ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ικανοποιημένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες από την επίτευξη συμφωνίας - Τα σχόλια του διεθνή Τύπου

09:28 - 26 Μαρ 2010 | Οικονομία
(upd 2) Ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες από την επίτευξη συμφωνίας για τη σύσταση μηχανισμού χρηματοπιστωτικής βοήθειας προς την Ελλάδα με την παρεμβολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Την ικανοποίησή της σε ό,τι αφορά τη χθεσινή συμφωνία για το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, εφόσον χρειαστεί, εξέφρασε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας παράλληλα πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική ημέρα για το ευρώ, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires. «Είμαι πολύ ικανοποιημένη με το συμβιβασμό που επετεύχθη χθες. Πιστεύω η Ευρώπη απέδειξε την ικανότητά της να αναλαμβάνει δράση σε ένα σημαντικό ζήτημα». Η κ. Μέρκελ τόνισε επίσης πως είναι σημαντικό να διατηρηθεί η σταθερότητα του ευρώ. «Είναι σημαντικό σε μακροπρόθεσμο επίπεδο να παραμείνει σταθερό το νόμισμα το οποίο έχει αποτελέσει μεγάλη επιτυχία για την ελευθερία και τη συνεργασία», ανέφερε.

Ισορροπημένη και αποτελεσματική " χαρακτήρισε τη χθεσινή συμφωνία των ηγετών της ευρωζώνης ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ Ρόμπεϊ τόνισε ότι η απόφαση ελήφθη βάση της δήλωσης του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου. Οι δύο πτυχές της δήλωσης εκείνης ήταν η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη. Ως προς την υπευθυνότητα, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕ, ήταν αναγκαίο η Ελλάδα να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, κάτι το οποίο και έκανε εφαρμόζοντας ένα αξιόπιστο πρόγραμμα. Ως προς την αλληλεγγύη, σήμερα οι χώρες του ευρώ αποφάσισαν ένα μηχανισμό στήριξης με τον οποίο θα βοηθήσουν την Ελλάδα αν χρειαστεί. Ο μηχανισμός αυτός, διευκρίνισε ο κ. Ρόμπεϊ θα είναι κατά βάση ευρωπαϊκός και θα ενεργοποιείται ως ύστατη λύση, όταν διαπιστώνεται ότι η χρηματοδότηση από τις αγορές είναι ανεπαρκής ή ασύμφορη.

Σύμφωνα με τον κ. Ρόμπεϊ κατά τη σχετική συζήτηση στο Eurogroyp διευκρινίστηκε ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο μηχανισμό στήριξης, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα. Ο Πρόεδρος της ΕΕ δήλωσε ότι με αυτόν τον τρόπο οι χώρες του ευρώ πιστεύουν ότι θα καθησυχαστούν οι αγωνίες των αγορών, διότι θα γνωρίζουν ότι η ευρωζώνη δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει την Ελλάδα." Με τη σημερινή μας απόφαση συμπληρώθηκαν ουσιαστικά τα κενά της δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου" ανέφερε.

Εξάλλου ο κ. Ρομπέι τόνισε ότι με τη συμφωνία οι χώρες του ευρώ κατέστησαν σαφές ότι το ζήτημα της Ελλάδας αποτελεί μια έκτακτη περίπτωση και δεσμεύτηκαν να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να μην επαναληφθεί παρόμοια κατάσταση. Η απόφαση, είπε, συμβάλει στην παγκόσμια δημοσιονομική σταθερότητα.

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η απόφαση συμπίπτει με την εθνική εορτή της Ελλάδας, καθώς και με την επέτειο ίδρυσης της ΕΟΚ. Ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι ο μηχανισμός ευρωπαϊκής βοήθειας σε συνδυασμό με το ΔΝΤ ήταν ο μόνος τρόπος για να υπάρξει συμβιβαστική συμφωνία. "Είναι μια τέλεια λύση η οποία απαντά στο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στιγμή", ανέφερε ο κ. Μπαρόζο και κατέληξε λέγοντας ότι το σημαντικό είναι πως πρόκειται για έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Ο χρηματοπιστωτικός μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της Ευρωζώνης χαρακτηρίστηκε "εφαρμόσιμη λύση", από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος πάντως εκτίμησε ότι μάλλον δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί.

"Είναι ιδιαιτέρως ευτυχής που η κυβέρνηση στη ζώνη του Ευρώ βρήκε μία εφαρμόσιμη λύση", ανέφερε ο Τρισέ σε μη προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντηση των ηγετών της ζώνης του Ευρώ.

