ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πόσο θα δανειζόμασταν αν δεν υπήρχε η συμφωνία των Βρυξελλών;

07:59 - 30 Μαρ 2010 | Οικονομία
Πόσο θα δανειζόμασταν αν δεν υπήρχε η συμφωνία των Βρυξελλών;
Απρόβλεπτες θα ήταν οι συνέπειες για το δανεισμό του κράτους αν δεν επιτυγχάνετο η συμφωνία της κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα. Αν δεν υπήρχε συμφωνία, σχολιάζουν τραπεζικά στελέχη, ενδεχομένως το spread να είχε εκτιναχθεί σε υψηλότερα επίπεδα, καθιστώντας ακόμα πιο ακριβό το δανεισμό του Δημοσίου. Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, είναι η αποκλιμάκωση στα spreads να ξεκινήσει περί τα τέλη Απριλίου, όταν και θα έχει καλυφθεί ένα σημαντικό κομμάτι του δανεισμού για την τρέχουσα χρονιά.

Με μια όχι και τόσο αιφνιδιαστική κίνηση, και παρά τις διαψεύσεις νωρίτερα, άνοιξε, το βιβλίο προσφορών για την έκδοση επταετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου, για να κλείσει αργότερα το μεσημέρι, με τις προσφορές να φτάνουν σχεδόν τα 7 δισ. ευρώ.

Το ύψος των προσφορών διαμορφώθηκε κάτω από το ήμισυ των προσφορών που συγκεντρώθηκαν στην προηγούμενη έκδοση 10ετούς ομολόγου, νωρίτερα αυτόν το μήνα. Στο προηγούμενο 10ετές ομόλογο έφτασαν τα 16 δισ. ευρώ.

Το γεγονός αυτό ανήσυχε την αγορά, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Αθηνών να κινηθεί σε αρνητικό έδαφος και με τους επενδυτές να αποκομίζουν κέρδη μετά την μικρή ζήτηση που συγκέντρωσε η κοινοπρακτική έκδοση 7ετούς ομολόγου.

Μετά το κλείσιμο των προσφορών, από την οποία θα αντλήσει 5 δισ. ευρώ, το κόστος ασφάλισης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, έναντι αθέτησης πληρωμών, αυξήθηκε στις 303,5 μονάδες βάσης από τις 295,3 μονάδες.  Το spread του 10ετούς ομολόγου διευρύνθηκε νωρίτερα στις 318 μονάδες βάσης, σε υψηλό ημέρας, έναντι 311 μονάδων βάσης στο κλείσιμο της Παρασκευής, για υποχωρήσει αργότερα στις 311 μβ.

Ακολουθούν οι όροι έκδοσης του ομολόγου, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ:

 

Εκδότης                               Ελληνικό Δημόσιο

Αντληθέν Ποσό                    5 δις ευρώ

Ημ/νια λήξης                        20 Απριλίου, 2017

Τοκομερίδιο                          5,90%

Τιμή έκδοσης                        99,428

Τιμή επανέκδοσης                 99,428

Spread                                   +310 μονάδες βάσης επί mid swaps, ίσο με

Ημ/νια διακανονισμού           7 Απριλίου, 2010

Κύριοι ανάδοχοι                    Alpha Bank, Emporiki, ING, BofA-ML,SG CIB

Αξιολόγηση A2 (Moody's), BBB+ (S&P), ΒΒΒ+ (Fitch),Α-(R&I)

Αναλυτές επισημαίνουν πως η συμφωνία που επετεύχθη την προηγούμενη βδομάδα από τους Ευρωπαίους ηγέτες, δεν κατάφερε να μειώσει κατά πολύ τα spreads, αλλά βοήθησε στην προσέλκυση επενδυτών, καθώς έχει αφαιρεθεί το κατά ένα μεγάλο ποσοστό η αβεβαιότητα. Ωστόσο, το κόστος δανεισμού θα μπορούσε να είναι ακόμα υψηλότερο, εάν οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ είχα αποτύχει να καταλήξουν σε απόφαση. Υπενθυμίζεται πως η χώρα μας, θα πρέπει να καλύψει περίπου 23 δισ. ευρώ για το χρέος μέχρι τέλος Μαΐου, μερικά από τα οποία μπορεί να τα καλύψει από τα ταμειακά αποθέματα.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:37 - 30 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.