ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα τρία κακά της μοίρας του Χ.Α.

11:36 - 07 Απρ 2010 | Οικονομία
Τα τρία κακά της μοίρας της αγοράς: Τα spreads, τα κάκιστα εταιρικά αποτελέσματα και οι δημόσιες προτάσεις! Από το Νοέμβριο και μετά, ένα μήνα μετά την εκλογή της κυβέρνησης του κ. Γ. Παπανδρέου, τα spreads πήραν την ανηφόρα εκβιάζοντας τα κερδοσκοπικά funds για δανεικά με υψηλά επιτόκια, εξέλιξη η οποία, προς στο παρόν τα δικαιώνει.
Μέσα στο διάστημα αυτό, δηλαδή τους τελευταίους έξι μήνες, η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε γρήγορα στα κελεύσματα των αγορών με αποτέλεσμα μόλις τον περασμένο μήνα να πάρει γενναία μέτρα περικοπής δαπανών, ενώ το φορολογικό νομοσχέδιο ακόμα... κλώθεται, στις Επιτροπές της Βουλής. Ταυτόχρονα, ο αναπτυξιακός νόμος, που για πολλούς παράγοντες της αγοράς έπρεπε ήδη να έχει γίνει νόμος του κράτους με ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους επιχειρηματίες πηγαίνει πίσω μήνα με το μήνα. Πλην όμως, οι κερδοσκόποι είναι αυτοί που έχουν πάρει το όπλο της κυβέρνησης από το τραπέζι. Τα spreads στο τελευταίο εξάμηνο πέρασαν και το κατώφλι των 400 (η δεύτερη φορά ήταν χθες) μονάδων βάσης, με τους τραπεζίτες να θεωρούν ως απαράδεκτη τη διαμόρφωση των περιθωρίων πάνω από τις 300 μ.β. Η πορεία του Χ.Α. δε, ήταν εξίσου απογοητευτική. Και αν δεχθούμε ότι το Χρηματιστήριο αποτελεί τον καθρέπτη της οικονομίας μιάς χώρας, υφίσταται τις συνέπειες σύσσωμη η επενδυτική κοινότητα. Από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα που ξεκίνησε ο κατήφορος των τιμών και η απογείωση των spreads ο γενικός δείκτης καταγράφει απώλειες που ξεπερνούν το 29,5%!

Το δεύτερο κακό της μοίρας της αγοράς έχει να κάνει με τα πολύ άσχημα εταιρικά αποτελέσματα. Οι εισηγμένες βρήκαν την ευκαιρία να υποτιμήσουν την πραγματική τους αξία, περνώντας στους ισολογισμούς ότι πιο άσχημο στοιχείο και υποαξία υπήρχε. Η εξήγηση είναι απλή και δεν είναι άλλη από την έκτακτη εισφορά που πλήρωσαν στο κράτος για τη διάσωση της οικονομίας. Φτάσαμε στο σημείο, εξηγούν αναλυτές, ακόμα και κρατικές εταιρείες αποφάσεις που πήραν για έξοδα στους πρώτους μήνες του 2010, να τις περάσουν στη χρήση του 2009! Για την ιστορία και μόνο να σημειώσουμε ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2009 η εικόνα των αποτελεσμάτων ήταν κέρδη της τάξης του 1 δις. ευρώ και στο σύνολο του 9μήνου, τα κέρδη ξεπερνούσαν τα 4 δις. ευρώ. Στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς εκεί που οι αναλυτές περίμεναν η κερδοφορία να είναι τουλάχιστον ισάξια του τρίτου 3μηνου έγραψαν παχυλές ζημιές 1,2 δις. ευρώ...

Όπως εξηγούν χρηματιστές, ο πιο εύκολος τρόπος είναι η υποτίμηση περιουσιακών στοιχείων. Αν μιά εταιρεία έχει ακίνητα, την δύσκολη αυτή περίοδο τα αποτιμά όσο θέλει και όπου θέλει. Το αποτέλεσμα είναι ότι η εισηγμένη γράφει έτσι έκτακτη ζημιά. Ας μην ξεχνάμε ότι αντιμετωπίζει κρίση και η αγορά real estate. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα αποθέματα. Υπάρχουν επίσης οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις. Η δημιοπυργική λογιστική σε όλο της το μεγαλείο.

Το τρίτο κακό της μοίρας της αγοράς είναι οι δημόσιες προτάσεις. Μέσα σε αυτή τη συγκυρία, με τις τιμές στα τάρταρα, οι εισηγμένες, ακόμα και κρατικές εταιρείες, απευθύνουν δημόσιες προτάσεις στη λογιστική αξία της επιχείρησης, αδιαφορώντας στην κυριολεξία για τους μετόχους μειοψηφίας. Ήταν χρήσιμοι τότε που έπρεπε...

 Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 16:40 - 07 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.