ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπό εξαφάνιση το retail - Κραυγή αγωνίας για το μέλλον του ΧΑ

08:11 - 16 Απρ 2010 | Οικονομία
Είδος υπό εξαφάνιση είναι πλέον το retail στο ΧΑ με αποτέλεσμα η δουλειά σε πολλές χρηματιστηριακές εταιρείες να έχει μειωθεί. Αυτή την περίοδο περισσεύουμε όλοι σημειώνει γνωστός χρηματιστής, ενώ πριν μερικά χρόνια και πέντε βοηθούς να είχαμε δεν προλαβαίναμε τη δουλειά.

Αυτή μάλλον είναι η απάντηση στο ερώτημα γιατί απαξιώνονται οι μετοχές της μικρής και αρκετές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Γιατί βλέπουμε καθημερινά μετοχές να βουλιάζουν με ελάχιστο όγκο. Αυτές οι μετοχές πλέον δεν έχουν εμπορευσιμότητα γιατί οι μικροί επενδυτές έχουν μειωθεί αισθητά, αλλά και γιατί πολλοί επιχειρηματίες δεν ενδιαφέρονται για την πορεία της μετοχής της εταιρείας τους σημειώνουν χρηματιστές.

Πολλοί επενδυτές απλά έχουν «παντρευτεί» τις μετοχές και δεν ασχολούνται, ενώ όσοι ασχολούνται πουλάνε για να αγοράσουν μετοχές τραπεζών που έχουν μεγάλη εμπορευσιμότητα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΧΑ κατανέμοντας τους επενδυτές βάσει της αποτίμησης της αξίας των μετοχών που συνθέτουν το χαρτοφυλάκιό τους αξία έως 3.000 ευρώ έχει το 49,56% από το σύνολο των μερίδων των επενδυτών!! Το 16,46% έχει αξία έως 9.000 ευρώ, έως 15.000 ευρώ το 6,98% και έως 30.000 ευρώ το 8,50%.

Στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση οι εγχώριοι ιδιώτες ελέγχουν το 54,56% της κεφαλαιοποίησης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΧΑ το Μάρτιο η κινητικότητα των ενεργών μερίδων υποχώρησε στις 52.839 από 66.040 το Φεβρουάριο. Πολύ χαμηλό το νούμερο. Όταν δραστηριοποιούνται όλο και λιγότεροι είναι λογικό η εμπορευσιμότητα των μετοχών να μειώνεται δραστικά.

Οι χρηματιστές σημειώνουν πως πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον κλάδο. Οι νέες συνθήκες επιβάλουν δραστηριοποίηση στα βαριά χαρτιά, αφού στα μικρά δεν υπάρχει κινητικότητα. Βλέπουν παράλληλα πως οι ίδιοι οι επιχειρηματίες δεν ενδιαφέρονται. Κάποιοι άλλοι αναφέρουν πως ανησυχούν ακόμα για το μέλλον τις αγοράς.

Αναφέρουν ότι πρέπει η πολιτεία να αποφασίσει τι ΧΑ θέλει. Πρέπει επιτέλους να γίνει μία σύσκεψη για την αγορά να κατατεθούν προτάσεις και να παρθούν κάποιες αποφάσεις, σημειώνουν χαρακτηριστικά. Δεν μπορεί λένε να θέλουν φόρους, αλλά να μην έχουν κάνει μία σύσκεψη σε κυβερνητικό επίπεδο για να αποφασίσουν τι  αγορά θέλουν. Ο φόρος υπεραξίας αναμένεται να διώξει τους επενδυτές αφού κάνει το ΧΑ ακριβότερο. Μάλιστα αναλυτές ετοιμάζουν υποβαθμίσεις καθώς αναφέρουν πως το ΧΑ χάνει σε ανταγωνιστικότητα.

Γιώργος Κατικάς

Τελευταία τροποποίηση στις 16:30 - 16 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.