ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

To deal δεν αρέσει σε όλους

08:32 - 29 Μαρ 2010 | Οικονομία
Το σχέδιο των 16 για την Ελλάδα είναι απλά μία προσωρινή λύση, σύμφωνα με τον Klaus Baader, οικονομολόγο της Societe Generale, καθώς το μόνο που καταφέρνει είναι να ικανοποιεί τις μισές ανάγκες της χώρας ουσιαστικά. Μπορεί να βοηθήσει στο μάζεμα του spread προσωρινά, όμως το σχέδιο αυτό δεν αρκεί για να ικανοποιήσει τις αγορές.

Η φράση «σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης» που συμπληρώνει την συμφωνία των ευρωπαίων ηγετών για τη διάσωση της Ελλάδας, δεν αποτελεί ένα ξεκάθαρο σχέδιο, όπως τονίζει ο οικονομολόγος της Citigroup, Juergen Michels, καθώς το μέγεθος του δανείου, όπως και τα επιτόκια, δε ξακαθαρίστηκαν. Τι είναι αυτό που θα προκαλέσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, ποιά θα είναι η στήριξη ακριβώς και σε πιο κόστος, διερωτάται ο οικονομολόγος.

Την Παρασκευή, σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Nouriel Roubini δήλωσε πως το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας θα ήταν πολύ πιο «καθαρό» εάν αφορούσε τον αποκλειστικό ρόλο του ΔΝΤ. Oπως είπε, η απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης αποτελεί απλά έναν συμβιβασμό ανάμεσα στις γερμανικές απόψεις, οι οποίεςς ήθελαν έναν μεγαλύτερο ρόλο του ΔΝΤ στην στήριξη της Ελλάδας, και τις απόψεις της υπόλοιπης Ευρωζώνης και ιδιαίτερα της Γαλλίας, σύμφωνα με τις οποίες έπρεπε να υπάρξει μία ευρωπαϊκή λύση στο «ελληνικό θέμα». Πρόσθεσε δε, ότι το να λάβει η Ελλάδα βοήθεια μόνον όταν υπάρχει έκτακτη ανάγκη, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα καθώς έτσι η Ε.Ε μπορεί να αναγκάσει, την επιβολή ακόμη σκληρότερων μέτρα στην Ελλάδα.

Τα τριπλάσια χρειάζεται η Ελλάδα για να σωθεί, εκτιμά το περιοδικό Economist και τονίζει ότι τα 25 δισ. ευρώ που σύμφωνα με τις φήμες αποτελούν το «χρυσό πακέτο» για την Ελλάδα, είναι απλά αρκετά για να καθησυχάσουν τις αγορές και να μπορέσει η χώρα να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, όμως στη ουσία, η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί διάσωση ύψους 75 δισ. ευρώ και για να μειωθεί το ελληνικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, θα χρειαστουνούν πέντε χρόνια.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:08 - 29 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.