ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα κρίσιμα ραντεβού Παπανδρέου - Μέρκελ: "Είμαστε στο πλευρό σας" - Νέα πρόκληση από τη Bild

09:53 - 05 Μαρ 2010 | Οικονομία
(upd) «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να πρέπει να περιμένουμε ότι θα χρειαστούν τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων για τη διάσωση της Ελλάδας,'' δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. ''Η Ελλάδα παρουσίασε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εξυγίανσης. Δεν περιμένω ότι θα καταστεί αναγκαία η βοήθεια από το εξωτερικό. Αλλά αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί,'' είπε. Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου ξεκινά σήμερα τα κρισιμότερα ραντεβού, από την ανάληψη των καθηκόντων του, από τη συνάντηση με τον Γιούνκερ σήμερα το μεσημέρι στο Λουξεμβούργο, ενώ λίγες ώρες αργότερα, στις 6 το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί η κρίσιμη συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.  

Η συνάντηση με τη Μέρκελ θεωρείται κρίσιμη, παρά το γεγονός πως στην ατζέντα της συνάντησης με τη Γερμανίδα καγκελάριο δεν θα υπάρχει θέμα οικονομικής βοήθειας,  όπως δήλωσε η ίδια χθες.  Είπε επίσης ότι η Γερμανία χαιρετίζει τα νέα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τα εφαρμόσει.

Ωστόσο, σε σημερινές της δηλώσεις, αναφερόμενη στην χθεσινή έκδοση του 10ετούς κοινοπρακτικού ομολόγου, ανέφερε ότι αυτή αποτέλεσε μια θετική ένδειξη, η οποία δημιουργεί αισιοδοξία για τα επικείμενα μέτρα, ενώ τάχθηκε υπέρ της Ελλάδας, δηλώνοντας ότι «θα πρέπει να σταθούμε στο πλευρά της Ελλάδας, προσφέροντάς της βοήθεια».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει εκ νέου την πολιτική στήριξη της Γερμανίας και της Γαλλίας, καθώς η Ελλάδα έκανε αυτά που έπρεπε και τώρα αναμένει την αμέριστη στήριξη των ευρωπαίων απέναντι στις ύαινες των αγορών. Θα σπεύσει πάντως να τους θυμίσει ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει με δικές της δυνάμεις να βρει την απαραίτητη ρευστότητα, μπορεί πάντα να προσφύγει στο ΔΝΤ, με ότι συνέπειες θα είχε αυτή η κίνηση για την ισοτιμία του ευρώ, τη σταθερότητα και την αίγλη της Ευρωζώνης αλλά και τις σχέσεις της Ελλάδας με την κοινότητα. Και γι’ αυτό το λόγο το ραντεβού είναι κρίσιμο. Ο μοχλός πίεσης του ΔΝΤ είναι απαραίτητος, καθώς παρά τα όσα λέγονται, οι μεγάλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, έχουν ετοιμάσει σχέδιο βοήθειας εκτάκτου ανάγκης. Και απ’ ότι θεωρούν η έκτακτη ανάγκη είναι ακόμη μακριά.

Ενδεικτικές της στάσης που θα ακολουθήσει σε Βερολίνο και Παρίσι ο πρωθυπουργός είναι και οι επαφές του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα ο οποίος από το Βερολίνο απ’ όπου βρίσκεται  τόνισε ότι η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση σε καμία στιγμή δεν απαίτησε ούτε ζήτησε άμεση οικονομική στήριξη από τους εταίρους της στην ΕΕ και ότι επιθυμεί και πρέπει να τα καταφέρει με τις δικές της δυνάμεις.

«Αυτό που χρειαζόμαστε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας είναι μια ξεκάθαρη, σαφή διακήρυξη αλληλεγγύης και στήριξης προς την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση, ένα σαφές μήνυμα προς τις διεθνείς χρηματαγορές ότι υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη έναντι της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των μέτρων που αυτή έλαβε, και φυσικά εδώ η φωνή της Γερμανίας είναι πολύ σημαντική» επισήμανε μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο WDR.

