ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λ. Κατσέλη: Δάνεια 2 δισ. από ΤΕΜΠΜΕ σε 100.000 επιχειρήσεις

15:12 - 08 Μαρ 2010 | Οικονομία
Χαμηλότοκα δάνεια συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ με την εγγύηση του Δημοσίου μέσω του ΤΕΜΠΜΕ σε 100.000 επιχειρήσεις για την εξόφληση φορολογικών-ασφαλιστικών υποχρεώσεων και οφειλών σε προμηθευτές εξήγγειλε σήμερα η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η υπουργός επεσήμανε ότι στόχος είναι να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας, να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά αλλά και να υπάρξουν ταμειακά οφέλη για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι λεπτομέρειες για τους όρους και προϋποθέσεις εφαρμογής των προγραμμάτων θα καθοριστούν από το ΤΕΜΠΜΕ στις 15 Μαρτίου, ωστόσο οι βασικές κατευθύνσεις προβλέπουν τα εξής:

-Στα προγράμματα εντάσσονται επιχειρήσεις όλων μορφών (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΑΕ κλπ.) και των κλάδων της οικονομίας, με προϋπόθεση να απασχολούν έως 50 άτομα και ο τζίρος τους να μην υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ

-Τα δάνεια για το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς τα δάνεια κλιμακώνονται από 5.000 έως 100.000 ευρώ. Για επιχειρήσεις που απασχολούν έως 5 άτομα το όριο είναι 40.000 ευρώ, από 5 - 20 άτομα 70.000 ευρώ και από 20 ως 50 άτομα 100.000 ευρώ. Για την κάλυψη υποχρεώσεων προς προμηθευτές τα όρια είναι 5.000 - 300.000 ευρώ. Το επιτόκιο θα κυμαίνεται μεταξύ 5 και 6 % (Euribor εξαμήνου συν περιθώριο 4 ή 5 %).

-Τα δάνεια θα αντιστοιχούν μέχρι και στο 100 % των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ και ΟΑΕΕ) και τους προμηθευτές, έναντι τιμολογίων. Η εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ θα καλύπτει το 80 % του δανείου και οι τράπεζες θα μπορούν να ζητούν εξασφαλίσεις από τους επιχειρηματίες έως και για το 10 %.

-Το πρόγραμμα για Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία θα "τρέξει" ως τις 31 Δεκεμβρίου 2010 ενώ το δεύτερο πρόγραμμα, για την εξόφληση υποχρεώσεων προς προμηθευτές, ως τις 31 Δεκεμβρίου 2011.

Πιο συγκεκριμένα:

Πρώτο πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ: εξόφληση ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων

Με το πρώτο πρόγραμμα καλύπτονται, με εγγυημένα από το ΤΕΜΠΜΕ χαμηλότοκα δάνεια, οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είναι πρόγραμμα έκτακτου χαρακτήρα για να στηρίξει λόγω της κρίσης βιώσιμες επιχειρήσεις. Ένα πρόγραμμα, το οποίο ανταποκρίνεται στο αίτημα όλων των παραγωγικών φορέων, όπως τα επιμελητήρια, η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ, και το οποίο συνδυάζει ταυτόχρονα τη στήριξη επιχειρήσεων και την ταμειακή ενίσχυση του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Επιχειρήσεις για τις οποίες σήμερα έχει σταματήσει η ροή πιστώσεων επειδή δεν διαθέτουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, μπορούν με χαμηλότοκο δάνειο μέσω του ΤΕΜΠΜΕ να εκπληρώσουν μέχρι και το 100% των υποχρεώσεών τους προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς φορείς. Τους δίνεται έτσι η δυνατότητα να αποκτήσουν και πάλι φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παραγωγική τους και λειτουργική τους δραστηριότητα. Τους δίνεται ακόμα η δυνατότητα, και θέλω να το τονίσω ιδιαίτερα, να είναι πλέον επιλέξιμες στο νόμο για τη ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τις τράπεζες.

Με τον τρόπο αυτό, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, αυξάνουμε επιπλέον τα φορολογικά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού με την εξόφληση οφειλών που έχουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς τις εφορίες, ενώ παρέχουμε μια ταμειακή «ένεση» και προς τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία όπως γνωρίζετε αιμορραγούν.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 1 δισεκ. ευρώ και αφορά οφειλές επιχειρήσεων προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία που δεν έχουν εξοφληθεί μέχρι τις 28.02.2010. Το πρόγραμμα λήγει στις 31.12.2010, δηλώνοντας ακριβώς τον έκτακτο, λόγω της κρίσης, χαρακτήρα του.

