ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φωτιά στα τεκμήρια, νερό στα τραπεζικά bonus

08:21 - 01 Απρ 2010 | Οικονομία
Φωτιά στα τεκμήρια, νερό στα τραπεζικά bonus
Διαλλακτικότερη στάση σκοπεύει να τηρήσει η κυβέρνηση όσον αφορά στη φορολόγηση των bonus που εισπράττουν τα τραπεζικά στελέχη. Ο εξαντλητικός συντελεστής του 90% φαίνεται ότι θα καταργηθεί και τα bonus των τραπεζών, εκτός απροόπτου, θα ενταχθούν στη φορολογική κλίμακα. Όπερ σημαίνει ότι τα bonus θα φορλογηθούν με συντελεστή που σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβαίνει το 40-45%.

Τα bonus δεν είναι το μοναδικό σημείο στο οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει λίγο νερό στο κρασί της. Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε από τον επιχειρηματικό κόσμο, εξετάζονται αλλαγές και στην ρύθμιση που επιβάλλει παρακράτηση 8% στα τιμολόγια που εκδίδουν οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών. Το πιθανότερο είναι ότι ο συντελεστής θα μειωθεί αισθητά έτσι ώστε και να μην επηρεαστεί η ρευστότητα στην αγορά και ταυτόχρονα να μην επηρεαστεί το σύνθημα της κυβέρνησης για φρένο στον ρυθμό έκδοσης των εικονικών τιμολογίων.

Οι αποδείξεις των γιατρών και των δικηγόρων δεν θα εκδίδονται σε κάθε επίσκεψη του πελάτη όπως προέβλεπε το αρχικό νομοσχέδιο αλλά μετά την ολοκλήρωση της εργασίας. Επίσης, ευνοϊκότερο θα είναι το τελικό φορολογικό καθεστώς και για τους ναυτικούς. Στις ευνοϊκές αλλαγές συγκαταλέγονται επίσης:

  • Η αναπλήρωση των απωλειών για όσους πραγματικά δικαιούνται το επίδομα επικινδυνότητας (ιπτάμενους, αλεξιπτωτιστές, πυροτεχνουργούς, δύτες, ναρκαλιευτές) και .
  • Η εξαίρεση των παραγωγών των λαϊκών αγορών από την υποχρέωση ταμειακής μηχανής

Οι σημαντικότερες αλλαγές όμως, θα έρθουν στον τομέα των τεκμηρίων διαβίωσης. Στο...παιχνίδι, μπαίνουν και οι συνταξιούχοι. Όχι όλοι. Εξετάζεται να συμπεριληφθούν στα τεκμήρια αυτοί που δεν έχουν συμπληρώσει το 50 έτος της ηλικίας τους αλλά και αυτοί που δηλώνουν υψηλά εισοδήματα. Υπάρχει και ένα εναλλακτικό σενάριο: Να εξαιρούνται οι συνταξιούχοι μέχρι ένα ορισμένο ύψος τεκμαρτής δαπάνης έτσι ώστε να συλλαμβάνονται όσοι όντας συνταξιούχοι συντηρούν αυτοκίνητα και σπίτια πολυτελείας.

Ακόμη αυστηρότερα αναμένεται να γίνουν τα τεκμήρια για τα ΙΧ μεγάλου κυβισμού και για σπίτια μεγάλης επιφάνειας. Επίσης, θα αυξηθούν τα ποσά των τεκμηρίων για τις πισίνες αλλά και για τα σκάφη αναψυχής. Η διόρθωση κρίθηκε απαραίτητη, καθώς το τεκμήριο για τις πισίνες έφτανε να είναι μικρότερο από το τεκμήριο ενός ΙΧ 2000 κυβικών. Αντίστοιχα, θα αναπροσαρμοστούν και τα τεκμήρια των σκαφών αναψυχής έτσι ώστε να επιβαρύνονται αυτοί που έχουν σκάφη μεγάλου μήκους. Για τα ιδιωτικά σχολεία, τα τεκμήρια θα αλλάξουν έτσι ώστε τα τελικά ποσά να προσεγγίσουν  περισσότερο τα πραγματικά ποσά για δίδακτρα που ισχύουν στην αγορά. Τέλος προτείνεται να εξαιρεθεί από τα τεκμήρια η διατροφή για τους διαζευγμένους ενώ θα υπάρξουν τροποποιήσεις και στα τεκμήρια για την απασχόληση προσωπικού.

Θ.Τσ.
Τελευταία τροποποίηση στις 08:39 - 01 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.