ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Daiwa-KBC: Οι αγορές προεξοφλούν αναδιάρθρωση χρέους- Ρουμπινί: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα θαύμα

12:45 - 21 Απρ 2010 | Οικονομία
Το ενδεχόμενο όχι μόνο της βοήθειας στην Ελλάδα μέσω του μηχανισμού στήριξης, αλλά και ότι η χώρα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της βλέπουν ολοένα και περισσότεροι ξένοι οίκοι, όπως η Daiwa Capital Markets και η KBC. Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι φωνές των αναλυτών που κάνουν λόγο για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου αυτό να εξυπηρετηθεί. Την ίδια στιγμή ο γνωστός "Mr. Doom" Νουριέλ Ρουμπινί ξαναχτυπά, τονίζοντας ότι μόνο ένα θαύμα μπορεί να σώσει την Ελλάδα.  

Κοντά στην χρεοκοπία βρίσκεται η χώρα, επιμένει και ο γνωστός καθηγητής Οικονομικών Νουριέλ Ρουμπινί, που επισημαίνει ότι το πρόβλημα της χώρας και όλης της Νότιας Ευρώπης, δεν είναι μόνο τα χρέη και η σχέση τους με το ΑΕΠ, αλλά τα διαρθρωτικά τους προβλήματα, όπως τα ελλείμματα εμπορικών συναλλαγών, η απώλεια ανταγωνιστικότητας και η αναιμική ανάπτυξη.

Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «από θαύμα μόνο η Ελλάδα μπορεί να γλιτώσει και θα χρειαστεί ηράκλειες προσπάθειες, ισχυρή βοήθεια από Ε.Ε. και ΔΝΤ και τύχη στο να αποφύγει μια αδυναμία πληρωμών και αναταραχή στην Ευρωζώνη, που θα οδηγήσει σε μεγάλες ζημιές και εξάπλωση της κρίσης».

Θεωρεί ωστόσο, ότι η βοήθεια απλά θα μετακυλίσει το πρόβλημα για τα επόμενα χρόνια. Θεωρεί, μάλιστα ότι και οι προσπάθειες για εσωτερική υποτίμηση, δηλαδή μείωση τιμών και μισθών κατά 20-30% σε εποχές ύφεσης, είναι λίαν αμφίβολες, καθώς καμία κοινωνία και κανένα πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να αντέξει χρόνια λιτότητα σε συνδυασμό με ύφεση.

Όσον αφορά δε, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα, προκειμένου να γίνει ανταγωνιστική, δηλαδή η παραγωγικότητα να αυξάνεται σε υψηλότερο βαθμό απ’ ότι οι μισθοί, θεωρεί πως θα πάρει πολλά χρόνια, όπως συνέβη και με την περίπτωση της Γερμανίας, η οποία ακολούθησε την οδό αυτή επί μία δεκαετία. Σημειώνει δε ότι το κόστος των αναδιαρθρώσεων του παραγωγικού δυναμικού της χώρας είναι σημαντικότατο.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:49 - 21 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.