Δικαιούχοι είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας (οιασδήποτε ηλικίας – νέες ή υφιστάμενες) και όλων εταιρικών μορφών (ατομικές επιχειρήσεις, ομόρρυθμες εταιρείες, ετερόρρυθμες εταιρείες, Ε.Π.Ε., Α.Ε.)  που απασχολούν λιγότερο από 50 άτομα και είχαν κατά την τελευταία χρήση κύκλο εργασιών έως 10 εκ. ευρώ. Εξαιρούνται επιχειρήσεις  που έχουν λάβει κεφάλαια κίνησης από τα προγράμματα της α’ φάσης του ΤΕΜΠΜΕ και επιχειρήσεις που έχουν ή θα λάβουν κεφάλαια κίνησης από τη β΄φάση του ΤΕΜΠΜΕ και απασχολούν από 10 εργαζόμενους και πάνω. Εξαιρούνται επίσης επιχειρήσεις που είναι προβληματικές σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς.

Το ανώτατο ύψος δανείου ανέρχεται σε 100.000 ευρώ και το κατώτατο σε 5.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των απασχολουμένων.

Ετήσιες Μονάδες Εργασίας

Ανώτατο ύψος δανείου

0- λιγότερες από 5

40.000 ευρώ

5-λιγότερες από 20

70.000 ευρώ

Από 20 και λιγότερες από 50

100.000 ευρώ

 

 

 

 




Το ποσό του δανείου θα διοχετεύεται αυτόματα στις ΔΟΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία

Η διάρκεια του δανείου είναι 6 χρόνια, με 2 χρόνια περίοδο χάριτος, κατά τα οποία δηλαδή οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν μόνο τους τόκους, ώστε να διευκολυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η αποπληρωμή του δανείου τους κατά την περίοδο της κρίσης.

Το ποσοστό κάλυψης του ΤΕΜΠΜΕ ανέρχεται σε 80%, ενώ για δάνεια άνω  των 40.000 ευρώ η επιχείρηση, εφόσον ζητηθεί από την Τράπεζα, θα παρέχει εξασφαλίσεις έως 10% του δανείου.

Δεύτερο πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ: κάλυψης δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και άλλων άυλων αγαθών

Το δεύτερο πρόγραμμα που σήμερα ανακοινώνουμε δίνει μια ουσιαστική ανάσα ρευστότητας τόσος προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να καλύψουν τις δαπάνες αγοράς πρώτων υλών και άλλων άυλων αγαθών όσο και προς τους προμηθευτές οι οποίοι σήμερα είτε πληρώνονται με μεγάλη καθυστέρηση, είτε βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» σε ακάλυπτες επιταγές. Δίνουμε έτσι τη δυνατότητα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προγραμματίσουν και πάλι πάνω σε στέρεες βάσεις την παραγωγική τους διαδικασία, διευκολύνοντάς τες με χαμηλότοκα εγγυημένα μέσω του ΤΕΜΠΜΕ δάνεια.

Ο συνολικός προϋπολογισμός και αυτού του προγράμματος είναι 1 δισεκ. ευρώ και η λήξη του είναι σε δύο περίπου χρόνια από τώρα, δηλαδή μέχρι 31.12.2011.

Δικαιούχοι είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας (οιασδήποτε ηλικίας – νεοσύστατες, νέες ή υφιστάμενες) και όλων εταιρικών μορφών (ατομικές επιχειρήσεις, ομόρρυθμες εταιρείες, ετερόρρυθμες εταιρείες, Ε.Π.Ε., Α.Ε.) που απασχολούν ή θα απασχολήσουν λιγότερο από 50 άτομα και είχαν κατά την τελευταία χρήση κύκλο εργασιών έως 10 εκ. ευρώ. Εξαιρούνται επιχειρήσεις  που έχουν λάβει κεφάλαια κίνησης από τα προγράμματα της α’ φάσης του ΤΕΜΠΜΕ και επιχειρήσεις που έχουν ή θα λάβουν κεφάλαια κίνησης από τη β΄φάση του ΤΕΜΠΜΕ και απασχολούν από 10 εργαζόμενους και πάνω. Εξαιρούνται επίσης επιχειρήσεις που είναι προβληματικές σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς.

