ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ. Σαχίνης: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο

22:27 - 04 Μαρ 2010 | Οικονομία
Στην ανάδειξη της Ελλάδας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο, αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Χάρης Σαχίνης, σε δηλώσεις του, μετά την υπογραφή της συμφωνίας της ελληνικής εταιρίας, με την ιταλική Edison και τη βουλγαρική Bulgarian Energy Holding, για τη σύσταση των εταιριών, που θα αναλάβουν το σχεδιασμό, την κατασκευή και την εμπορική εκμετάλλευση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB.
Ο κ. Σαχίνης επισήμανε ότι ο IGB, που θα έχει αφετηρία την Κομοτηνή και κατάληξη τη Στάρα Ζαγκόρα της Βουλγαρίας, θα συμβάλλει μαζί με τους υπόλοιπους διασυνδετήριους αγωγούς που κατασκευάζονται ή μελετώνται να κατασκευαστούν, στη διαφοροποίηση των διαδρομών μεταφοράς και πηγών φυσικού αερίου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, προς αποτροπή κάθε πιθανότητας επικείμενου γεωπολιτικού κινδύνου. «Από εδώ και πέρα θα πάμε και προς την Ιταλία, συνεργαζόμαστε με την Edison για αυτό το λόγο», πρόσθεσε ο κ. Σαχίνης.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Edison SpA Ουμπέρτο Κουαρντίνο επισήμανε ότι ο διασυνδετήριος αγωγός IGB αναβαθμίζει τον αγωγό φυσικού αερίου ITGI (Interconnector Turkey-Greece-Italy) σε πανευρωπαϊκό δίκτυο. «Ευελπιστούμε ότι με περισσότερες διασυνδέσεις, μέσω της Βουλγαρίας, θα φθάσουμε στη Ρουμανία και τη Σερβία», είπε.

Στο μεταξύ, ο κ. Κουαρντίνο γνωστοποίησε ότι η εταιρία του στρέφει το ενδιαφέρον της για την Ελλάδα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Η Ελλάδα είναι μία χώρα με πολλούς ανέμους. Τις επόμενες ημέρες θα έχω κάποιες σημαντικές επιχειρηματικές συναντήσεις με Έλληνες», σημείωσε.

Ο επικεφαλής της Edison, θα πραγματοποιήσει αύριο το πρωί επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης, στο βιομηχανικό συγκρότημα των Ελληνικών Πετρελαίων. Η Elpedison, κοινή εταιρία των ΕΛΠΕ και της Edison, αναμένεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, στο πλαίσιο της πρόσκλησης ενδιαφέροντος που έχει προκηρύξει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.