ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

100-120 δισ. ευρώ θα πάρει η Ελλάδα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια!

08:54 - 28 Απρ 2010 | Οικονομία
100-120 δισ. ευρώ θα πάρει η Ελλάδα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια!
(upd 11) Χωρίς να έχει διευκρινιστεί το ύψος του πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό με το οποίο θα στηριχθεί η ελληνική οικονομία την ερχόμενη τριετία θα ανέλθει στα 100 με 120 δισ. ευρώ. 'Αλλωστε, ο βουλευτής των πράσινων στη Γερμανία, Juergen Trittin, επικαλούμενος δηλώσεις του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, Dominique Strauss-Kahn, δηλώνει ότι το ποσό θα κυμανθεί ανάμεσα στα 100 με 120 δισ. ευρώ, και ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι κατά το ίδιο διάστημα, η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει έξω από τις αγορές και να μη δανειστεί.

Ωστόσο, κατά την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που είχαν ο διοικητής της ΕΚΤ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε και ο επικεφαλής του ΔΝΤ στο Βερολίνο, ο Στρος-Καν υπογράμμισε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με τα ποσά βοήθειας προς τη χώρα και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να δώσει περαιτέρω στοιχεία. "Οι λεπτομέρειες για το μηχανισμό βοήθειας δεν θα είναι διαθέσιμες μέχρι την ολοκλήρωση των συνομιλιών στην Αθήνα", επεσήμανε.

«Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα είναι επώδυνες», τόνισε, αλλά με αυτό τον τρόπο «τα προβλήματα της χώρας θα αντιμετωπιστούν, εάν, βέβαια, το ΔΝΤ και η ευρωζώνη δράσουν γρήγορα». Ακόμη, δήλωσε ότι η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν, ενώ ανέφερε ότι η αποτυχία έγκαιρης δράσης στη χώρα θα συνεπάγοταν  επιπτώσεις πέραν της Ευρώπης.

«Κάθε μέρα η οποία χάνεται, έχει ως αποτέλεσμα να χειροτερεύει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Το ταχύτερο το καλύτερο», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του ΔΝΤ, ο οποίος προσθέτει ότι «τα πράγματα είναι δύσκολα».  «Πρέπει, ακόμα, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη», δήλωσε, ενώ υπογράμμισε ότι «εάν όλα αυτά προχωρήσουν μαζί και  γρήγορα, είμαι βέβαιος ότι το πρόβλημα θα λυθεί».

Ο Ζαν-Κλόντ Τρισέ τόνισε ότι "οι διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειες σχετικά με το πακέτο στήριξης ύψους 45 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες μέρες", ενώ φάνηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι «είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε καλό αποτέλεσμα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός της Γερμανίας δήλωσε ότι «στόχος της Γερμανίας είναι- αν οι συναντήσεις στην Αθήνα με την ελληνική  κυβέρνηση, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν επιτύχουν - να ληφθεί το συντομότερο δυνατόν απόφαση σχετικά με τη βοήθεια της ευρωζώνης προς την Ελλάδα». Επισημαίνει, δε, ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά αφορά και την Ευρώπη και τη Γερμανία.

Αναφέρομενος στο πακέτο στήριξης, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ότι το Eurogroup θα μπορούσε να παράσχει βοήθεια 30 δισ. ευρώ το πρώτο έτος, αλλά η απόφαση αφορά τρία έτη.

Σχετικά με το αντίκτυπο που έχει το ελληνικό ζήτημα στο ευρωπαϊκό νόμισμα, δήλωσε ότι «το θέμα είναι η σταθερότητα του ευρώ, το θέμα της ύστατης λύσης. Επιζητούμε την υποστήριξη  των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκειμένου αν έχουμε μια γρήγορη διαδικασία, μέχρι την  Παρασκευή. Και μετά θα περάσουμε τον αντίστοιχο νόμο την επόμενη Δευτέρα».

