ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διχασμένη η Ευρώπη για την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ

09:10 - 19 Μαρ 2010 | Οικονομία
Διχασμένη η Ευρώπη για την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ
(upd 12) «Το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι η τελευταία λύση για την Ελλάδα», δήλωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος Robert Mundell, αναφερόμενος στο ζήτημα της οικονομικής βοήθεια προς τη χώρα. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television, ο Mundell τόνισε ότι το ευρώ, το οποίο οδεύει προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία του πτώση από τον Ιανουάριο έναντι του δολαρίου, παραμένει σε «ασφαλές εδάφος» και μπορεί να επωφελήσει την ευρωζώνη, εάν υποχωρήσει στα 1,25 με 1,30 δολάρια.        

Ωστόσο, δε θα αποφασίσουν απαραίτητα την επόμενη βδομάδα (σ.σ. Σύνοδος Κορυφής στις 25-26 Μαρτίου) οι ηγέτες της ΕΕ για τα επόμενα βήματα της Ελλάδας, σύμφωνα με τους πληροφορίες που διέρευσαν από τους κύκλους της Κομισιόν. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ, Όλι Ρεν φαίνονται να συμφωνούν απόλυτα σε πιθανά μέτρα για την Ελλάδα, τα οποία, όπως αναφέρει η Κομισιόν, "έχουν ήδη επωφελείς συνέπειες".

Σαρκοζί: "Οχι" στην προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ

Σημειώνεται, δε, ότι δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Nicola Sarkozy είναι αντίθετος με την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Ειδικότερα, σύμφωνα με δηλώσεις Γάλλου αξιωματούχου, ο Sarkozy επιθυμεί να βρεθεί μία λύση για τη χώρα εντός των τειχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ πρόσθεσε ότι η νομισματική ένωση πρέπει να αποκαταστήσει την επενδυτική εμπιστοσύνη προς τη χώρα και να τη βοηθήσει να μειώσει το κόστος δανεισμού της.

Παρόλα αυτά, η Γαλλία δεν είναι αντίθετη στην τεχνική βοήθεια από το ΔΝΤ, πρόσθεσε, λέγοντας ότι "δεν ήμασταν ποτέ εχθρική απέναντι σε παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την  μορφή τεχνικής βοήθειας".

Επισήμανε, δε, ότι "σήμερα, δεν υπάρχει κανένα αίτημα για χρηματοδότηση από την Ελλάδα, οπότε είναι πρόωρο  να μιλάμε για παρέμβαση του ΔΝΤ με την μορφή δανείου".

Υπευνθύμιζεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος είχε αναφέρει στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «εάν είναι απαραίτητο, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα εκπληρώσουν τις υποχρέωσεις τους.

Σόιμπλε: Το ΔΝΤ εμπλέκεται ήδη στην ελληνική κρίση

«Το ΔΝΤ εμπλέκεται ήδη στην ελληνική κρίση, διαδραματίζοντας ρόλο συμβούλου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μίχαελ Όφερ

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διατύπωνε την εκτίμηση ότι μια προσφυγή στο ΔΝΤ για χρηματοπιστωτική βοήθεια θα αποτελούσε επιβεβαίωση μιας αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο κ. Σόιμπλε θα ήθελε να δει την ευρωπαϊκή κοινότητα να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τις δικές της δυνάμεις τουλάχιστον στο μέλλον, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει με την Ελλάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Αναφερόμενος στην πρόταση Σόιμπλε για δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ο εκπρόσωπος τόνισε πως αυτή δεν εξυπηρετεί μόνο τα γερμανικά συμφέροντα, ενώ πρόσθεσε ότι «όλη η Ευρώπη πρέπει να θέσει στον εαυτό της το ερώτημα ποια είναι τα καλύτερα μέσα για να γίνει σεβαστή η δημοσιονομική ορθοδοξία».

Ο Σόιμπλε, μιλώντας ενώπιον των γερμανών βουλευτών, επανέλαβε και αυτός την έκκλησή του για δημοσιονομική πειθαρχία, ενώ δήλωσε ότι «η Γερμανία οφείλει άλλωστε να δείξει το δρόμο, μειώνοντας τα δημόσια ελλείμματά της για να τα επαναφέρει ως το 2013 μέσα στα όρια που επιτρέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας».

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ κατέληξε πως «αν δεν σεβόμαστε το Σύμφωνο, αυτό θα καταρρεύσει» και μαζί του η ίδια η ιδέα του ενιαίου νομίσματος. «Έχουμε ανάγκη από ένα ισχυρό ευρωπαϊκό νόμισμα», υπογράμμισε.

Βίλχεμ: Η γερμανική κυβέρνηση είναι ανοικτή προς την ιδέα της παροχής βοήθειας από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Η Γερμανία είναι ανοικτή στην ιδέα παροχής βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα, εάν την έχει ανάγκη, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια και το Βερολίνο εκκινεί από την αρχή ότι οι προσπάθειές της για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της θα επιτύχουν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ούλριχ Βίλχεμ.

