ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σήμερα η απόφαση για το πλαφόν στα καύσιμα

09:16 - 22 Μαρ 2010 | Οικονομία
Σήμερα αναμένεται η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το πλαφόν στα καύσιμα, που εν συνεχεία θα γνωστοποιηθεί στην κυβέρνηση, προκειμένου να αποφασίσει για την επιβολή του ή μη, καθώς επίσης σε ποια τιμή, πόσους νομούς θα αφορά και τι διάρκεια θα έχει.

Για το θέμα του πλαφόν, η ολομέλεια της ΡΑΕ ξεκίνησε να συνεδριάζει την Πέμπτη, αλλά μέχρι και την Παρασκευή το απόγευμα, δεν είχε καταλήξει σε μια απόφαση.

Εφόσον η γνωμοδότηση της είναι θετική, σε αυτήν θα αναφέρεται η διάρκεια ισχύος του πλαφόν, σε ποια τιμή πρέπει να διαμορφωθεί, και το αν θα εφαρμοστεί σε μερικούς νομούς ή σε όλη τη χώρα. Βάσει του νόμου, πάντως η διάρκειά του δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δύο μήνες, ενώ κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι ένας μήνας είναι αρκετός , καθώς επίσης ότι δεν έχει νόημα να ισχύσει σε πάνω από 3-4 νομούς. Την απόφασή της πάντως η κυβέρνηση θα τη λάβει, ανεξαρτήτως του αν συμφωνεί ή όχι με τη γνωμοδότηση της Αρχής.

Νομοί - τιμή - διάρκεια

Δεν αποκλείεται το πλαφόν να διαμορφωθεί όπως συνέβη τον Αύγουστο του 2008 (τελευταία φορά που είχε ισχύσει), δηλαδή με βάση τη μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης στην Αττική, προσαυξημένη κατά ορισμένα ευρω-λεπτά για τα έξοδα μεταφοράς, αν αυτό αφορά σε νησιά και απομακρυσμένους νομούς. Αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι η μέση τιμή της ΕΚΟ για τη Αττική είναι κοντά στα 1,41 ευρώ, και πως τα πρατήριά της είναι ένα ικανοποιητικό δείγμα, θα μπορούσε το πλαφόν να διαμορφωθεί σε αυτά τα επίπεδα, συν μερικά λεπτά για τα μεταφορικά.

Γιώργος Φιντικάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.