"Θεωρώ ότι η εφαρμόσιμη λύση προστατεύει, αυτό που για εμάς είναι αποφασιστικό, τις ευθύνες των κυβερνήσεων στη ζώνη του Ευρώ", πρόσθεσε, απαντώντας σε δημοσιογράφους που τον κάλεσαν να τοποθετηθεί μετά την ενημέρωση που έγινε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Τρισέ ανέφερε ότι βελτιώνεται η αξιοπιστία της Ελλάδας και εκτίμησε ότι ο μηχανισμός που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες - ένας συνδυασμός κεφαλαίων του ΔΝΤ και διμερών δανείων από την Ευρωζώνη - δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί.

"Είμαι σίγουρος ότι ο μηχανισμός που αποφασίστηκε σήμερα φυσιολογικά δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί και ότι η Ελλάδα σταδιακά θα επανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς", είπε ο Τρισέ, επισημαίνοντας ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ στον μηχανισμό βοήθειας δεν παραβιάζει την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αφήνει αμετάβλητες τις ευθύνες των κυβερνήσεων στη ζώνη του Ευρώ.

"Η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας είναι ιερή και απαραβίαστη και κανένας δεν την αμφισβητεί", είπε ο Τρισέ, ο οποίος νωρίτερα είχε αντιταχθεί στην ανάμειξη του ΔΝΤ στην παροχή βοήθειας στην Ελλάδα.

"Έχουμε πολύ καλή εκτίμηση για τη γνώμη του ΔΝΤ, συνεργαστήκαμε με το ΔΝΤ στην Αθήνα. Ουδέποτε είπα ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ είναι αυτό ή εκείνο. Πάντα λέω ότι πρέπει να έχουμε τη μέγιστη υπευθυνότητα από την πλευρά των κυβερνήσεων στη ζώνη του Ευρώ", διευκρίνισε ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης.

Ερωτηθείς ποια θα είναι τα κριτήρια της ΕΚΤ όταν κληθεί να αντιμετωπίσει μία δυνητική έκκληση για βοήθεια από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ο Τρισέ απάντησε: "Βλέπεις την κατάσταση, κάνεις μία κρίση για την χρηματοπιστωτική αστάθεια που μπορεί να προκύψει από αυτή για τη χώρα και για την Ευρωζώνη - αυτά είναι τα κριτήρια, αλλά επαναλαμβάνω δεν υποθέτουμε ότι αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να ενεργοποιηθεί".

Η ζώνη του ευρώ πήρε την τύχη της στα χέρια της δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αναφερόμενος στις επίτευξη συμφωνίας για τη δημιουργία μηχανισμού διαχείρισης των κρίσεων στην Ευρωζώνη.

Όπως είπε, πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα που ωστόσο μας αναγκάζει να επαναθεωρήσουμε τους μηχανισμούς οικονομικής και δημοσιονομικής επαγρύπνισης που διαθέτουμε, ώστε τέτοιες κρίσεις να μην επαναληφθούν ποτέ.

Σημείωσε πάντως ότι ο βασικός στόχος είναι να μην χρησιμοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός, αφού, όπως είπε, οι πάντες αναμένουν ότι οι συνθήκες των αγορών που ισχύουν για την Ελλάδα σταδιακώς θα εξομαλυνθούν.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, ο μηχανισμός μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο σε έσχατη ανάγκη, ενώ εξασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να θέσει σε ισχύ τις θαρραλέες μεταρυθμίσεις που έχει υιοθετήσει χωρίς να απειλείται από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και τις παράλογες συμπεριφορές των αγορών.

Ο κ. Σαρκοζί απέφυγε να προσδιορίσει το συνολικό ποσό του μηχανισμού καθώς και τους όρους λειτουργίας του, για να μη δώσει έδαφος, όπως δήλωσε, στην ανάπτυξη κερδοσκοπικών παιχνιδιών.

Είπε επίσης ότι τα κριτήρια για την ενεργοποίηση του μηχανισμού δεν θα είναι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά.

«Οι αγορές γνωρίζουν εφεξής ότι τόσο η ζώνη του ευρώ όσο και του ΔΝΤ βρίσκονται πλέον στο πλευρό της Ελλάδας και εάν χρειαστεί θα την ενισχύσουν».