"Στην περίπτωση κατά την οποία θα πρέπει να φθάσουμε εκεί, η κυβέρνηση δεν αποκλείει την προσφυγή στους πόρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο. Ρεν: Ετοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα

"Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα» ανέφερε σήμερα ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ, Όλι Ρεν, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. "Τα προβλήματα της Ελλάδας είναι πρωταρχική ευθύνη της Ευρωζώνης και όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου", πρόσθεσε ο επίτροπος."Είναι σημαντικό η ΕΕ ενόψει της ερχόμενης εβδομάδας να καταλήξει σε ένα πιο συγκεκριμένο συμπέρασμα, σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό συμπέρασμα σχετικά με το ευρωπαϊκό πλαίσιο για συντονισμένη δράση υπό όρους, εάν χρειαστεί και απαιτηθεί. Είναι σημαντικό να ολοκληρώσουμε πολιτικά την δουλειά που έχει γίνει", είπε στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην διαμάχη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για τις τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου βοήθειας.

Ζ. Μπαρόζο: Δεν πλήττει το κύρος της ΕΕ μια προσφυγή στο ΔΝΤ

Η προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια δεν θέτει θέμα κύρους, δεδομένου ότι τα μέλη της ΕΕ συμβάλουν οικονομικά στο Ταμείο, είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο την Παρασκευή.

"Αυτό που θέλω να θυμίσω είναι ότι η Ελλάδα και όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ είναι μέλη  του ΔΝΤ. Μάλιστα, οι χώρες-μέλη της ΕΕ αποτελούν με διαφορά την μεγαλύτερη πηγή  άντλησης κεφαλαίων για το ΔΝΤ", είπε ο Barroso, σύμφωνα με απομαγνητοφωνημένο κείμενο  συνέντευξης που παραχώρησε στο κανάλι France 24 την Πέμπτη.

"Οπότε δεν τίθεται θέμα κύρους, είναι θέμα του ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να  αντιμετωπιστεί η κατάσταση".

O Barroso επανέλαβε ότι η ευρωζώνη είναι "έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα",  ώστε να εγγυηθεί την οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας.

Ερωτηθείς για το αν η προσφυγή στο ΔΝΤ θα ήταν ταπεινωτική για την ΕΕ, είπε:  "Ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο. Μάλιστα συνεργαζόμαστε με το ΔΝΤ με πολύ καλούς όρους σε  πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και της ΕΕ".

Telegraph: Η Ελλάδα στο ΔΝΤ με 3,25% - Ο Γ. Παπαδρέου παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι το οποίο νομίζει ότι θα κερδίσει

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph, πηγές της στην Ουάσινγκτον λένε πως η Ελλάδα θα δανειστεί με επιτόκιο 3,25% από το ΔΝΤ σε περίπτωση που ζητήσει βοήθεια, και αν και η Ε.Ε δεν εχει ακόμη αποκαλύψει τίποτα σχετικά με τους όρους της βοήθειας, εάν και εφόσον αυτή υπάρξει ποτέ, το επιτοκιο που θα «προσφέρει» στην Ελλάδα, θα είναι ανάμεσα στο 4% με 5%.

Οπως χαρακτηριστικά σχολιάζει ο κ. Silvio Peruzzi αναλυτής της Royal Bank of Scotland, ο κ. Γ. Παπανδρέου παίζει πόκερ με την Ευρώπη αυτήν την στιγμή, και ο τόνος όλων αυτών που λέει δεν αφήνει καμία αμφιβολία πως αυτό το παιχνίδι έχει «χοντρύνει» πλέον πολύ.

Εάν ο κ. Παπανδρέου μπλοφάρει αφήνοντας υπονοούμενα για το ΔΝΤ, τότε η μπλόφα του σύντομα θα αποκαλυφθεί, καθώς δεν είναι λίγα τα κράτη, με αρχηγό την Γερμανία, τα οποία επίσης δηλώνουν ότι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα είναι το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον αναλυτή κ. Beat Siegenthaler της UBS, το «προσωπείο» της ενότητας μεταξύ των μελών της ευρωζώνης, δεν κατάφερε να κρατήσει ούτε μία ημέρα. Οπως προσθέτει, το ελληνικό story ούτε κατά διάνοια πλησιάζει στην λύση του και θα συνεχισει να στοιχειώνει το ευρώ. Η Ελλάδα κάνει μία δημοσιονομική προσπάθεια που δεν έχιε ποτέ ξανά συναντηθεί στην Ευρώπη μεταπολεμικά. Αυτά τα μέτρα θα προκαλέσουν αναμφίβολα, τεράστιες κοινωνικές και πολτικές αναταραχές και η Ελλάδα που ήδη βουλιάζει στην ύφεση, χρειάζεται σύντομα πρόσβαση σε φτηνή χρηματοδότηση.