«Διακυβεύεται η σταθερότητα του ευρώ. Και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε αυτή τη  σταθερότητα ως σύνολο και να αντιμετωπίσουμε την κερδοσκοπίας», είπε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, απερρίφθη από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ το αίτημα μερικών Γερμανών βουλευτών για ενσωμάτωση των τραπεζών στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, σύμφωνα με μέλος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Καγκελαρίου Angela Merkel. Ο Norbert Barthle, εκπρόσωπος του κόμματος σε θέματα προϋπολογισμού, μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet και τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, δήλωσε ότι οι δυο αξιωματούχοι αντιτάχθηκαν στην ενσωμάτωση των τραπεζών στο πακέτο στήριξης.

Νωρίτερα το "R" μετέδιδε:

Για αύξηση του πακέτου βοήθειας προς στην Ελλάδα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, έκαναν λόγο πριν από λίγο γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Σημειωτέον ότι οι Financial Times με σημερινό δημοσίευμά τους αναφέρονται σε αυτή την προοπτική. Την παροχή πιθανής βοήθειας στην Ελλάδα κατά τα έτη 2011 και 2012 - και όχι μόνο για το 2010 - σχεδιάζει η Γερμανία, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει σήμερα το Reuters, επικαλούμενο έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης. Πρότερο έγγραφο της κυβέρνησης την Τρίτη δεν περιείχε καμία αναφορά για την παροχή βοήθειας κατά τα έτη 2011-2012.

Την ίδια ώρα η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας ή κάποιας άλλης  χώρας της ευρωζώνης δεν αποτελεί επιλογή, είπε την Τετάρτη η Κομισιόν. "Η αναδιάρθρωση χρέους σε μια χώρα μέλος της ευρωζώνης δεν αποτελεί επιλογή και δεν  περιλαμβάνεται στις συνομιλίες στην Αθήνα", είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Amadeu Altafaj σε  συνέντευξη τύπου.

Το ίδιο δήλωσε από το Τόκιο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι συγκάλεσε σύνοδο των χωρών της Ευρωζώνης για την δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας την 10η Μαΐου. 

Αναλυτικά, ανέφερε ότι οι  κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν δεσμευθεί απόλυτα για την στήριξη της Ελλάδας για να διασφαλίσουν την σταθερότητα της ευρωζώνης, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους. "Είμαι...απόλυτα πεπεισμένος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στις επόμενες ημέρες βάσει ενός πολύ  ισχυρού και φιλόδοξου προγράμματος προσαρμογής που θα ορίζει μια αξιόπιστη, μεσοπρόθεσμη  στρατηγική για την ελληνική οικονομία", τόνισε.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) "συνεχίζονται", πρόσθεσε ο κ. Βαν Ρόμπεϊ, ενώ επιβεβαίωσε ότι "έχω την πρόθεση να συγκαλέσω σύνοδο του Eurogroup σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, περί την 10η Μαΐου".

Στη διάψευση των δημοσιευμάτων που θέλουν την Ελλάδα να προχωρά σε αναδιάρθρωση του χρέους της προχώρησε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Β. Σόιμπλε, ενώ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία βρίσκεται στην ίδια γραμμή με την Κομισιόν, καθώς η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας δεν αποτελεί θέμα για χορήγηση βοήθειας.

Κομισιόν: Ταχεία η πρόοδος των διαπραγματεύσεων

Οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την οριστικοποίηση της διεθνούς βοήθειας προς την Ελλάδα σημειώνουν "ταχεία πρόοδο", ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσθέτοντας ότι υπολογίζει να εκφράσει την άποψή της για το θέμα "εντός των προσεχών ημερών".

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει ταχεία και σημαντική πρόοδο με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την ελληνική κυβέρνηση" στις συνομιλίες που πραγματοποιούνται στην Αθήνα με στόχο την οριστικοποίηση του δανειακού προγράμματος", δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους δημοσιογράφους.

