ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε 36 δόσεις οι εισφορές των επιχειρήσεων

09:14 - 05 Μαρ 2010 | Οικονομία
Σε 36 δόσεις των 200 ευρώ θα μπορούν πλέον να καταβάλλουν τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές τους οι επιχειρήσεις, τη στιγμή που τα χρέη στα Ταμεία φτάνουν αισίως τα 12 δισ. ευρώ. Παράλληλα, 65.000 νέες θέσεις εργασίας θα επιδοτηθούν με 700 εκατ. ευρώ, σε σχετικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Οι δύο τροπολογίες του υπουργείου Εργασίας θα κατατεθούν σήμερα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή μαζί με τα έκτακτα μέτρα και θα ισχύσουν το πολύ από τα μέσα του μήνα.


Πως θα γίνεται ο διακανονισμός των οφειλών

Με την τροπολογία αυτή, θεσπίζεται ένα πάγιο σύστημα διευκόλυνσης και τμηματικής καταβολής των εισφορών από τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, η επιχείρηση καταβάλλει το ποσόν των 200 ευρώ τουλάχιστον κάθε μήνα, για 36 μήνες, με την προϋπόθεση της καταβολής των τρεχουσών εισφορών. Οι οφειλέτες λαμβάνουν ασφαλιστική ενημερότητα για ένα μήνα.

Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης των καθυστερούμενων οφειλών παρέχεται έκπτωση 40% επί των πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων. 'Οταν γίνεται κανονικά η τμηματική καταβολή που ορίζει η ρύθμιση, η έκπτωση αγγίζει το 20%.

 Όσοι ενταχθούν και αδυνατούν για οποιοδήποτε λόγο να καταβάλλουν τις προβλεπόμενες δόσεις των τουλάχιστον 200 ευρώ το μήνα, μέχρι και για 4 μήνες, θα συνεχίζουν την καταβολή κανονικά απ'τον αμέσως επόμενο. Το 36μηνο παρατείνεται τόσους μήνες όσοι είναι οι μήνες καταβολής της δόσης, η δυνατότητα όμως παρατείνεται ως και 3 φορές κατά τη διάρκεια της ρύθμισης.

Ξεκινά και η επιδότηση των εισφορών για τους ανέργους

Με αυτή την τροπολογία που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, ξεκινούν τα προαναγγελθέντα προγράμματα του ΟΑΕΔ για νέους ανέργους. Η επιδότηση φτάνει τα 700 εκατ. ευρώ – εκ των οποίων 100 εκατ. θα πάνε στον ΟΑΕΔ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και 600 εκατ. από το ΙΚΑ.

Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ αφορούν τετραετή επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι το ύψος του βασικού μισθού με κλιμακωτή μείωση της επιδότησης. Δηλαδή τον πρώτο χρόνο θα καλύπτεται το 100% των εισφορών, και το τέταρτο έτος η επιδότηση θα φτάσει το 25%. Το πρόγραμμα στοχεύει στους ανέργους νεανικής ηλικίας και τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ αυτοί που ωφελούνται σε πρώτη φάση υπολογίζονται σε 65 χιλ., που σε βάθος τετραετίας θα φτάσουν τους 240 χιλιάδες.

Φωτεινή Πούλη

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 13:17 - 05 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.