ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προσεχώς κατασχέσεις ακινήτων ληξιπρόθεσμων οφειλετών

12:22 - 13 Απρ 2010 | Οικονομία
Την εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών αναμένουν οι υπάλληλοι των εφοριών για να προχωρήσουν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων των ληξιπρόθεσμων οφειλετών του Δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα και αρνούνται να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», από τις διασταυρώσεις φορολογικών δηλώσεων και εντύπων Ε9 προέκυψαν 26.165 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές που «αγγίζουν» τα 520 εκατ. ευρώ οι οποίοι έχουν δηλώσει 103.290 ακίνητα.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δίνει την δυνατότητα σε περίπου 800.000 ληξιπρόθεσμους οφειλέτες να προχωρήσουν σε ευνοϊκή ρύθμιση και να «γλιτώσουν» την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων τους. Όσοι όμως αγνοήσουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση είναι σχεδόν βέβαιον ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το δικαστικό τμήμα των εφοριών, δηλαδή με το κατασχετήριο ανά χείρας.

Παράλληλα τίθεται σε εφαρμογή σχέδιο ολοκληρωμένων διασταυρώσεων σε επιχειρήσεις αλλά και φυσικά πρόσωπα προκειμένου να εντοπισθούν εστίες φοροδιαφυγής.

Το τελευταίο δίμηνο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων πραγματοποίησε πλήθος διασταυρώσεων και τα αποτελέσματα που προέκυψαν είναι άκρως αποκαλυπτικά: διαπιστώθηκαν χιλιάδες περιπτώσεις μη υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ και φοροδιαφυγής ενδοκοινοτικού ΦΠΑ, ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες ΦΠΑ που αρνούνται να τον καταβάλουν, εντοπισμός ανενεργών επιχειρήσεων οι οποίες είναι πιθανόν να έχουν συσταθεί με μοναδικό στόχο την έκδοση και λήψη πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

Επίσης, έχουν διαπιστωθεί σημαντικές διαφοροποιήσεις στοιχείων δηλώσεων ΦΠΑ μεταξύ των τελευταίων ετών, καθώς και ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες με ακίνητα στην κατοχή τους.

Την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε υπό τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Διομ.Σπινέλλη σύσκεψη της ειδικής επιτελικής ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών για τη μελέτη και τη δημιουργία σχεδίου εφαρμογής ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και αποφασίστηκε να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα νέου τύπου διασταυρώσεις που στόχο έχουν να εντοπίσουν αδήλωτα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία.

Στο στόχαστρο των εφοριακών θα βρεθούν και οι τόκοι των καταθέσεων του εξωτερικού που ενώ θα έπρεπε να δηλωθούν στην Ελλάδα από τους κατόχους τους, αυτό δεν συμβαίνει. Στο στόχαστρο των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών θα βρεθούν και επιχειρήσεις που εμφανίζουν από έτος σε έτος απότομη μεταβολή του τζίρου τους, καθώς και έμποροι οι οποίοι πωλούν τα προϊόντα τους μέσω πιστωτικών καρτών αλλά δεν καταβάλλουν τον ΦΠΑ.

Ήδη αρκετά από τα αποτελέσματα αυτών των διασταυρώσεων έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές Μαΐου στο στόχαστρο των ελεγκτών θα μπουν και τα πρατήρια υγρών καυσίμων, καθώς με χθεσινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εντάσσονται από 1ης Μαΐου 2010 στη δεύτερη κατηγορία τήρησης βιβλίων του ΚΒΣ οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων για την εμπορία βενζίνης και πετρελαίου και οι πωλητές πετρελαίου θέρμανσης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.