ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναγκαία η συνέχιση των διαδικασιών διαπραγμάτευσης για τη νέα συλλογική σύμβαση, κατά την ΕΣΕΕ

11:20 - 19 Μαρ 2010 | Οικονομία
Κάλεσμα προς τους προέδρους της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλο, της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλο και του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλο, προκειμένου να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη συνέχιση των διαδικασιών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, απηύθυνε με επιστολή του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Βασίλης Κορκίδης.

Ο κ. Κορκίδης εκκινώντας από την περιγραφή της κρίσιμης φάσης στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία, σημείωσε ότι η επανέναρξη των διαδικασιών της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης. Επίσης, τόνισε τη σημασία της παρέμβασης των κοινωνικών εταίρων στο δημόσιο διάλογο, επισημαίνοντας ότι «ο θεσμικός ρόλος μας στην διαδικασία χάραξης πολιτικών, μας υποχρεώνει πολλές φορές να υπενθυμίζουμε την λειτουργική μας παρέμβαση».

Για την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου  η διαδικασία που  ακολουθείται για τη διαπραγμάτευση και την υπογραφή της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., είναι η κατεξοχήν έκφραση  ενός παγιωμένου κλίματος κοινωνικής ειρήνης. Αντανακλά τη βούληση των κοινωνικών εταίρων για  δέσμευση και εξεύρεση κοινών λύσεων όχι μόνο για τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και για ευρύτερα ζητήματα απασχόλησης, κατάρτισης, ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας, χωρίς την κρατική παρέμβαση ή την προσφυγή σε μεσολάβηση αναρμοδίων μηχανισμών.

Με το πέρασμα του χρόνου, το περιεχόμενο των Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. έχει διευρυνθεί σημαντικά με πολλές καινοτόμες προσεγγίσεις επί θεσμικών ζητημάτων και μίας πληθώρας άλλων θεματικών, που καταδεικνύουν τη σαφή σύνδεση της συλλογικής διαπραγμάτευσης με τις πολιτικές απασχόλησης και γενικά τις κοινωνικές πολιτικές. Υπό αυτήν την έννοια οι κοινωνικοί εταίροι διαθέτουν πια την εμπειρία να τοποθετηθούν επί των εξελίξεων και να διατυπώσουν ρεαλιστικές προτάσεις, στο βαθμό που η ίδια η κοινωνία θα κληθεί να επωμιστεί το βάρος της υλοποίησης των νέων μέτρων.

Μπορεί να επεβλήθη στην χώρα μας να ακολουθήσει ένα δρόμο σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεν πρέπει όμως οι κοινωνικοί εταίροι να επιτρέψουν την διαρκή διακύβευση της κορυφαίας διαδικασίας συνδικαλιστικής αυτονομίας  και συνεννόησης ανάμεσα στους εκπροσώπους  των παραγωγικών δυνάμεων της  αγοράς. Ίσως λοιπόν τώρα, περισσότερο από ποτέ  είναι η κατάλληλη στιγμή για καταλυτικές παρεμβάσεις υπό δύσκολες συνθήκες, για κοινές τοποθετήσεις στις τρέχουσες εξελίξεις  και ανάληψης πρωτοβουλιών για την επανεκκίνηση των διαβουλεύσεων της ΕΓΣΣΕ.

Πρώτος ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος με  επιστολή του δήλωσε  ότι συμμερίζεται απολύτως την προτροπή της ΕΣΕΕ και θα αναλάβει πρωτοβουλίες επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για την σύναψη ΕΓΣΣΕ. Ανάλογη θέση διατύπωσαν και οι Πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΒ, αφού τοποθετηθήκαν θετικά στην πρόταση  για τη συνέχιση των διαδικασιών της ΕΓΣΣΕ.

Η ΕΣΕΕ πιστεύει ότι μετά την χρεοκοπία του δημόσιου τομέα, ο κόσμος της εργασίας και των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα οφείλει να σταθεί αντάξιος του ρόλου του, ώστε να μην χάσει η χώρα μας το μέλλον της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.