ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διευκρινήσεις ΥΠΟΙΑΝ για την αγορανομική διάταξη για τις προωθητικές ενέργειες

10:08 - 22 Μαρ 2010 | Οικονομία
Σε διευκρινήσεις αναφορικά με όσα έχουν δημοσιευτεί τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με τη σχεδιαζόμενη Αγορανομική Διάταξη για τις Προωθητικές Ενέργειες προχώρησε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας, Ναυτιλίας και Ανταγωνιστικότητας.

Αναλυτικά:

1.       Βρίσκεται σε φάση τελικής διαμόρφωσης διάταξη που έρχεται, έπειτα από αιτήματα όλων των εμπλεκόμενων φορέων, να αντικαταστήσει την αρχική διάταξη που υπογράφηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και δεν μπόρεσε ποτέ να εφαρμοστεί αποτελεσματικά.

2.       Αταλάντευτοι στόχοι που έθεσε το ΥΠΟΙΑΝ ως προς το νέο πλαίσιο είναι:

•        η διαφάνεια των εμπορικών συναλλαγών

•        η προστασία του καταναλωτή από παραπλανητικές πρακτικές

•        ο εντοπισμός και η άμεση αντιμετώπιση των αθέμιτων πρακτικών

•        η ελάφρυνση της τελικής λιανικής τιμής του προϊόντος προς όφελος του καταναλωτή.

3.       Πραγματοποιήθηκε ενδελεχής αρχική διαβούλευση (την οποία ορισμένοι αποπειράθηκαν για  λόγους που προφανώς αφορούν δικά τους συμφέροντα να απαξιώσουν) με αποτέλεσμα την κατάθεση πολλών χρήσιμων απόψεων. Απόψεων που είχαν ενδιαφέρον αλλά ήταν και συχνά αντικρουόμενες, όπως συμβαίνει σε κάθε ανοιχτή και διάφανη διαδικασία.

4.       Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας πραγματοποίησε, ως όφειλε, επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (καταναλωτών, επιχειρηματιών, κατασκευαστών κ.α.)

5.       Είναι τουλάχιστον ύποπτοι και σίγουρα ανάρμοστοι υπαινιγμοί που αποπειρώνται να συνδέσουν την προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου (η οποία είναι αφενός δημοσίως γνωστή μια και περιέχεται στο βιογραφικό του και, αφετέρου, αποτέλεσε και κριτήριο επιλογής του) με το κείμενο της Αγορανομικής Διάταξης. Ειδικότερα όταν γίνεται αρνητική αναφορά στην ιδιαίτερα επιτυχημένη συνεργασία των φορέων του εμπορικού κόσμου για απορρόφηση του ΦΠΑ. ΄Ισως περνά (;) απαρατήρητο το γεγονός ότι η αύξηση του ΦΠΑ δεν επιβάρυνε τις τελικές τιμές, κι αυτό οφείλεται στη συνεχή ενασχόληση του ΥΠΟΙΑΝ με το ευαίσθητο αυτό για την καθημερινότητα του πληττόμενου καταναλωτή θέμα.

6.       Αποδεικνύοντας την ιδιαίτερη προσοχή που δίνει το ΥΠΟΙΑΝ στα θέματα προστασίας του καταναλωτή, ολοκληρώνει την τελική φάση διαβούλευσης υπό την εποπτεία της Υπουργού το αμέσως προσεχές διάστημα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.