ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλαλούμ με το ΦΠΑ, κερδοσκοπία με τη βενζίνη

19:09 - 04 Μαρ 2010 | Οικονομία
Σύγχυση και φαινόμενα κερδοσκοπίας καταγράφονται από το πρωί στην αγορά καυσίμων, με την αμόλυβδη βενζίνη να «πετάει» προς τα 1,50 ευρώ, ακόμη και μέσα στην Αθήνα. Καταρχήν, αρκετοί πρατηριούχοι έβαλαν «καπέλο» 10-12 λεπτά το λίτρο - όσο δηλαδή η επιβάρυνση από την αύξηση του φόρου- στην τιμή της βενζίνης που είχαν μέσα στις δεξαμενές τους, παρά το γεγονός ότι την είχαν αγοράσει τις προηγούμενες ημέρες με χαμηλότερη τιμή.
Το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών, διευκρινίζει πως «η ισχύς των διατάξεων αρχίζει από 4/3/2010», εννοώντας τα καύσιμα που εκτελωνίστηκαν σήμερα από τα διυλιστήρια, όχι και τις ποσότητες εκείνες που … προϋπήρχαν στις δεξαμενές.

 Κύκλοι της αγοράς καυσίμων, εκτιμούν ότι με τη μέθοδο της «υπερτιμολόγησης» των αποθεμάτων, και με δεδομένο πως έχουμε 8.500 πρατηριούχους και ότι η χωρητικότητα της μέσης δεξαμενής κυμαίνεται στα 10 κυβικά μέτρα, ορισμένοι έβαλαν στην τσέπη τους ένα ποσό τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ.

Σύγχυση με το ΦΠΑ

Στο μεταξύ αλαλούμ προκάλεσε η στάση του υπ. Οικονομικών, το οποίο το μεσημέρι διευκρίνισε ότι ο νέος αυξημένος ΦΠΑ (21%) θα ισχύει τελικώς από τις 15 Μαρτίου, και όχι από σήμερα, όπως ανέφερε το κείμενο του νομοσχεδίου που ανακοινώθηκε χθες. Είχαν προηγηθεί διαμαρτυρίες επιχειρήσεων ότι δεν προλαβαίνουν εν μια νυκτί να αναπροσαρμόσουν το μηχανογραφικό τους σύστημα στα νέα δεδομένα.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε μια απίστευτη σύγχυση : Εταιρείες καυσίμων που από το πρωί τιμολογούσαν τις παρτίδες που πωλούσαν με 21%, αναγκάστηκαν μετά της διευκρίνιση του υπουργείου να κόψουν πιστωτικά και να επανεκδώσουν τα ίδια τιμολόγια που είχαν κόψει με το «σωστό» ΦΠΑ, 19%.

Πετάει κοντά στα 1,50 ευρώ

Σύμφωνα με στοιχεία από την ιστοσελίδα www.fuelprices.gr, που συλλέγει τις τιμές που οι ίδιοι οι πρατηριούχοι δηλώνουν καθημερινά, η μέση τιμή της αμόλυβδης στον Νομό Αθηνών το πρωί ήταν 1,294 ευρώ, με αποκλίσεις από 1,119 (ελάχιστη) έως 1,479 ευρώ (μέγιστη). Αν σε αυτές τις τιμές προστεθούν τα 10-12 λεπτά που υπολογίζεται ότι θα είναι η τελική επιβάρυνση από την αύξηση του φόρου μαζί με το ΦΠΑ, η μέση τιμή διαμορφώνεται από τα 1,24 ευρώ (ελάχιστη) έως τα 1,60 ευρώ (μέγιστη).

 

Γιώργος Φιντικάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.