Η Επιτροπή υπολογίζει ότι, υπό τις συνθήκες αυτές, θα εκφράσει την άποψή της "εντός των προσεχών ημερών" ως προς το ελληνικό αίτημα για την ενεργοποίηση του υπεσχημένου μηχανισμού της ζώνης του ευρώ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η λύση για την Ελλάδα, ισχύει μόνο για την Ελλάδα, επισημαίνει η Κομισιόν, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν έχει ακόμη συζητηθεί το ποσό βοήθειας για το 2011.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή υποβάθμιση της Ελλάδας από τον S&P, η Κομισιόν ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι οίκοι αξιολόγησης θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους το πακέτο στήριξης της Ελλάδας».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso, τα μέλη της ΕΕ και η ΕΚΤ, παρά τους φόβους ότι τα προβλήματα του ελληνικού δανεισμού θα επεκταθούν σε άλλες χώρες, είναι αποφασισμένα να εγγυηθούν τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

«Κατά την άποψή μου δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ανάγκες της Ελλάδας θα ικανοποιηθούν στην σωστή ώρα», δήλωσε ο Barroso σε συνέντευξη Τύπου σε συνάντηση της ΕΕ με την Ιαπωνία στο Τόκιο. «Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους… δεν αποτελεί επιλογή». «Τα κράτη-μέλη, η Κομισιόν και η ΕΚΤ είναι αποφασισμένοι να εγγυηθούν την οικονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ».

Ιταλία: Σχεδόν έτοιμο το κυβερνητικό διάταγμα για τη βοήθεια προς την Ελλάδα

Η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκρίνει το διάταγμα με το οποίο θα παρέχεται οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει σήμερα η οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου Il Sole 24 Ore. «Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης της Ρώμης, Τζούλιο Τρεμόντι - αναφέρει η εφημερίδα - τις ώρες αυτές, καθορίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες του διατάγματος».

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η Ιταλία πρόκειται να αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, αξίας 5,5 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αναλογεί στην Ιταλία, βάσει των ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Το διάταγμα, όπως γράφει σήμερα ο ιταλικός Τύπος, πρόκειται να εγκριθεί άμεσα, σε ένα από τα επόμενα υπουργικά συμβούλια. Με τον τρόπο αυτό, επιβεβαιώνεται η θετική στάση της Ιταλίας προς το σχέδιο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Τρεμόντι, έχει δηλώσει σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις της κρίσης ότι « πρέπει να θυμόμαστε ότι στον Τιτανικό, δεν κατάφερε να σωθεί κανείς, ούτε οι επιβάτες με εισιτήριο πρώτης θέσης. Ορισμένες μεγάλες χώρες, πρέπει να αποδείξουν, τώρα ότι είναι και χώρες σημαντικές».

Βρετανία: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να δράσουν επειγόντως - Ντάρλινγκ

Οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να συμφωνήσουν "επειγόντως" για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό LBC, ο Ντάρλινγκ τόνισε πως για τη στήριξη της Ελλάδας "η κυρίως ευθύνη εναποτίθεται στα άλλα μέλη της ζώνης του ευρώ".

"Γνωρίζουν ότι οφείλουν να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Εχουν υποσχεθεί χρήματα και πρέπει να διαθέσουν αυτά τα χρήματα το ταχύτερο δυνατόν", είπε, τονίζοντας ότι "αν καταστεί δυνατό να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα γρήγορα, ο κόσμος θα αποκτήσει περισσότερη εμπιστοσύνη".

Δεν απέφυγε πάντως να παρατηρήσει ότι η Βρετανία "είχε απόλυτο δίκιο" που δεν εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ.

Γαλλία: Η ΕΕ πρέπει να διαθέσει άμεσα 30 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Την ανάγκη άμεσης διάθεσης 30 δισ. ευρώ για βοήθεια στην Ελλάδα τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αναλάβουν όλες τις ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα, είπε.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, πως πρέπει να σταματήσει η παράλογη φημολογία κατά της Ελλάδας.

 


Τελευταία τροποποίηση στις 17:36 - 28 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.