ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το δίλημμα των ημιυπαιθρίων: Μέρος δεύτερον

08:22 - 08 Απρ 2010 | Οικονομία
Να πληρώσω ή να μην πληρώσω; Το ερώτημα ξαναγεννιέται από σήμερα στους ιδιοκτήτες ακινήτων με ημιυπαίθριους χώρους, σοφίτες και playroom. H χθεσινή ρύθμιση που παρουσίασε η Τίνα Μπιρμπίλη, ζητάει λίγα (συγκριτικά με τη ρύθμιση Σουφλιά) χρήματα για τους μικρούς σε επιφάνεια ημιυπαίθριους χώρους και πολλά από αυτούς που έχουν εκκρεμότητες πολλών τετραγωνικών λόγω των ημιυπογείων και των σοφιτών.

Τα νούμερα δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων χώρων μικρής επιφάνειας, έχουν ισχυρό κίνητρο να προσέλθουν στις πολεοδομίες ειδικά αν ο χώρος αυτός αποτελεί τμήμα της κύριας κατοικίας. Για παράδειγμα, για έναν ημιυπαίθριο 15 τετραγωνικών μέτρων, σε περιοχή με τιμή ζώνης ακόμη και 2.000 ευρώ, απαιτούνται περίπου 1.500 ευρώ ποσό που δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό ειδικά αν καταβληθεί σε δόσεις. Με την προηγούμενη ρύθμιση Σουφλιά, για τον ίδιο χώρο θα απαιτούνταν 3.000 ευρώ, δηλαδή τα διπλά λεφτά.

Για τους μεγάλους χώρους, το σκηνικό είναι διαφορετικό. Σε μια από τις πολλές ημιπαράνομες μεζονέτες του λεκανοπεδίου που έχουν 70 και 80 τετραγωνικά σοφίτες, ημιυπαίθριους και playroom τα πρόστιμα ανεβαίνουν. Σε μια περιοχή με τιμή ζώνης 2.500 ευρώ, χρειάζονται 10.500 ευρώ για επιφάνειες 60 τετραγωνικών ή 27.000 ευρώ για επιφάνειες 120 τετραγωνικών.

Για τους ιδιοκτήτες μεγάλων ακινήτων, οι πονοκέφαλοι δεν σταματούν στο ποσό που θα πληρώσουν (μετρητοίς ή με δόσεις). Πλέον, όπως υποστηρίζουν στελέχη της κτηματαγοράς, έχουν να ανησυχούν τόσο για τον φόρο κατοχής ακινήτων όσο και για τα τεκμήρια. Ειδικά τα τεκμήρια, αυξάνονται...επικίνδυνα για τις κατοικίες με πολλά τετραγωνικά. Επομένως, οι ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων έχουν να σκεφτούν και το αν θα μπορούν να τα καλύψουν με βάση τα εισοδήματά τους.

Βέβαια, το βασικό ερώτημα είναι το αν (και πότε) θα γίνουν έλεγχοι που θα αποκαλύψουν τα ονόματα και τις διευθύνσεις αυτών που δεν θα προσέλθουν για νομιμοποίηση. “Εισάγεται η έννοια της «Ταυτότητας Κτιρίου» περιλαμβάνοντας όλα τα χαρακτηριστικά του. Θα γίνονται τακτικοί και διαρκείς έλεγχοι σε όλη τη διάρκεια ζωής του ακινήτου. Αυτό οδηγεί σε αποτροπή και καταγραφή της αυθαίρετης δόμησης, και αλλαγών χρήσης και σε παρακολούθηση ασφάλειας κτιρίων. Αρχίζει με τα νέα κτίρια από 1/10/10 και έχει πρόβλεψη επέκτασης στα υφιστάμενα” αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε βάθος χρόνου, το υπουργείο...υπόσχεται εφόδους όχι μόνο στα καινούργια αλλά και στα παλαιά ακίνητα. Ποιοι θα κάνουν τους ελέγχους. Από ότι φαίνεται ιδιώτες μηχανικοί καθώς το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη σύσταση ειδικού σώματος στο οποίο θα μετέχουν ιδιώτες μηχανικοί. Οι οποίοι μάλιστα θα απειλούνται με αυστηρά πρόστιμα αν συλληφθούν να καλύπτουν πολεοδομικές παραβάσεις.

Θ.Τσ

Τελευταία τροποποίηση στις 09:09 - 08 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.