ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας για το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας - Βραχυπρόθεσμη λύση το σχέδιο, εκτιμούν οι αναλυτές

13:01 - 13 Απρ 2010 | Οικονομία
Το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας αποτελεί μόνο μια βραχυπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα και αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα αναφορικά με το μέλλον της Ευρωζώνης, μεταδίδει σήμερα το Reuters, επικαλούμενο απόψεις σημαντικής μερίδας αναλυτών.

Οι αναλυτές αποκαλούν την Ευρωζώνη «διχασμένη», καθώς κατάφερε στην τρίτη προσπάθεια – προηγήθηκαν δύο αποτυχημένες – να καταλήξει στη συγκεκριμενοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

«Δεν πρόκειται για μια καθοριστική στιγμή στην ιστορία της Ευρωζώνης. Όσα ανακοινώθηκαν έχουν ορίζοντα μερικών εβδομάδων, ειδικότερα όσον αφορά στην αντίδραση των αγορών, επισημαίνει ο Simon Tilford, αναλυτής από το Λονδίνο.

«Ο άμεσος κίνδυνος απετράπη, αλλά πολύ λίγα έγιναν όσον αφορά στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ευρώπης. Ο μηχανισμός στήριξης μπορεί να φανεί χρήσιμος σε μια μικρή χώρα, όπως η Πορτογαλία, αλλά δύσκολα θα ωφελήσει μια μεγάλη χώρα, όπως η Ισπανία και η Ιταλία», προσθέτει.

Δύσπιστοι για το ελληνικό σχέδιο διάσωσης οι επενδυτές

Το πρόβλημα, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ομολόγων, είναι ότι παρόλο που η συμφωνία της Κυριακής όσον αφορά στο ελληνικό ζήτημα προσφέρει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του σχεδίου διάσωσης, ωστόσο δεν απαντά στη βασική ερώτηση που τριβελίζει το μυαλό των επενδυτών. Θα καταφέρει η Ελλάδα να περιορίσει το χρέος της; αναφέρει μεταξύ άλλων δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Γερμανία: Αντιδράσεις για το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας

Την ίδια ώρα, αμφιβολίες για τη δυνατότητα ταχείας ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας που συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών δημιουργούν οι αντιδράσεις που έχουν ήδη εκδηλωθεί στο εσωτερικό της Γερμανίας.

«Δεν μπορώ να δω πώς (η Άνγκελα Μέρκελ) θα μπορούσε να κάνει στροφή 180 μοιρών σχετικά με όσα έλεγε μέχρι τώρα και να δρομολογήσει την παροχή βοήθειας πριν τις 9 Μαΐου», αναφέρει στο Reuters ο αναλυτής Ούλρικε Γκερό από τη «δεξαμενή σκέψης» European Council on Foreign Relations, αναφερόμενος στις κρίσιμες τοπικές εκλογές που αντιμετωπίζει η Γερμανίδα καγκελάριος.

Άρθρο των Financial Times Deutschland αναφέρει ότι οι υπουργοί της ευρωζώνης επιχειρούν να εξαπατήσουν το γερμανικό κοινό όταν υποστηρίζουν ότι η χορήγηση δανείων με επιτόκιο κάτω από αυτό της αγοράς δεν συνιστά επιχορήγηση, προσθέτει πάντως ότι η λύση που επετεύχθη είναι λογική.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για θέματα δημοσιονομικών Κάρστεν Σνάιντερ, σε δηλώσεις του προς τους Financial Times Deutschland εκτιμά ότι η Γερμανία θα πληρώσει ακριβά αυτή την υπόθεση, προβλέποντας ότι και το Βερολίνο θα κληθεί μελλοντικά να πληρώσει υψηλότερα επιτόκια για τον δανεισμό του.

Πλήρη ενημέρωση της βουλής για το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα ζητεί μέσω της ίδιας εφημερίδας ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων Όττο Φρίκε. Ο λόγος είναι πληροφορίες της εφημερίδας ότι η γερμανική κυβέρνηση ενδέχεται να βοηθήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες την Ελλάδα μέσω της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW, παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών στο γερμανικό κοινοβούλιο για δημοσιονομικά θέματα, Νόρμπερτ Μπάρτλε στηρίζει την απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών. «Εκτιμώ ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τελικά βοήθεια», λέει σε σημερινή του συνέντευξη προς την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «Το κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο εάν η Ελλάδα οδηγούνταν σε χρεοκοπία». Το επιτόκιο της τάξης του 5%, όπως λέει, θα αποφέρει μάλιστα κέρδη στη Γερμανία.

E. Nowotny: Η απόφαση για την Ελλάδα έχει βελτιώσει τη δύσκολη κατάσταση

Το πακέτο βοήθειας της Ελλάδας το οποίο συμφωνήθηκε  την Κυριακή περιόρισε τους φόβους όσον αφορά την κατάσταση της χώρας, είπε ο Ewald  Nowotny, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Τρίτη.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν την Κυριακή πακέτο έκτακτης  στήριξης ύψους 30 δις ευρώ για την Ελλάδα. Σε συνδυασμό με δάνεια ύψους  τουλάχιστον 10 δις ευρώ που αναμένεται να καταβάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον  πρώτο χρόνο, το πακέτο αποτελεί τη μεγαλύτερη πολυμερή οικονομική διάσωση που  επιχειρήθηκε ποτέ.

"Η δύσκολη κατάσταση είναι φανερό ότι περιορίστηκε ως αποτέλεσμα της συμφωνίας το  Σαββατοκύριακο", είπε ο Nowotny στην Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (APA).

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν υπάρχουν περιθώρια παρερμηνειών για το πακέτο στήριξης

Το πακέτο στήριξης της Ελλάδας ύψους 30 δις ευρώ που  συμφωνήθηκε την Κυριακή μπορεί να ενεργοποιηθεί εύκολα και χωρίς παρερμηνείες, είπε η  υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Christine Lagarde την Τρίτη.

"Όλα τα πρακτικά και τεχνικά ζητήματα του επονομαζόμενου ελληνικού πακέτου έχουν  συμφωνηθεί", είπε η Lagarde κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ξένων δημοσιογράφων στο  Παρίσι. "Δεν βλέπω κανένα λόγο για παρερμηνείες σχετικά με αυτή τη συμφωνία", είπε.

"Είναι πολύ ξεκάθαρο είτε αφορά το επιτόκιο, είτε το ποσό, είτε αυτό που ονομάζουμε  ενεργοποίηση ", πρόσθεσε.

Angel Fernandez Ordonez: Αναγκαία η εξειδίκευση του μηχανισμού

Την ίδια ώρα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας Angel Fernandez Ordonez είπε την Τρίτη ότι η συμφωνία για εξειδίκευση του μηχανισμού βοήθειας της Ελλάδα ήταν απολύτως αναγκαία. Οι δηλώσεις του Ordonez έγιναν κατά την διάρκεια οικονομικού συνεδρίου στην Μαδρίτη.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:22 - 13 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.