ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξένοι οίκοι: Ο γαλλογερμανικός συμβιβασμός για την Ελλάδα έχει αμφίβολα αποτελέσματα

11:54 - 26 Μαρ 2010 | Οικονομία
Ως μια κίνηση που έχει σαν στόχο να πείσει τις αγορές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πτωχεύσει και ότι τα spreads πρέπει να υποχωρήσουν ερμηνεύει η Bank of America – Merrill Lynch τη συμφωνία για την παροχή βοήθεια από την Ευρωζώνη προς την Ελλάδα. Ο οίκος αναφέρεται στη συμφωνία ως μια γαλλο-γερμανική πράξη συμβιβασμού για τη δημιουργία ενός δικτύου προστασίας για την Ελλάδα, το οποίο οι χώρες του Eurogroup επεξεργάζονταν από τις αρχές Μαρτίου.  

Ο οίκος θεωρεί ότι η κίνηση αυτή της Μέρκελ και του Σαρκοζί έχει σαν σκοπό να καθησυχάσει τις αγορές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πτωχεύσει ούτε να κηρύξει στάση πληρωμών. Σκοπός της είναι να επιβεβαιώσει την αξιοπιστία του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας και να μειώσει ο spread στα ελληνικά ομόλογα, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να χρηματοδοτήσει τον εαυτό της με επιτόκια που να είναι  «πολιτικά αποδεκτά».

Εντούτοις, η ML θεωρεί ότι οι "μεγάλες αβεβαιότητες" για το ελληνικό ζήτημα παραμένουν παρόλο που γνωρίζουμε περισσότερα για το σχέδιο του Eurogroup. Και αν και θεωρεί το σχέδιο ως ένα μεγάλο βήμα εμπρός, τονίζει πως "εξακολουθούμε όμως να μην γνωρίζουμε τις ακριβείς περιστάσεις κάτω από τις οποίες το σχέδιο θα ενεργοποιηθεί" και τονίζει ότι οι νευρικότητα στις αγορές παραμένει.

 Citigroup: Αμφίβολο το κατά πόσο θα πέσουν τα spreads

Από την άλλη, η Citigroup, ερμηνεύοντας την απόφαση του Eurogroup, αναφέρει ότι αν και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου περιέγραψε το πακέτο ως ένα «μεγάλο βήμα» και «πολύ ικανοποιητικό» οι αναλυτές της θεωρούν αμφίβολο το κατά πόσο θα μπορέσει να μειώσει σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας.

«Χωρίς μια σημαντική υποχώρηση στο κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας, η Ελλάδα θα έχει τεράστια προβλήματα να μειώσει το χρέος σε βάθος χρόνου. Συνεπώς, παρόλο που η Ελλάδα δεν θέλει να χρησιμοποιήσει το πακέτο βοήθειας και η Γερμανία δεν θέλει να το χρηματοδοτήσει, η βοήθειας μπορεί να ενεργοποιηθεί εντός του έτους.

 Σε κάθε περίπτωση η Citigroup επισημαίνει ότι το πακέτο αυτό εξάλειψε τους κινδύνους έλλειψης ρευστότητας που αντιμετώπιζε η Ελλάδα και είναι οπωσδήποτε ένα καλό νέο μετά την αβεβαιότητα των τελευταίων εβδομάδων.

 JP Morgan: Ανάσα για τις τράπεζες η κίνηση της ΕΚΤ

Ως ανάσα που αφαιρεί μεγάλη πίεση από την την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες όσον αφορά τη χρηματοδότηση, μειώνοντας τον κίνδυνο το ελληνικό χρέος να μη γίνεται δεκτό ως εγγύηση στην ΕΚΤ, χαρακτηρίζει η JP Morgan της απόφαση Τρισε να διατηρήσει το κατωφλι του (ΒΒΒ-) στην αξιολόγηση των ομολόγων που θα λαμβάνει η ΕΚΤ ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας.

Η απόφαση αυτή- αν και δεν αποτελεί εκπληξη- έρχεται νωρίτερα του αναμενομένου, επισημαίνει ο οίκος. Η JP Morgan προσθέτει ότι το νέο σύστημα διαβάθμισης των collateral θα γίνει τον Ιανουάριο του 2011 και θα αντανακλά με πληρέστερο τρόπο τον πιστωτικό κίνδυνο διαφόρων κατηγοριών ομολόγων ή άλλων assets.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:06 - 26 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.