ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκληρά σενάρια ΔΝΤ για μισθούς και συντάξεις

09:16 - 19 Απρ 2010 | Οικονομία
Το…χάος στην αγορά εργασίας έφερε όπου μπήκε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οπότε ενόψει της επίσκεψης των εκπρόσωπων ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ ,την Τετάρτη, τα σενάρια για ακόμα πιο επώδυνα μέτρα σε περίπτωση ''τριπλής'' βοήθειας, δίνουν και παίρνουν. Φόβοι για μειώσεις μισθών και συντάξεων 10% - 20%, περικοπές σε δώρα και επιδόματα και μαζικές απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

‘Ψαλίδι’ σε όλους τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα έβαλε όπου μπήκε το ΔΝΤ και η μείωση αναμένεται να φτάσει ως και το 20%. Τέλος, όμως, αναμένεται να μπει και σε δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας, ήτοι περικοπή δύο μισθών. Παράλληλα, θα επισπευθεί το άνοιγμα των ‘κλειστών’ επαγγελμάτων και η απελευθέρωση των αγορών, θέμα μείζονος σημασίας για τις Βρυξέλλες, λόγω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

 Στο ίδιο πνεύμα, θα επιβληθεί και η απελευθέρωση των απολύσεων και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ένα ακόμη μέτρο που έχει επιβάλλει αλλού το ΔΝΤ είναι ο φόρος επιτηδεύματος σε αυτοαπασχολούμενους

Και στο Δημόσιο, όμως, που ήδη ‘πληρώνει’ τη νύφη με την περικοπή των επιδομάτων, την πόρτα της εξόδου αναμένεται να αντικρίσουν χιλιάδες εργαζόμενοι – όπως έχει συμβεί άλλωστε σε όλες τις χώρες που έχουν προσφύγει στο ΔΝΤ - με τις απολύσεις συμβασιούχων να υπολογίζονται σε 150 – 250 χιλιάδες.

Την ίδια τύχη θα έχουν όμως και οι συντάξεις, στις οποίες αναμένονται μεγάλες μειώσεις, που κατά περιπτώσεις φτάνουν ως και το 30%. Βρυξέλλες και ΔΝΤ πίεσαν και κατάφεραν να επιβληθεί συνταξιοδότηση στα 40 έτη εργασίας, όπως εμμέσως προκύπτει από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο.

Φωτεινή Πούλη

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 13:20 - 19 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.