ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Εντός των ερχόμενων ημερών η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας» - Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

10:58 - 26 Απρ 2010 | Οικονομία
Εντός των ερχόμενων ημερών θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες που θα συμμετάσχουν στο μηχανισμό στήριξης, δηλώνουν Ευρωπαίοι υπουργοί που τονίζουν όμως ότι αναμένουν από την Ελλάδα να υλοποιήσει μέτρα εξυγίανσης και λιτότητας.

Οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν ακόμη τελειώσει, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI. «Ακολουθούν την πορεία τους, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», διευκρίνισε η Λαγκάρντ. «Πρέπει να αφήσουμε το χρόνο στους διαπραγματευτές να προχωρήσουν στο βάθος των πραγμάτων», πρόσθεσε. Η Γαλλίδα υπουργός δήλωσε πεπεισμένη ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από τις 3 Μαΐου, ημερομηνία μετά την οποία το γαλλικό τμήμα του σχεδίου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα θα εξεταστεί από το γαλλικό κοινοβούλιο.

Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Ελενα Σαλγκάντο, δήλωσε ότι «το ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουμε τις προσεχείς ημέρες εάν είναι κατάλληλη στιγμή να αποκαλυφθεί το ύψος της συνολικής βοήθειας που θα δοθεί στην Ελλάδα για τρία χρόνια».

Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος σε συνέντευξή του την Κυριακή ο οποίος τόνισε ότι αδιαπραγμάτευτος όρος για τη γερμανική στήριξη στην Ελλάδα είναι η τήρηση σκληρών μέτρων εξυγίανσης τα επόμενα χρόνια. Πρόσθεσε ακόμη ότι «ένα σκληρό πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών τα επόμενα χρόνια είναι αναπόφευκτο και αναγκαίος όρος, εάν η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση πρόκειται να εγκρίνουν τη βοήθεια που έχει ζητήσει η Ελλάδα».

Ακόμη ο Β. Σόιμπλε διευκρίνισε ότι η γερμανική βοήθεια θα δοθεί από την κρατική αναπτυξιακή τράπεζα ΙΚΒ και όχι απευθείας από τον προϋπολογισμό. Τα δάνεια, υπογραμμίζει, θα εκδοθούν στο δεύτερο μισό του Μαΐου, και η Ελλάδα ζήτησε τώρα την ενεργοποίηση του μηχανισμού γνωρίζοντας πως για αυτό απαιτείται χρόνος.

Η Γερμανία «δεν είναι έτοιμη να δώσει λευκή επιταγή στην Ελλάδα», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκουίντο Βεστερβέλε σε δηλώσεις του το απόγευμα της Κυριακής στη δημόσια γερμανική τηλεόραση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.