ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν προσήλθε η ΓΣΕΕ στη συνάντηση με τον Α. Λοβέρδο

14:48 - 26 Απρ 2010 | Οικονομία
(upd 2) Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του υπουργού Εργασίας Α. Λοβέρδου με τη ΓΣΕΕ, καθώς η Συνομοσπονδία άλλαξε θέση και αποφάσισε να μην προσέλθει. Αρνητικότατη χαρακτήρισε την εξέλιξη ο υπουργός Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδος. Σημείωσε δε πως λόγω των εξελίξεων, η αυριανή προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργείου με την τρόικα των ελεγκτών κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πραγματοποιηθεί.
Η μη προσέλευση της ΓΣΕΕ οφείλεται στο ότι η ΔΑΚΕ αποφάσισε τελευταία στιγμή να μην έρθει, η αριστερά δεν θα ερχόταν ούτως ή άλλως και η ΠΑΣΚΕ δεν συγκέντρωσε έτσι, την απαραίτητη πλειοψηφία για να προσέλθει στη συνάντηση.

«Σήμερα η στάση των παρατάξεων ΔΑΚΕ, ΔΑΣ και Αυτόνομη Παρέμβαση, στέρησαν από τη ΓΣΕΕ την απαιτούμενη απαρτία, προκειμένου η διοίκησή της να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Η μη πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης συνιστά αρνητικότατη εξέλιξη, γιατί στην ημερήσια διάταξη είχαν ενταχθεί τα θέματα του Ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων. Σύμφωνα με έγκυρη ενημέρωση που ως Υπουργείο είχαμε, η άρνηση των ανωτέρω παρατάξεων αφορά και τη συνάντηση της ΓΣΕΕ με εκπροσώπους της Ε.Ε. , της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, η οποία ως φαίνεται, δεν θα πραγματοποιηθεί.

Δεν υπάρχει Έλληνας πολίτης που να αγνοεί την τραγικότητα των περιστάσεων, στις οποίες έχει βρεθεί η χώρα. Η εθνική και κοινωνική συνεννόηση ακόμη και επί διαφωνιών είναι το σημαντικότερο όπλο που διαθέτει σήμερα η Ελλάδα για να βγει από την κρίση. Όποιος διασπά την ενότητα αυτή, ας αναλάβει και τις ευθύνες του», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Νέες απεργίες προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, με αφορμή την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και ων ανακοινώσεων που ακολούθησαν, ενώ, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν προσήλθε στο υπουργείο Εργασίας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Σήμερα δεν προσήλθαμε στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας κ. Ανδρέα Λοβέρδο, καθώς διαμορφώθηκε πλειοψηφία, η οποία θεώρησε ότι μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και των συνεντεύξεων - ανακοινώσεων που έχουν γίνει, δεν υπάρχει λόγος συνάντησης. Αυτό δεν αναιρεί ότι υπάρχουν ραγδαίες εξελίξεις οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν γιατί θέτουν στο στόχαστρο των αντεργατικών και νεοφιλελεύθερων επιδιώξεων και τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Με βάση αυτό θα συγκαλέσω αύριο Τρίτη 25/4/2010 την Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας και θα εισηγηθώ την πραγματοποίηση απεργιών στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης και τα εργασιακά δικαιώματα, ιδίως αυτά που αναφέρονται στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, στην απελευθέρωση των απολύσεων, στον ρόλο του οργανισμού μεσολάβησης και διαιτησίας και όσα κατά καιρούς ακούγονται, αποτελούν για μας αδιαπραγμάτευτα θέματα, τα οποία δεν μπορούμε να δεχθούμε και να υποχωρήσουμε.

Κόντρα στην λογική των επιτηρητών, καλώ τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις εργοδοτικές οργανώσεις, ακόμα και για την ΕΓΣΣΕ, να ξεκινήσουν διαδικασίες για άμεση υπογραφή ΣΣΕ που θα αποδεικνύουν ότι ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να θιγεί, διότι είναι η μοναδική ελπίδα, που έχει μείνει στο κουτί της Πανδώρας από την στιγμή που εκείνο άνοιξε.

Εκείνο που προέχει είναι, όλες οι δυνάμεις του τόπου και οι πολιτικές που με ευκολία ανταλλάσουν ύβρεις και αλληλοκατηγορίες αλλά και οι συνδικαλιστικές, να δημιουργήσουν ένα αρραγές κοινό μέτωπο. Το οποίο ιδιαίτερα για το συνδικαλιστικό κίνημα είναι αναγκαίο και απαραίτητο προκειμένου οι εργαζόμενοι να δώσουν την πιο κρίσιμη μάχη της Μεταπολεμικής μας ιστορίας ενωμένοι και δυνατοί. Να σώσουμε από αυτή την λαίλαπα, τα δικαιώματα και τις κοινωνικές μας κατακτήσεις. Αυτό έχει πολύ μεγάλη ανάγκη ο απλός εργαζόμενος, ο άνθρωπος του καθημερινού μόχθου και η ελληνική κοινωνία».

Αύριο το πρωί η ΓΣΕΕ συνεδριάζει για να αποφασίσει την ημερομηνία για τις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει. 

Φωτεινή Πούλη
[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 17:59 - 26 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.