ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο Λευκό Οίκο ο Πρωθυπουργός - Στο επίκεντρο η οικονομία

09:04 - 09 Μαρ 2010 | Οικονομία
Στο Λευκό Οίκο ο Πρωθυπουργός - Στο επίκεντρο η οικονομία
Με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συναντάται σήμερα στον Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθεί η οικονομική κρίση καθώς και η δράση των κερδοσκόπων και το πρόβλημα δανεισμού της χώρας μας. Ο Πρωθυπουργός αποζητά πολιτική στήριξη από τις ΗΠΑ προκειμένου να βελτιωθεί η πληγωμένη - παγκοσμίως- εικόνα τις χώρας μας.

Σε αυτή την επίσημη επίσκεψη- την πρώτη από το 2005 οπότε ο Κ. Καραμανλής είχε συναντηθεί με τον Τζόρτζ Μπους- ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να αποσπάσει μια αμερικανική δήλωση στήριξης, που θα αναφέρει ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση και ότι συνεχίζει να αποτελεί έναν αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει την πρότασή του για κοινό μέτωπο των ευρωπαϊκών χωρών και της αμερικανικής κυβέρνησης για την πάταξη της κερδοσκοπίας -πρόταση που αναμένεται να βρει θετική ανταπόκριση από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Εκτός όμως από την οικονομία, η Ελλάδα ενδιαφέρεται να βρει ευήκοων ου και σε άλλα ζητήματα που άπτονται του ελληνικού ενδιαφέροντος όπως το Σκοπιανό, τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τα Βαλκάνια. Ευκταίο θα ήταν επίσης να έπαιρνε διαβεβαιώσεις για την άρση του καθεστώτος της βίζας.

Πριν τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, θα προηγηθεί συνάντησή του κ. Παπανδρέου με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στο Καπιτώλιο. Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται επίσης συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, και ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου. Την Τετάρτη, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζον Κέρι και άλλα μέλη της Επιτροπής. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει σειρά συνεντεύξεων και θα έχει επαφές με αμερικανικά και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Συνάντηση με Χίλαρι Κλίντον

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε την Δευτέρα  τις χώρες του G20 να ηγηθούν των προσπαθειών αντιμετώπισης της κερδοσκοπίας στις αγορές,  προειδοποιώντας ότι αν δεν γίνει αυτό, θα μπορούσε να υπάρξει μια δεύτερη παγκόσμια  χρηματοοικονομική κρίση. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με την αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι «εξαιρετικής σπουδαιότητας» στη μάχη κατά της κερδοσκοπίας, ενώ δεν παρέλειψε να καταδείξει ως υπεύθυνη για μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις την κερδοσκοπία.

Από τη μεριά της η Χίλαρι Κλίντον ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος, ενώ τη χαρακτήρισε και απαραίτητη σύμμαχο στη σταθεροποίηση των Βαλκανίων. Μάλιστα, δήλωσε την υποστήριξη της χώρας μας στα βήματα που κάνει, προσθέτοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δε ζήτησε κάτι από τις ΗΠΑ.

Ιδιαίτερη αναφορά και από τις δύο πλευρές έγινε και στο θέμα της Κύπρου, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ανακοινώνει συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό στο προσεχές μέλλον, τονίζοντας ότι πρέπει να ελευθερώσουμε την Κύπρο από τη δραστηριότητα του τουρκικού στρατού.

Από την άλλη μεριά, ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στο Ίδρυμα  Brookings στην Ουάσινγκτον ανέφερε ότι "χρειαζόμαστε ξεκάθαρους κανόνες όσον αφορά τις ανοικτές, ακάλυπτες πωλήσεις και τα credit  default swaps. Ελπίζω ότι θα υπάρξει θετική απάντηση από αυτήν την πλευρά του Ατλαντικού, ώστε  να προωθήσει αυτήν την πρωτοβουλία στο G20".

Πρόσθεσε ότι η Αθήνα δεν ζητά από την Ευρώπη να σπεύσει να βοηθήσει μία ασυνείδητη χώρα και  προειδοποίησε ότι η κρίση θα μπορούσε να προκαλέσει φαινόμενο ντόμινο, αυξάνοντας το κόστος  δανεισμού και άλλων χωρών με υψηλά ελλείμματα.

"Αν υπάρξει μετάσταση της ευρωπαϊκής κρίσης, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα  παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση με επιπλοκές αντίστοιχες της κρίσης που προκλήθηκε με  αφετηρία τις ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια", πρόσθεσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:32 - 09 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.