ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εταιρείες καυσίμων: Όταν κάνουν τα στραβά μάτια στις κομπίνες των πρατηριούχων τους…

08:19 - 20 Απρ 2010 | Οικονομία
Κάθε φορά που οι τιμές στις αντλίες ανεβαίνουν αδικαιολόγητα, οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών σπεύδουν να διαχωρίσουν τη θέση τους, φωτογραφίζοντας ως υπεύθυνους τους πρατηριούχους.

Κάθε φορά όμως που οι αρχές συλλαμβάνουν κάποιον πρατηριούχο είτε να κλέβει στην αντλία, είτε να παρανομεί, δεν επιδεικνύουν την ίδια ευαισθησία.

Είναι μεγάλο το κόστος γι’ αυτές να καταγγείλουν τη σύμβαση που έχουν μαζί του και να «κατεβάσουν» από το πρατήριο το σήμα τους, πόσο μάλλον ο συνεργάτης τους βρίσκεται σε σημείο- φιλέτο και διακινεί σημαντικές ποσότητες. Οι καιροί είναι δύσκολοι και σημασία έχει το να διατηρούν ή να αυξάνουν τα μερίδιά τους -  τι κι αν κάποιοι από τους συνεργάτες τους δεν είναι και πολύ νόμιμοι..

Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα έπειτα από ανακοίνωση της γ. γ. Εμπορίου την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία ύστερα από αιφνιδιαστικό έλεγχο σε πρατήριο (μεγάλης εταιρείας), διαπιστώθηκε η χρήση και λειτουργία παράνομου ηλεκτρονικού μηχανισμού παρέμβασης στις αντλίες του.  "Διαπιστώθηκε ελλειμματική παράδοση από δύο αντλίες (αμόλυβδης βενζίνης) του πρατηρίου, η οποία έφτανε στο εξαιρετικά υψηλό ποσοστό του 5%", ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

«Εξετάζουμε διακοπή της σύμβασης»

Τι θα κάνει η εταιρεία ; «Σεβόμενη το καταναλωτικό μας κοινό και την εμπιστοσύνη που μας δείχνει, δεν θα διστάσουμε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, ακόμη και να διακόψουμε τη σύμβαση με το συγκεκριμένο πρατηριούχο», έλεγαν χθες κύκλοι της εν λόγω εταιρείας.

Άραγε αν δεν ερχόταν το θέμα στην επικαιρότητα, θα ήταν το ίδιο «αυστηρή» με το συνεργάτη της η συγκεκριμένη εταιρεία ; Και σε κάθε περίπτωση, γιατί οι εταιρείες –μέλη του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, δεν έχουν συμπεριλάβει στους όρους των συμβάσεων που υπογράφουν με τους πρατηριούχους τους, ένα όρο να διακόπτεται αυτόματα η σύμβαση μαζί τους, όταν συλλαμβάνονται να παρανομούν ;

Γι’ αυτό και είναι τουλάχιστον οξύμωρο το να ζητά το συλλογικό όργανο των εταιρειών από την πολιτεία να πάρει αυστηρά μέτρα - όπως προκύπτει από χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε- όταν τα μέλη του δεν κάνουν το παραμικρό για να διορθώσουν τα του οίκου τους.

Χαρακτηριστική είναι άλλη μία περίπτωση πρατηριούχου, επί της Λ. Μεσογείων (σε σημείο- φιλέτο) που δεν απέχει ούτε...  500 μέτρα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, και που όχι μόνο συνελήφθη στα πράσα να πουλάει νοθευμένα καύσιμα, αλλά και έδειρε τον υπάλληλο του υπουργείου που πήγε να τον ελέγξει. Διέκοψε η εν λόγω εταιρεία, επίσης μεγάλη, τη συνεργασία της μαζί του ή θα περιμένει για να το κάνει να τελεσιδικήσει πρώτα, μετά από ένα – δύο χρόνια, η υπόθεση στην ελληνική Δικαιοσύνη ;

Γιώργος Φιντικάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 13:36 - 20 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.