ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπιρμπίλη: Εκτόνωση στη διαμάχη γύρω από τα θαλάσσια πάρκα

12:10 - 15 Απρ 2010 | Οικονομία
(upd) Μεταβατική διάταξη, που θα παρέχει ειδική αντιμετώπιση σε όσους επενδυτές έχουν καταθέσει αιτήσεις στη ΡΑΕ για θαλάσσια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ.

Τη διαβεβαίωση αυτή παρείχε η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη προς τους επενδυτές που έχουν υποβάλει αιτήσεις για offshore στην Ρυθμιστική Αρχή, σε συνάντηση που είχε πριν από λίγο μαζί τους, κατόπιν των ανησυχιών που της έχουν εκφράσει ότι η προκήρυξη διαγωνισμών από το Δημόσιο τινάζει τα σχέδιά τους στον αέρα.

Σύμφωνα με την υπουργό, σε περίπτωση που θα προκηρύσσεται διαγωνισμός για την ίδια ακριβώς θέση για την οποία είχε ζητηθεί άδεια, και υπό την προϋπόθεση ότι έχει εκδοθεί από τη ΡΑΕ διαπιστωτική πράξη για την πληρότητα της αίτησης, η τελευταία θα λαμβάνεται υπόψη κατά την αξιολόγηση των προσφορών στη διαγωνιστική διαδικασία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Γ. Περιστέρης, Δ. Κοπελούζος, Α. Καλλιτσάντζης, Κ. Φιλιππίδης, Δ. Καραδήμας, Β. Παναγιωτίδης, Ι. Παντούσης, Σπ. Παπαδημητρίου, Μ. Τζαμούρτας, Α. Φακίδης, Ε. Κοροβέσης.

«Επιλέξαμε τη διαγωνιστική διαδικασία μεταξύ των ενδιαφερόμενων για τη διασφάλιση των αδειών, μια διαδικασία που έχει ακολουθηθεί επιτυχώς από πρωτοπόρες χώρες στον τομέα αυτό, όπως η Δανία και η Αγγλία, αλλά και από χώρες που έχουν κοινά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία».

Η νέα διαδικασία προβλέπει την εκπόνηση στρατηγικής περιβαλλοντικής μελέτης, σύμφωνα με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την επιλογή συγκεκριμένων χώρων για τη μελλοντική εγκατάσταση αιολικών πάρκων και στη συνέχεια τη δημοπράτηση των αδειών σε ιδιώτες. Η διαδικασία αυτή προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2012, σε πιο σύντομο χρόνο δηλαδή, από αυτόν που θα απαιτείτο αν η αδειοδότηση γινότανε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον τροποποιούμενο νόμο.

«Η ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνεται άναρχα»

Η κα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι η χώρα μας συμμερίζεται πλήρως την άποψη της  Ευρωπαϊκή Ένωσης και ότι στο πρόσεχες μέλλον σημαντικό μέρος της «καθαρής ενέργειας» θα παράγεται από θαλάσσια αιολικά πάρκα, ιδιαίτερα δε όταν οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέψουν την κατασκευή τους σε θαλάσσιες περιοχές με μεγάλα βάθη του πυθμένα, που είναι το χαρακτηριστικό των ελληνικών θαλασσών.

Η εγκαταστημένη ισχύς από θαλάσσια αιολικά πάρκα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αγγίζει τα 2.000 MW και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σημαντικά μέχρι το 2020. «Για να ακολουθήσει η Ελλάδα τις υπόλοιπες πρωτοπόρες χώρες και να γίνει μέλος αυτό του πυρήνα θα πρέπει να συμμετέχουμε στον προβληματισμό και το σχεδιασμό της επίλυσης των προβλημάτων που έχουν παρουσιασθεί έως σήμερα. Η ανάπτυξη της δραστηριότητας αυτής δεν μπορεί να γίνεται άναρχα και χωρίς σχεδιασμό», επεσήμανε η υπουργός.

Γιώργος Φιντικάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 16:04 - 15 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.