Το ύψος του δανείου ξεκινάει από τις 5.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει σωρευτικά για τη διάρκεια του προγράμματος τις 300.000 ευρώ. Το ποσό του δανείου θα διοχετεύεται αυτόματα στους προμηθευτές βάσει τιμολογίων και άλλων νόμιμων παραστατικών.

Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του δανείου και το ποσοστό κάλυψης του ΤΕΜΠΜΕ, ισχύει ότι και στην περίπτωση της κάλυψης φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Δηλαδή:

-          Διάρκεια του δανείου 6 χρόνια, με 2 χρόνια περίοδο χάριτος κατά τα οποία δηλαδή οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν μόνο τους τόκους.

-          Ποσοστό κάλυψης του ΤΕΜΠΜΕ στο 80%.

-          Για δάνεια άνω των 40.000 ευρώ η επιχείρηση, εφόσον ζητηθεί από την Τράπεζα, θα παρέχει εξασφαλίσεις έως 10% του δανείου.

Με τα δύο αυτά προγράμματα εγκαινιάζουμε μια νέα σειρά προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ:

-          στοχευμένα προς βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πραγματικά έχουν ανάγκη,

-          σχεδιασμένα ώστε να διασφαλίζεται ότι θα διοχετευθούν στην αγορά και θα τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα

Στις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιαστεί από το ΤΕΜΠΜΕ ένα πλέγμα προγραμμάτων με σκοπό την κάλυψη μέσω εγγυήσεων δανείων επενδυτικού χαρακτήρα για τομείς και κλάδους της νέας οικονομίας καθώς και για παραδοσιακούς αλλά ανταγωνιστικούς κλάδους, όπως επίσης και των χρηματοδοτικών εργαλείων της οικονομίας (factoring, leasing, venture capital).

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος δήλωσε ότι "μέτρα όπως αυτά μπορούν να διώξουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από την οικονομία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές", σχολίασε Ο ίδιος τόνισε ότι το 2007 το 17,5 % των επιχειρήσεων δεν ανταποκρινόταν στις υποχρεώσεις καταβολής των εισφορών στον ΟΑΕΕ, το 2009 το ποσοστό ανέβηκε στο 33 % (μία στις τρεις) και εφέτος προβλέπεται να φθάσει στο 38 %.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης είπε ότι τα προγράμματα αυτά, όπως και ο νόμος 3816 για τη ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών αποτελούν πολύ σημαντικά εργαλεία για την αγορά. Και ο γεν. γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Χ. Γκόρτσος ανέφερε ότι το τραπεζικό σύστημα στήριζε και εξακολουθεί να στηρίζει τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, μέσω των οποίων έχουν διοχετευθεί μέχρι σήμερα στην αγορά περισσότερα από 5 δις. ευρώ.

ΦΠΑ και 14ος μισθός

Ερωτηθείσα σχετικά με την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ, δήλωσε ότι «χαιρετίζουμε τις κινήσεις και πρωτοβουλίες των επιχειρηματικών οργανώσεων, να προωθήσουν ενέργειες ώστε να απορροφήσουν ολόκληρο ή το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του ΦΠΑ. Είναι σημαντικό να στηριχθεί το πραγματικό εισόδημα και να μην περάσουν οι αυξήσεις στις τιμές. Παράλληλα, κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα, ενεργοποιώντας ελεγκτικούς μηχανισμούς και καταναλωτικές οργανώσεις και εντάσσοντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες στο Παρατηρητήριο τιμών», τονίζοντας ότι το αν θα απορροφηθεί ή όχι είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης του 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα, η Λ. Κατσέλη τόνισε ότι δεν είναι ο ρόλος της κυβέρνησης να μπαίνει ανάμεσα στις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος τόνισε ότι η αύξηση του ΦΠΑ δεν είναι δυνατόν να περάσει στις τιμές αυτήν την περίοδο. "Είναι τόσο μεγάλη η πτώση του τζίρου που όχι μόνο δεν επιτρέπει αυξήσεις τιμών, έστω και αν είναι δικαιολογημένες αλλά οδηγούμαστε σε μειώσεις τιμών", υπογράμμισε.

Πρόσθεσε, δε, ότι σχετικά με τη μείωση 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ότι «κανένα Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΕΣΕΒΕΕ δεν πρόκειται να υπογράψει τέτοιου είδους πράξεις. Δεν θα δώσουμε εμείς τη χαριστική βολή στην αγορά. Όποιος άλλος θέλει, μπορεί να το κάνει".

Τελευταία τροποποίηση στις 16:17 - 08 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.