ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλαγές στη φορολογία στο παρά πέντε- Στο στόχαστρο η πρώτη κατοικία

10:57 - 18 Μαρ 2010 | Οικονομία
Αλλαγές στη φορολογία στο παρά πέντε- Στο στόχαστρο η πρώτη κατοικία
Αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης δεκάδων επαγγελμάτων, στον τρόπο υπολογισμού του φόρου κατά την αγορά της πρώτης κατοικίας αλλά και στον τρόπο φορολόγησης των μερισμάτων και των μετοχών, φέρνουν οι παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Περικοπές αναμένεται να γίνουν και στις φορολογικές εκπτώσεις, όχι μόνο των φυσικών προσώπων αλλά και των νοικοκυριών. Στο 2 τοις χιλιοίς ο φόρος στην πώληση μετοχών. Με συντελεστή 25% θα γίνεται η παρακράτηση φόρου στα μερίσματα. 

Σήμερα, η αγορά πρώτης κατοικίας δεν φορολογείται υπό την προϋπόθεση ότι η επιφάνεια του ακινήτου ξεπερνά τα 200 τετραγωνικά μέτρα. Η αξία του ακινήτου δεν παίζει ρόλο με αποτέλεσμα ακόμη και ένα ακίνητο στην Ηρώδου Αττικού να αλλάζει χέρια χωρίς φόρο. Αυτό θα αλλάξει. Το νέο αφορολόγητο αναμένεται να προσδιοριστεί στις 100.000 ευρώ για τον ανύπαντρο στις 200.000 ευρώ για τον παντρεμένο και στη συνέχεια θα κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων του αγοραστή. Αφορολόγητη θα είναι αγορά αποθήκης και γκαράζ επιφάνειας έως 20 τ.μ., ενώ το νομοσχέδιο προβλέπει και κατάργηση του φόρου υπεραξίας για τα ακίνητα.

Για πολλά επαγγέλματα (οδηγούς ταξί, φορτηγά, μηχανικούς κλπ) ο λογιστικός προσδιορισμός θα εφαρμοστεί τελικώς και για τα εισοδήματα του 2010. Αυτό σημαίνει ότι –εκτός απροόπτου- οι επαγγελματίες θα φορολογηθούν με μικτό σύστημα. Για το πρώτο διάστημα θα ισχύσει το τεκμαρτό εισόδημα (καθώς δεν υπάρχουν ακόμη ταμειακές μηχανές και αποδείξεις) ενώ για τους υπόλοιπους μήνες, οι επιχειρήσεις θα φορολογούνται με βάση τα έξοδα μείον τα έσοδά τους.

Για την πώληση μετοχών, το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση του συντελεστή από το 1,5 τοις χιλιοίς στο 2 τοις χιλιοίς ενώ ο φορολογικός συντελεστής για τα μερίσματα από 10% σήμερα αυξάνεται σταδιακά σε 25%. Έτσι, τα κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογούνται (σταδιακά τα επόμενα χρόνια) με συντελεστή 45% καθώς ο συντελεστής για τα μη διανεμόμενα κέρδη θα πέσει επίσης σταδιακά από το 25% στο 20%.

Το νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να εξοφλήσουν τα χρέη τους με έκπτωση έως και 60% επί των προσαυξήσεων υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλουν τη σχετική αίτηση εντός των επόμενων εβδομάδων. Επίσης θα δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής με δόσης κατόπιν σχετικής έκπτωσης. Όλες οι συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ θα γίνονται μέσω τραπέζης ενώ όλες οι συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά.  

Θ.Τσ.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:25 - 18 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.