ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχονται υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας!

10:08 - 22 Απρ 2010 | Οικονομία
Έρχονται υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας! Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν πλέον τα αστρονομικά επίπεδα που έχουν ανέβει τα spreads των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με τους αναλυτές. Με το spread στο 10ετές να σκαρφαλώνει ακόμη και στις 522 μονάδες βάσης χθες ( που σημαίνει κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου κοντά στο 8,4%) και αυτό του 3ετούς ομολόγου στις 741 μβ με επιτόκιο 8,6% (!!!), οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης δεν μπορούν παρά να προχωρήσουν και μάλιστα σύντομα, σε περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, για ότι σημαίνει αυτό για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Αντίθετα λοιπόν με το ότι κάθετα και απόλυτα δηλώνει ο υπουργός των Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, οι ειδικοί πλέον εκτιμούν πως η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει πλέον να σκέφτεται την αναδιάρθρωση του χρέους της.

Η αγορά μίλησε. Η Ελλάδα είναι σε αδιέξοδο, σχολιάζουν οι αναλυτές. Και όλα δείχνουν πως σίγουρα θα αναγκαστεί η χώρα να ζητήσει χρήματα είτε από τις αγορές είτε από το ΔΝΤ, πριν προχωρήσει στο ταμείο της ΕΕ, καθώς το μεγάλο πακέτο ομολόγων λήγει στις 19 Μαΐου, και δεν υπάρχει χρόνος να περιμένει μέχρι τις… 17 του μήνα, όπου το Eurogroup αναμένεται να τσεκάρει εάν όλα τα κράτη-μέλη είναι έτοιμα να δώσουν βοήθεια στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το στρατηγικό αναλυτή της Threadneedle, κ Μartin Harney, το μόνο σίγουρο πλέον είναι πως αναλυτές και επενδυτές εκτιμούν πως κάποια αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, είναι αναπόφευκτη στο άμεσο μέλλον, και όλα αυτά που συμβαίνουν με την καθυστέρηση μίας τελικής απόφασης της Ελλάδας, απλά εντείνουν την αβεβαιότητα στην αγορά και παρατείνουν το sell-off στα ελληνικά ομόλογα.

Άλλωστε όπως σημειώνουν και οι traders, αυτήν την στιγμή, η αγορά των ελληνικών ομολόγων πάσχει από ρευστότητα, έχεί τόσο απίστευτα χαμηλή εμπορευσιμότητα, που η παραμικρή κίνηση - η οποία μόνο πώλησης είναι αυτές τις μέρες – δημιουργεί ένα τεράστιο πτωτικό κύμα.

Όπως πολύ χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. David Κeeble, διευθυντής της αγοράς σταθερού εισοδήματος της Credit Agricole, το μόνο πράγμα στο οποίο επικεντρώνονται όλοι αυτή τη στιγμή, είναι στις συζητήσεις που γίνονται στην Αθήνα με το τρίπτυχο ΔΝΤ-ΕΕ και ΕΚΤ και μέχρι να υπάρξουν καθοριστικά νέα γύρω από αυτές, τα ελληνικά ομόλογα δεν πρόκειται να πάρουν ανάσα.

Κ.Ε.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:49 - 22 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.