ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Φωτιά» στην πρώτη κατοικία

08:05 - 30 Μαρ 2010 | Οικονομία
Σε σταυρόλεξο και μάλιστα για πολύ γερούς λύτες, εξελίσσεται πλέον τον εγχείρημα αγοράς κύριας κατοικίας. Με την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης, το ψαλίδισμα της έκπτωσης των τόκων αλλά και την επιστροφή του πόθεν έσχες και του τεκμηρίου χρήσης, η υπόθεση «αγορά του πρώτου κεραμιδιού» απαιτεί προσεκτική μελέτη καθώς σε διαφορετική περίπτωση, ο αγοραστής μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις. Και να γιατί:
  • Μέχρι τώρα, ο αγοραστής δεν ήταν υποχρεωμένος να δικαιολογήσει που βρήκε τα χρήματα για να αγοράσει το πρώτο του σπίτι. Απαραίτητη προϋπόθεση, ήταν η επιφάνειά του να μην υπερβαίνει τα 120 τετραγωνικά μέτρα. Τώρα, θα πρέπει να δικαιολογεί και το πρώτο ευρώ. Αν αναγράψει αξία 200.000 ευρώ στο συμβόλαιο θα πρέπει να δικαιολογήσει που βρήκε αυτές τις 200.000 ευρώ. Αυτό γίνεται με πώληση περιουσιακών στοιχείων, με δάνειο, ή με ανάλωση κεφαλαίων από προηγούμενα έτη. Όσο για τις γονικές παροχές σε χρήμα από τους γονείς που επικαλούνταν πολλοί στο παρελθόν, τώρα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση μετρητών από τον γονιό στο παιδί, θα πρέπει να καταβληθεί φόρος 10% επί του ποσού των μετρητών. Αν ο αγοραστής δεν δικαιολογήσει που βρήκε τα λεφτά, τότε κινδυνεύει να πληρώσει φόρο για εισόδημα αντίστοιχο με το κόστος αγοράς του αυτοκινήτου. Αυτό, τον ανεβάζει αυτομάτως στον φορολογικό συντελεστή του 45%.
  • Μέχρι τώρα, ο αγοραστής δεν ήταν υποχρεωμένος να δικαιολογήσει που βρίσκει τα λεφτά για να αποπληρώνει δάνειο πρώτης κατοικίας. Αυτό αλλάζει. Το σύνολο της μηνιαίας δόσης, θα αποτελεί τεκμήριο. Μέχρι τώρα, πόθεν έσχες υπήρχε μόνο για τους τόκους.
  • Ο φόρος μεταβίβασης πλέον γίνεται υπολογίσιμος. Το αφορολόγητο για έναν εργένη διαμορφώνεται στις 200.000 ευρώ και για τον παντρεμένο στις 250.000 ευρώ. Από αυτό το ύψος και πάνω, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%. Αν ληφθούν υπόψη και τα διάφορα έξοδα, τότε η επιβάρυνση μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τις 15.000 ευρώ για ένα σπίτι 300.000 ευρώ.
  • Μέχρι τώρα, δεν υπήρχε τεκμήριο χρήσης για την κύρια κατοικία. Από εδώ και στο εξής θα υπάρχει. Το τεκμήριο, μπορεί να ξεπεράσει τις 10.000 ευρώ αν το σπίτι βρίσκεται σε ακριβή περιοχή ή αν έχει μεγάλη επιφάνεια.

Στελέχη της κτηματαγοράς περιμένουν ότι θα γίνει ακόμη πιο απότομη η στροφή προς τα μεταχειρισμένα ακίνητα καθώς και σε αυτά με μικρή επιφάνεια. Προβλέπουν ότι πολλοί από αυτούς που σήμερα θεωρούνται υποψήφιοι αγοραστές, θα βρεθούν εκτός παιχνιδιού καθώς δεν θα μπορούν να καλύψουν τις καινούργιες απαιτήσεις της εφορίας.

Θ.Τσ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.