ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πανικός στις αγορές! Οι ξένοι μας «κουρεύουν» και η Κυβέρνηση συσκέπτεται

08:01 - 23 Απρ 2010 | Οικονομία
Πανικός στις αγορές! Οι ξένοι μας «κουρεύουν» και η Κυβέρνηση συσκέπτεται
Όργιο φημών και πάλι στην αγορά ομολόγων, καθώς χθες ο πανικός κυρίευσε για μία ακόμη φορά τους πάντες, εξαιτίας της φημολογούμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, οδηγώντας παράλληλα τα spreads σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς ομολόγων εδώ και μερικές μέρες οι ξένοι μέσω της αύξησης των spreads προεξοφλούν αναδιάρθρωση του χρέους.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τα ελληνικά spreads έχουν φτάσει σε επίπεδα χωρών που έχουν αναδιαρθρώσει το χρέος τους (βλέπε Ιράκ). Χθες όμως εγχώριοι επενδυτές επικοινωνούσαν με brokers και τραπεζικά στελέχη εκφράζοντας το φόβο τους για το αν θα πάρουν πίσω τα κεφάλαια που έχουν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα.

Haircut και στο κεφάλαιο προεξοφλούν οι αγορές

Η φήμη δηλαδή που κυκλοφορούσε ανέφερε πως θα «κουρευτεί» (haircut) και το κεφάλαιο, ή ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους. Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της και κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να πράξει, εξέλιξη που αντιμετωπίζεται αρνητικά από τους επενδυτές του εξωτερικού.

Χρηματιστές σημειώνουν πως η Κυβέρνηση δεν μπορεί να καταλάβει τι θέλει η αγορά. «Δεν μπορεί ακόμα να λένε ότι μπορεί να μην κάνουν χρήση του μηχανισμού, την ώρα που η αγορά αποτιμά ότι ο μηχανισμός δεν είναι αρκετός και συζητά την αναδιάρθρωση», έλεγαν χαρακτηριστικά. Η αναποφασιστικότητα της Κυβέρνησης ήταν χθες το κυρίαρχο θέμα στα dealing rooms. Καλά ενημερωμένες πηγές σημείωναν πάντως πως δεν πρόκειται να «κουρευτεί» το κεφάλαιο, αλλά είναι πολύ πιθανό να γίνει «κούρεμα» στους τόκους και επιμήκυνση του χρόνου λήξης των ομολόγων. Η αγορά βέβαια αποτιμά και «κούρεμα» στο κεφάλαιο.

«Δεν υπάρχει λόγος να απευθυνθείς στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να τους βάλεις στο σβέρκο σου αν είναι να διαγράψεις χρέος. Μπορείς να το κάνεις μόνος και να μην έχεις κανένα στο κεφάλι σου» σημείωναν χαρακτηριστικά. Όμως μάλλον θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η μείωση του ύψους των τόκων και η επιμήκυνση της διάρκειας του ελληνικού χρέους.

Χρονικά και ερμηνεύοντας τα σημάδια της αγοράς, αυτό τοποθετείται τον Οκτώβριο με τα δεδομένα και τις πληροφορίες που υπάρχουν σήμερα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι κοντινές σειρές (2-5 έτη) μπορεί να επεκταθούν χρονικά και να μειωθεί το επιτόκιο κατά 15%, ενώ έως 30% μπορεί να μειωθεί το επιτόκιο στις μακρινές σειρές με παράλληλη επιμήκυνση της διάρκειας (15 έτη για τα 10ετή για παράδειγμα). Ένα διαφορετικό σενάριο έκανε λόγο για μείωση 30-40%.

Σε κάθε περίπτωση ο κάτοχος ομολόγου θα λάβει πίσω όλο του το κεφάλαιο, συν ένα πολύ καλό επιτόκιο. Θα αποτελέσει εξαιρετικά κακή εξέλιξη να γίνει κούρεμα στο κεφάλαιο, όμως η πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών και της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου δε δείχνουν ότι αυτό το σενάριο αποτυπώνεται στις αγορές.

Σπέκουλα και με το Τ+3

Σε ένα άλλο όργιο φημών τώρα, αυτό του σορταρίσματος ελληνικών ομολόγων από ξένους οίκους και καταστρατήγηση του Τ+3, αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως ουδέποτε το Τ+3 έγινε Τ+10. Citigroup και Morgan Stanley πριν από μερικές μέρες (όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το R) εμφανίστηκαν απρόθυμες να κλείσουν στις 3 μέρες τις short θέσεις τους και τότε υπήρξε άμεση παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία υπενθύμισε ότι υπάρχουν κανόνες και δεν θα επιτρέψει απόκλιση. Οι δύο οίκοι έκλεισαν τις θέσεις τους με Τ+3. Αν είχε επεκταθεί σε Τ+10 οι οίκοι δε θα είχαν κανένα λόγο να κλείσουν τις θέσεις τους και να «φοβηθούν» από την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος. Θα μπορούσαν να επικαλεστούν Τ+10 και να παραμείνουν short. Δεν το έκαναν όμως, άρα καταρρίπτεται ο μύθος της χρονικής επέκτασης της εκκαθάρισης μίας θέσης.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αναρτήσει στο site της όλο τον κανονισμό και μπορεί εύκολα όποιος το επιθυμεί να τον διαβάσει. Η φημολογία δημιουργήθηκε από τη λανθασμένη συσχέτιση της διαδικασίας της «αυτοματοποιημένης επανεισαγωγής» (recycling), που εισήχθη από την Τράπεζα της Ελλάδος με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 690/5.10.2009 έγγραφό της, με μια υποτιθέμενη επιμήκυνση του κύκλου εκκαθάρισης και διακανονισμού των συναλλαγών.

Όλοι short στο ΧΑ

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί ήρθε και η υποβάθμιση από τη Moody’s, που ωστόσο ήταν αναμενόμενη. «Και ψηλά μας έχουν» σημείωναν χρηματιστές δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τον εκνευρισμό τους για όσα γίνονται ή καλύτερα όσα δεν γίνονται (από την Κυβέρνηση) το τελευταίο διάστημα. Αγοραστής στο ΧΑ ούτε για δείγμα. Οι ξένοι αποχωρούν βλέποντας ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να πιάσει τον παλμό της αγοράς. Αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο και αν δεν αντιληφθούν οι αξιωματούχοι τι συμβαίνει τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα και το ΧΑ θα δει μαύρες μέρες σημείωναν χρηματιστές. Χθες και κάποιες αγορές που είχαν βγει το πρωί και αφορούσαν κλείσιμο ανοικτών θέσεων ξένων ακυρώθηκαν αφού έβλεπαν πως δεν κινδυνεύουν να χάσουν κέρδη και μπορούσαν άλλη μέρα να κλείσουν και μάλιστα καταγράφοντας μεγαλύτερες αποδόσεις. Στο κλείσιμο ειδικά της συνεδρίασης οι εντολές short αυξήθηκαν δραματικά.

Γ. Κατικάς

Τελευταία τροποποίηση στις 09:37 - 23 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.