ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απειλεί με υποβάθμιση των τραπεζών η Moody’s

20:41 - 03 Μαρ 2010 | Οικονομία
Την πιστοληπτική και καταθετική ικανότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος απειλεί η Moody’ s, καθώς θέτει υπό αξιολόγηση πέντε ελληνικές τράπεζες. Συγκεκριμένα στο στόχαστρο της Moody’s βρίσκονται ΕΤΕ, Εμπορική , Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank.

Η Moody’s προέβη στην απόφαση αυτή εξαιτίας του ότι οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πιέσεις στις οικονομικές επιδόσεις τους καθώς και στη θεμελιώδη φερεγγυότητα τους ως αποτέλεσμα της οικονομικής επιβράδυνσης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των οικονομιών της Ανατολικής Ευρώπης στις οποίες κυρίως δραστηριοποιούνται.

Ειδικότερα για την πορεία τους στην εγχώρια αγορά, σημειώνει πως έχει μειωθεί η δραστηριότητα τους, ενώ ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί οι επισφάλειες καθώς και το κόστος χρηματοδότησης τους.

Επίσης, σημειώνει ότι προτίθεται να εξακριβώσει τη δυνατότητα της χώρας να στηρίζει το τραπεζικό της σύστημα, εκτιμώντας πως η πιθανότητα μια κυβερνητικής στήριξης είναι πολύ μεγάλη.

Κατά την αναθεώρησή των βαθμολογήσεων τους η Moody's σημειώνει ότι θα λάβει υπόψη της τα πρόσφατα αποτελέσματα των τραπεζών και θα εξακριβώσει επίσης τις επιπτώσεις που θα έχουν στις μελλοντικές τους επιδόσεις οι ολοένα αυξανόμενες δυσμενείς συνθήκες στις αγορές.

Επίσης ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι οι δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση των αναπτυξιακών ρυθμών στο άμεσο μέλλον. Επιπλέον εκτιμά ότι η πιθανή αύξηση της ανεργίας και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετες πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα. Παρόλο αυτά καταλήγει, κατά την αναθεώρηση θα λάβει υπόψη τα μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα οικονομικά οφέλη που μπορεί να έχει η χώρα από το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:14 - 03 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.