ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζητάμε να ανοίξει η πόρτα για να τη διαβούμε, έστω και αν αντιστεκόμαστε…

08:34 - 16 Απρ 2010 | Οικονομία
Ο Γ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση δεν το θέλουν, ο Α. Σαμαράς δεν το θέλει επίσης, η Άνγκελα Μέρκελ δεν το θέλει για τους δικούς της λόγους, αλλά η πραγματικότητα και κυρίως οι αγορές μας αναγκάζουν να πάμε και έτσι, με επιστολή του προς τον Ρεν, τον Τρισέ και τον Στρως-Καν, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ζητεί να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις για τους όρους με τους οποίους θα δανειοδοτηθούμε, αν αποφασίσουμε να προσφύγουμε στον μηχανισμό στήριξης που αποφάσισαν οι εταίροι της Ευρωζώνης.

Οι αρμόδιοι Έλληνες υπουργοί επιμένουν ότι η επιστολή δεν αποτελεί έναρξη της διαδικασίας ενεργοποίησης του μηχανισμού, αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική. Η Αθήνα φαίνεται να διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να πολεμήσει με πολιτικούς εξορκισμούς τις ανελέητες αγορές που ξαναέστειλαν χθες τα “spreads” στον Θεό…Είτε γιατί δεν πιστεύουν ότι μπορούμε να σώσουμε την παρτίδα, είτε γιατί θέλουν να υπονομεύσουν το ευρώ είτε γιατί θέλουν να κτυπήσουν την Ελλάδα.

Την Δευτέρα λοιπόν έρχεται στην Αθήνα αντιπροσωπεία της Κομισιόν, της ΚΤΕ και του ΔΝΤ για να ΔΝΤ για να συζητήσουν με τους δικούς μας τους όρους με τους οποίους θα μας δανείσουν στην προσπάθεια να στηριχθεί η ελληνική οικονομία. Πρόκειται για δανεισμό με υψηλό επιτόκιο, τουλάχιστον το μέρος εκείνο που θα δοθεί από χώρες της Ευρωζώνης, και όχι για «βοήθεια» (aid) όπως ηθελημένα ή άθελα, αλλά πάντως λανθασμένα επιμένουν να την παρουσιάζουν πολλοί και διάφοροι στο εξωτερικό, και βεβαίως ανόητα το υιοθετεί και η ελληνική πλευρά, όπως προκύπτει από την επιστολή που έστειλε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στην επιστολή τονίζεται ότι οι διαβουλεύσεις θα γίνουν «πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών» που θα μπορεί να «υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ», αν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να ζητήσει «μία τέτοια βοήθεια». Αντί δηλαδή να αναφέρεται στον «μηχανισμό στήριξης», μιλάει για «οικονομική βοήθεια» -που δεν είναι- και αυτό δείχνει το έλλειμμα πολιτικού νου που χαρακτηρίζει αυτή την κυβέρνηση. Δεν είναι ίσως το σημαντικότερο στην κατάσταση που βρισκόμαστε, αλλά έχει τη σημασία του! Αλλωστε, είναι αναμφισβήτητο ότι στον επικοινωνιακό τομέα, που είναι μέρος του πολιτικού, η κυβέρνηση τα έχει θαλασσώσει.

Οι διαβουλεύσεις που θα αρχίσουν από τη Δευτέρα θα αφορούν τους όρους της στήριξης και δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα είναι πολύ σκληροί. Ίσως η ευρωπαϊκή πλευρά μάλιστα να είναι σκληρότερη από το ΔΝΤ, προκειμένου να είναι ικανοποιημένη η «Γερμανίδα νταντά», δηλαδή η Άνγκελα Μέρκελ που αντιμετωπίζει εσωτερικές αντιδράσεις και συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα. Δεν είναι βέβαιο ότι Ρεν, Τρισέ, Γιούνκερ και οι λοιποί έχουν στο μυαλό τους «πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών», όπως λέει η επιστολή Παπακωνσταντίνου και όχι τριετές πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ είναι σίγουρο ότι ο δανεισμός θα γίνεται σταδιακά και με την…πρόοδο των εργασιών. Που σημαίνει ότι η εκταμίευση θα γίνεται κατά δόσεις και εφόσον έχουν ληφθεί ή και υλοποιηθεί τα μέτρα και οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν αποφασισθεί ή θα αποφασίζονται πριν από κάθε δόση. Μέτρα που θα κλιμακωθούν ακόμη και μέσα στο 2010, αν δεν αποδίδουν αυτά  που λήφθηκαν, και που οπωσδήποτε θα παρθούν και άλλα το 2011 και το 2012.

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, όλα αυτά οδηγούν σε περιορισμό της κυριαρχίας, καθώς οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από κέντρα εκτός κυβέρνησης και εκτός Ελλάδας. Μας περιμένουν δύσκολες μέρες λιτότητας και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα φτωχύνουμε. Η ροζ φούσκα στην οποία ζούσαμε έσκασε και θα πληρώνουμε το μάρμαρο για κάποια χρόνια ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή στο όχι πολύ μακρινό μέλλον θα κάνουμε μία νέα αρχή πάνω σε καλές βάσεις.

Στο μεταξύ πάντως και παράλληλα με τις διαβουλεύσεις ας έχουμε στο νου μας και τις κινήσεις της Γερμανίας ή μέσα στη Γερμανία. Η γερμανική κυβέρνηση ευθύνεται απόλυτα για το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργήσει σε βάρος της Ελλάδας, διαμορφώνοντας μία αρνητική κοινή γνώμη (μέχρι και ρατσιστικά χαρακτηριστικά προσέλαβε αυτή η άρνηση)  σε βάρος μας και τώρα δεν μπορεί να ισορροπήσει μεταξύ των ευρωπαϊκών ευθυνών της και του εσωτερικού πολιτικού κόστους. Οι πληροφορίες λένε ότι θα περάσει από τη Βουλή το δάνειο ( 8,4 δις) που θα μας δώσει στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης (μάλλον θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των χριστιανοδημοκρατών, των σοσιαλδημοκρατών και των πράσινων), αλλά θα συνεχίσει να παλινωδεί, τουλάχιστον μέχρι τις 9 Μαΐου, ημέρα τοπικών εκλογών στη Ρηνανία-Βεστφαλία. Το πιθανότερο είναι ότι οι διαβουλεύσεις που θα αρχίσουν τη Δευτέρα θα συνεχίζονται μέχρι τότε.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:21 - 16 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.