ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Citi: Μη ρεαλιστικές οι εκτιμήσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής

14:15 - 04 Μαρ 2010 | Οικονομία
Η απόφαση του μεγάλου αυτού πακέτου μέτρων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της μεγάλης της δέσμευσης, να κάνει ότι είναι απαραίτητο για να κερδίσει την στήριξη της Ε.Ε και , πιο σημαντικά, να πάρει πίσω την χαμένη της αξιοπιστία, υπογραμμίζει η Ctigroup σε έκθεσή της, όπου σχολιάζιει τα νέα μέτρα ύψους 4,8 δισ. ευρώ.

Οπως επισημαίνει, μία θετική αντίδραση της αγοράς σε αυτά τα μέτρα, και η περαιτέρω πτώση του spread, άνουν εφικτή την έκδοση του 10ετούς ομολόγου πλέον ( στην οποία και προχώρησε σήμερα η Ελλάδα).

Επιπλέον, αυτή η μεγαλύτερη προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα θα στρώσει επίσης τον δρόμο για εξωτερική οικονομική βοήθεια από άλλες χώρες της ευρωζώνης, σε περίπτωση που η χώρα αντιμετωπίσει προβλήματα χρηματοδότησης.

Ωστόσο, η Citi σημειώνει, ότι αυτές οι νέες σκληρές περικοπές, θα πυροδοτήσουν και νέες διαμαρτυρίες. Ο δημόσιος τομέας ήδη έχει ανακοινώσει γενική απεργία στις 16 Μαρτίου και αν και οι δημσκοπήσεις είναι αρκετά υποστηρικτικές απέναντι στην στάση της κυβέρνησης, ο μεγάλος κίνδυνος στην επιτυχή εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων, παραμένουν οι κοινωνικές αναταραχές στην Ελλάδα..

Παντως, όπως αναφέρει η Citi, το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που θα καταφέρουν τα συνολικά μέτρα θα είναι μάλλον μικρότερη από αυτήν που δηλώνει η κυβέρνηση. Οι εκτιμήσεις πως τα μέτρα αντιστοιχούν σε δημοσιονομική προσπάθεια ανάλογη με το 6,5% του ΑΕΠ δεν είναι ρεαλιστικές καθώς σύμφωνα με τον οίκο, η προσαρμογή θα είναι περίπτου στο 4%-4,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, ακόμα και αυτή , είναι μία εξαιρετικά μεγάλη δημοσιονομική προσπάθεια.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.