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του ΔΝΤ στο σχέδιο αρωγής προς την Ελλάδα ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε ότι δεν ήταν επιλογή της Γαλλίας αλλά σημείωσε ότι η Ευρώπη με αυτό τον τρόπο οικοδομείται, δηλαδή με συνεχείς συμβιβασμούς.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας έκανε επίσης γνωστό ότι η χθεσινή συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανκγελα Μέρκελ δεν ήταν δική του επιλογή αλλά απαίτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου.

"Υπήρξε συμφωνία. Δώσαμε το σήμα που έπρεπε να δοθεί" δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Ζοζέ Σόκρατες στο διάλλειμα της συνεδρίασης των 16 ηγετών της ευρωζώνης. "Είναι ένα δείγμα αλληλεγγύης" πρόσθεσε.

Διεθνής Τύπος

Στην επίτευξη ευρωπαϊκής συμφωνίας για τη δημιουργία μηχανισμού χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας, εστιάζουν σήμερα Παρασκευή τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Βάρος δίνεται και στην απόφαση της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής να νομιμοποιήσει την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

Η Wall Street Journal σε άρθρο της με τίτλο «Ευρωπαϊκή συμφωνία για οικονομική στήριξη της Ελλάδας» αναφέρει πως «η Ελλάδα κέρδισε την υποστήριξη των 16 κρατών της ζώνης του ευρώ για μια συμφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διμερή οικονομική στήριξη, αλλά και σε χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, σε περίπτωση που αντιμετωπίσει πρόβλημα με το χρέος της». Στην ευρωπαϊκή έκδοση της οικονομικής εφημερίδας αποτυπώνεται το παρασκήνιο της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής και ειδικά οι διαπραγματεύσεις Γαλλίας - Γερμανίας και οι πιέσεις της δεύτερης για εμπλοκή του ΔΝΤ στο σχέδιο στήριξης.

Οι Financial Times εστιάζουν στη συμφωνία Γαλλίας και Γερμανίας για τις αρχές του μηχανισμού διάσωσης της Ελλάδας, τονίζοντας πως δίνει μεγάλο ρόλο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά προβλέπει πως οι Ευρωπαίοι θα δανείσουν τα περισσότερα χρήματα. Η εφημερίδα αναφέρεται στον ρόλο της Βρετανίας και στην ικανοποίηση του αιτήματος της για σημαντική συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό χρηματοδοτικής στήριξης. «Η συμφωνία ανάμεσα στο Παρίσι κα το Βερολίνο γλιτώνει την Ευρωζώνη, που βρέθηκε στο χείλος μιας καταστροφικής διαμάχης για το πώς θα βοηθούν τα μέλη με προβλήματα στην αποπληρωμή των χρεών τους», τονίζουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, η Γαλλία δέχθηκε στη Σύνοδο το αίτημα της Γερμανίας για ενισχυμένη ευρωπαϊκή εποπτεία στα ελλείμματα των κρατών μελών της Ευρωζώνης, αλλά και την θέσπιση πρόσθετων κυρώσεων, με ενδεχόμενη αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται μερικώς και στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, όπου οι ηγέτες δεσμεύονται για την προώθηση ενός ισχυρού συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στην Ευρώπη, ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης και αύξηση της οικονομικής επιτήρησης.

Η ισπανική EL PAIS εστιάζει στο επίμονο αίτημα της Γερμανίας για παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, κάτι που όπως τονίζει δεν έχει συμβεί ποτέ από το 1999, έτος σύστασης της Ζώνης του ευρώ. Η εφημερίδα αναφέρει πως η Ισπανία δεσμεύθηκε να συνεισφέρει το 9% της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η ιταλική εφημερίδα LA STAMPA αναφέρεται στο σχέδιο χρηματοδότησης της Ελλάδας ύψους 22 δισ. ευρώ, υπολογίζοντας στα 1,8 δισ. ευρώ την συμμετοχή της Ιταλίας. Η εφημερίδα διαβλέπει σκλήρυνση της δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρωζώνης, αλλαγές στην οικονομική διακυβέρνηση και πρόσθετες κυρώσεις για τους δημοσιονομικά απείθαρχους.

Ο ευρωπαϊκός Τύπος αναφέρεται και στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εγκαταλείψει το σχέδιο αυστηροποίησης των απαιτήσεων για τα κατώτερα επίπεδα εγγυήσεων, κάτι που όπως αναφέρεται ανακουφίζει τις πιέσεις στην Ελλάδα, της οποίας τα ομόλογα κινδύνευαν να αποκλειστούν από τους μηχανισμούς ρευστότητας της ΕΚΤ.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:22 - 26 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.