ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το spread δεν πρόκειται να πέσει κάτω από τις 200 μ.β., εκτιμούν αναλυτές

09:22 - 26 Μαρ 2010 | Οικονομία
Οι αναλυτές της αγοράς ομολόγων εκτιμούν πως μία βοήθεια από την Ε.Ε και το ΔΝΤ, μπορεί να οδηγήσει τα spreads των ελληνικών ομολόγων, το πολύ κατά 100 μονάδες χαμηλότερα, αλλά σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν θα δει το χάσμα των ομολόγων της σε σχέση με τα γερμανικά, να πέφτει κάτω των 200 μ.β.

Όπως εκτιμούν, σιγά σιγά μπαίνουμε σε μία νέα φάση, όπου το ρίσκο κάθε χώρας - και της αγοράς ομολόγων της - θα σχετίζεται πλέον άμεσα με την δημοσιονομική της κατάσταση. Όπως επισημαίνει και ο αναλυτής της αγοράς επιτοκίων της Citigroup, κ. Mark Schofield, η Ελλάδα, όπως και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, έχει τεράστια δομικά θέματα, τα οποία ακόμη δεν έχουν αποτιμηθεί στο φουλ, από τις αγορές.

Μία διάσωση της Ελλάδας, όπως υπογραμμίζει ο αναλυτής, το μόνο που θα καταφέρει είναι να περιορίσει τα χρηματοδοτικά προβλήματα του βραχυπρόθεσμου διαστήματος. Δεν θα λύσει τις δημοσιονομικές ανισορροπίες της χώρας.

Έτσι, ο αναλυτής εκτιμά πως τόσο τα πορτογαλικά spreads, όσο και τα ιρλανδικά, θα κινηθούν υψηλότερα στο επόμενο διάστημα και στα επίπεδα των 150-175 μονάδων βάσης, ενώ τα ελληνικά spreads είναι εξαιρετικά δύσκολο, ως και αδύνατο, να βρεθούν ποτέ κάτω από τις 200 μ.β., όσο τουλάχιστον συνεχίζει να υπάρχει δημοσιονομικό «θέμα» στην Ελλάδα.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:21 - 26 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.