Επίσης σημείωσε ότι η χώρα μας έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα επίθεση τόσο από τους κερδοσκόπους όσο και από διάφορα μέσα ενημέρωσης τα οποία έδιναν λανθασμένους τόνους και αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους Έλληνες πολίτες. Παράλληλα επισήμανε ότι η ΕΕ θα πρέπει να σκεφθεί τρόπους, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις, όπως αυτή της Ελλάδας

Νέα πρόκληση από τη Bild

Εν τω μεταξύ, συνεχίζει τις προκλήσεις η γερμανική εφημερίδα Bild. Τελευταίο ‘’επεισόδιο’’ το σημερινό άρθρο με μορφή ανοικτής επιστολής στο Γ. Παπανδρέου, όπου και παρουσιάζει τις ‘’ανωμαλίες’’ που υφίστανται στη χώρα μας σε αντίθεση με τα πλεονεκτήματα της Γερμανίας, πληροφορώντας τον πρωθυπουργό:  «Είστε στη Γερμανία, μία χώρα πολύ διαφορετική από τη δική σας». Ταυτόχρονα, συνοδεύει την ανοικτή επιστολή με ένα γραμματόσημο με την ένδειξη «σε περίπτωση που θέλετε να απαντήσετε».

Μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Εδώ κανείς δεν πληρώνει χιλιάδες ευρώ σε “φιλοδωρήματα” (βλέπε φακελάκια) για να εξασφαλίσει ένα κρεβάτι στο νοσοκομείο».

«Και η Γερμανία έχει υψηλά χρέη αλλά πληρώνουμε τα οφειλόμενα, γιατί ξυπνάμε νωρίς το πρωί και εργαζόμαστε όλη την ημέρα».

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι οι τουρίστες αφήνουν «ένα σωρό λεφτά» στην Ελλάδα, ενώ τονίζει ότι ο προπονητής που έφερε τους Ελληνες στην κατάκτηση του Euro το 2004, ο Οτο Ρεχάγκελ, ήταν Γερμανός.

«Θέλουμε να είμαστε φίλοι των Ελλήνων, γι αυτό έχουμε δώσει για τη χώρα σας 50 δισ. ευρώ από την είσοδο σας στην Ε.Ε.. Όμως φιλία σημαίνει επίσης ότι λέμε και την αλήθεια». καταλήγει η Bild.

Το ραντεβού με Ομπάμα

Ως προσπάθεια πολιτικής στήριξης Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα πρός την Ελλάδα και τη δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας, βλέπουν πολιτικοί αναλυτές το ραντεβού του Γιώργου Παπανδρέου με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Αν και η σχέση της Ελλάδος με την Αμερική μετράει πολύ λιγότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν και από τις ΗΠΑ δεν έχουμε να περιμένουμε ούτε επενδύσεις ούτε, βεβαίως, στήριξη για να διευκολυνθεί ο δανεισμός μας, η συνάντηση θα έχει πιο πολύ χαρακτήρα ψυχολογικής στήριξης, ενώ θα συζητηθούν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, το Σκοπιανό, το θέμα της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν καθώς και το θέμα της βίζας. Πάντως, το ραντεβού στο Λευκό Οίκο αναμένεται να είναι το λιγότερο πρόσφορο καθώς παρά τη λεγόμενη «στρατηγική σχέση», όπως τονίζουν αναλυτές, δεν έχουμε πολλά ούτε να δώσουμε ούτε, όμως, και να πάρουμε από τις ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ όμως θα βρεθεί μαζί με τον πρωθυπουργό και ο υπουργός Οικονομικών, κ .Γ. Παπακωνσταντίνου, όπου και θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τίμοθι Γκάιθνερ.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:31 - 05 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.