Οπως επισημαίνει η Τelegraph, o Ελληνας Πρωθυπουργός κινδυνεύει να εξαντλήσει την συμπάθεια των υπόλοιπων κρατών της Ε.Ε. Το παιχνίδι που παίζει με την Ε.Ε και το ΔΝΤ, φέρνοντάς τους στα αντίπαλα στρατόπεδα, έχει αρχίσει και ενοχλεί πολύ τους ευρωπαίους ηγέτες και ο συνεχής και επίμονος ισχυρισμός του, πως για όλα φταίνε οι κερδοσκόποι δημιουργεί πλέον την εντύπωση ότι η Ελλάδα έχει ήδη κοπεί από την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων. Δαιμονοποιώντας τα CDS, αυτό που καταφέρνει είναι να απομακρύνει τους επενδυτές από το να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, τονίζει η Telegraph.

Bundesbank: «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται οικονομική βοήθεια»

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να ζητήσει οικονομική βοήθεια, εκτίμησε ο Τίλο Σαράτσιν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank, ενώ υποστήριξε πως αν η χώρα δεν μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της θα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών.

«Δεν μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή ότι η Ελλάδα έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα για τη διόρθωση των δημοσιονομικών της προβλημάτων μέσα στα προσεχή έτη», δήλωσε ο Σαράτσιν σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Salzburger Nachrichten. «Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε το ζήτημα της βοήθειας».

Ερωτηθείς για το τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα σε περίπτωση που δεν μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, ανέφερε: «Τότε θα πρέπει να κάνει ό,τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να κηρύξει στάση πληρωμών».

Σε «αγώνα δρόμου» έχει επιδοθεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός, προκειμένου αφενός να διασφαλίσει τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για βοήθεια (και τις οποίες απειλεί να τινάξει στον αέρα η συνεχής άρνηση της γερμανικής πλευράς) και αφετέρου να επιτύχει τη μείωση του κόστους δανεισμού για τη χώρα, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg.

«Εάν το spread των ελληνικών ομολόγων δεν συρρικνωθεί τον επόμενο μήνα, η Ελλάδα θα ζητήσει οικονομική βοήθεια» αναφέρει επικεφαλής οικονομολόγος της Bank of America- Merrill Lynch, σε σημείωμά του προς τους επενδυτές, που εξακολουθούν να έχουν απαιτήσεις.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ. ΚΛ. Τρισέ, που αντιτίθεται στην προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα έχει σήμερα την ευκαιρία να σχολιάσει τη στάση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Α. Μέρκελ, στη διάρκεια συνεδρίου για τη διαχείριση της κρίσης στις Βρυξέλλες. Στο ίδιο συνέδριο θα μιλήσει και ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντ. Στρος Καν.

Δηλώσεις Παπανδρέου

"Η Ελλαδα δε ζητά και δεν πρόκειται να ζητήσει βοήθεια από κανέναν, θέλουμε να δανειζόμαστε υπό κανονικές συνθήκες και υπό αυτούς τους όρους δε θα ζητήσουμε βοήθεια από το ΔΝΤ που ήταν η ύστατη λύση", δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, σε μια προσπάθεια να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις που είχαν προκαλέσει τα απανωτά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για άμεση και σίγουρη προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Το πρωί από τις Βρυξέλλες ο κ. Παπανδρέου έχει θέσει ως τελευταίο χρονικό όριο την ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής (25-26 Μαρτίου) για την έγκριση κοινοτικού μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας ότι αν μέχρι τότε δεν υιοθετηθεί αυτός ο μηχανισμός, τότε η Ελλάδα θα στραφεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως εξήγησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, η κυβέρνηση έχει πάρει στην ουσία όλα τα μέτρα που θα μας επέβαλε το ΔΝΤ χωρίς όμως να έχει τα οφέλη των χαμηλότοκων χρηματοδοτήσεών του.

Την ίδια ώρα, από την Αθήνα, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεικτό σύστημα δανειοδότησης από ΕΕ και ΔΝΤ.

Για ευρωπαϊκή βοήθεια από κοινού με το ΔΝΤ έκανε λόγο δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο επικαλείτο δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου της Γερμανίας, ο οποίος αναφέρει ότι η Καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ είναι «ανοιχτή σε μια οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ» στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας. Ωστόσο, η επίσημη θέση της Γερμανίας παραμένει στο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λύσει μόνη της τα προβλήματα της.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επί οικονομικών θεμάτων, Αμαντέου Αλταφάζ, είπε, σχετικά με το ΔΝΤ, πως είναι φυσιολογικό ο Έλληνας πρωθυπουργός να μην αποκλείει καμιά εναλλακτική. Αναφερόμενος στην προοπτική οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ προς την Ελλάδα, επανέλαβε ότι «πρώτα θα πρέπει να το ζητήσει η ίδια», ενώ εξέφρασε την «ελπίδα» να υπάρξει η κατάλληλη πολιτική βούληση και να διεξαχθούν εποικοδομητικές συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (στις 25-26 Μαρτίου). Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη η ημερομηνία συζήτησης του θέματος από Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Από την άλλη ο εκπρόσωπος επί των οικονομικών του κόμματος της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελας Μέρκελ, είπε πως η Ελλάδα πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εάν χρειάζεται βοήθεια.



Τελευταία τροποποίηση στις 19:48 - 19 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.