούμε κάθε εργαζόμενο/η, κάθε νέο κα νέα να βρεθεί από αύριο στους δρόμους.''

ΚΚΕ: Βάρβαρα τα μέτρα

«Βάρβαρα» χαρακτήρισε τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατηγορώντας τη πως λέει ψέματα.

Επιπλέον, τόνισε ότι πρόκειται για «μέτρα διαρκείας», ενώ πρόσθεσε ότι «θα έρθουν και νέα πακέτα μέτρων έως το τέλος του χρόνου».

«Είναι ντροπή τα βάρβαρα μέτρα να περάσουν χωρίς λαϊκή αντεπίθεση. Έχει σημασία ο λαός να δείξει πως θα τα σμπαραλιάσει στην πράξη» υπογράμμισε η Α. Παπαρήγα, υποστηρίζοντας πως τα χρήματα δεν θα επιστραφούν σε αυτόν, αλλά θα πάνε στις τσέπες των μονοπωλίων.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Είναι ευθύνη και χρέος όλων των εργαζόμενων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, να απορρίψουν τα τρομοκρατικά διλήμματα και τα ψέματα κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας και να ξεσηκωθούν. Πατριωτισμός είναι η πάλη να μην πτωχεύσει ο λαός.

Όλοι στο δρόμο του αγώνα για να αποκρούσουμε τους νέους άγριους φόρους στο ΦΠΑ και στα καύσιμα, τη δραστική μείωση μισθών και συντάξεων. Να αποτρέψουμε τον σφαγιασμό των δώρων Πάσχα - Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας. Είναι ψέμα ότι αυτό αφορά μόνο τον δημόσιο τομέα. Ο στόχος είναι να κοπεί εντελώς και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Να σταματήσουμε το ξεθεμέλιωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων, την απελευθέρωση των απολύσεων και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, μέτρα που έχουν έτοιμα και θα αποτελέσουν το επόμενο κύμα επίθεσης.

Τα μέτρα αφορούν και πλήττουν καίρια όλους τους εργαζόμενους και όλα τα φτωχά και μεσαία λαϊκά στρώματα και με μια φωνή πρέπει τώρα να απαντήσουν «καμιά θυσία για την πλουτοκρατία». Δεν θα είναι προσωρινά και δεν θα είναι τα τελευταία. Η επίθεση θα συνεχίζεται και διαρκώς θα γίνεται πιο βάρβαρη αν τώρα δεν προσκρούσει σε μια ισχυρή, αγωνιστική, λαϊκή αντίδραση.

Για να τους σταματήσουμε πρέπει τώρα ο λαός να περάσει στην επίθεση. Να διεκδικήσει πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στο λαϊκό εισόδημα. Προστασία των ανέργων. Δραστική φορολόγηση και κατάργηση των προνομίων των μεγαλοεπιχειρηματιών. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.

Ο λαός πρέπει να εμπιστευτεί τη δύναμή του. Να εμπιστευτεί το ΚΚΕ. Τώρα πρέπει να εγκαταλείψει αποφασιστικά και συνειδητά τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ΕΕ, να οικοδομήσει τη δική του αντιμονοπωλιακή συμμαχία και να παλέψει για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για τη λαϊκή εξουσία».

ΛΑΟΣ: ''Πρέπει να μεριμνήσουμε για την Ελλάδα''

''Θα ιδρώσουμε, θα δακρύσουμε, θα ματώσουμε, αλλά η Ελλάδα θα διασωθεί. Πρέπει να τη διασώσουμε,'' δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης.

''Ο προσωπικός πατριωτισμός ενός εκάστου, πρέπει να παραμερίσει τα οποιαδήποτε προσωπικά ωφελήματα, για να επαναφέρουμε το βαναύσως τραυματισμένο γόητρο της χώρας, εκεί που επιβάλλεται από την μακροχρόνια Ιστορία μας και την υποχρέωσή μας προς τις επόμενες γενεές των Ελλήνων.

Για κάθε ένα από τα μέτρα, ο ΛΑ.Ο.Σ θα τοποθετηθεί υπευθύνως εις τη Βουλή των Ελλήνων. Μέχρι τότε ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες για να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη ο τόπος, την κοινωνική ειρήνη,'' είπε.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:23 - 03 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.