ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνάντηση Λοβέρδου - ΣΕΒ

13:30 - 28 Απρ 2010 | Οικονομία
Συνάντηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είχε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Α. Λοβέρδος με τη διοίκηση του ΣΕΒ. Στη σωστή βάση, θεωρεί ο ΣΕΒ πως είναι οι ρυθμίσεις για το νέο ασφαλιστικό σύστημα. ''Οχι'' και από τις δύο πλευρές στις πιέσεις ΔΝΤ-ΕΚΤ-Κομισιόν για περικοπή 13ου και 14ου μισθού. Εν τω μεταξύ, εκ νέου συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας έχει αυτή την ώρα το τριμερές κλιμάκιο και συγκεκριμένα με τον Γενικό Γραμματέα, κ. Ρ. Σπυρόπουλο και θέμα το Ασφαλιστικό.
Το τριμερές κλιμάκιο επισκέφθηκε το ΣΕΒ, όπου και ζήτησε άμεση μείωση μισθών και απελευθέρωση απολύσεων. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δ. Δασκαλόπουλος, είπε πως ''δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα'' και πως χρειάζεται απελευθέρωση της αγοράς εργασίας από διάφορες αγκυλώσεις.

Για το Ασφαλιστικό, ο κ. Δασκαλόπουλος δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας πως ''πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως έχουμε κατασπαταλήσει τις εισφορές και τις συντάξεις των επόμενων γενεών.'' Συμπλήρωσε, πάντως, πως εκκρεμεί η τελική μορφή του νομοσχεδίου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν γίνει οι απαραίτητες αλλαγές.

Από την πλευρά του, ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε κι αυτός στις πιέσεις που δέχεται από το κλιμάκιο. Η πεμπτουσία της συζήτησης με την αντιπροσωπεία, είπε, είναι η εισοδηματική πολιτική και οι εργασιακές σχέσεις. Τόνισε, ωστόσο, πως ενώ ζητήθηκε η  περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού, ''δεν τη δεχόμαστε ούτε εμείς ως κράτος, ούτε οι κοινωνικοί εταίροι''.

Συγκεκριμένα, δήλωσε μετά τη συνάντηση πως ''είχαμε με τον πρόεδρο του ΣΕΒ τη συνάντηση που είχε καθοριστεί από την προηγούμενη εβδομάδα μετά από δική μας πρόσκληση.

Για ενημέρωση του ΣΕΒ αλλά και όλων των Κοινωνικών Εταίρων πάνω στις εξελίξεις που αφορούν στο Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις. Ειδικά υπό το φως των προτάσεων που μας ετέθησαν για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η συζήτηση ήταν ολοκληρωμένη και ειλικρινής, εξηγήσαμε στον πρόεδρο του ΣΕΒ τις βασικές αρχές του Ασφαλιστικού με συγκεκριμένους πια όρους, όπως αυτές οι αρχές διατυπώνονται στο σχέδιο νόμου που ετοιμάστηκε. Αύριο ενημερώνεται το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για το θέμα αυτό και έχουμε ζητήσει την επόμενη βδομάδα να γίνει επίσημη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου θα παρουσιαστεί το κείμενο του σχεδίου νόμου στους συναδέλφους και πρώτα απ’ όλα στον Πρωθυπουργό. Μετά τη συνεδρίαση αυτού του Υπουργικού Συμβουλίου, το κείμενο θα διανεμηθεί στους Κοινωνικούς Εταίρους, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή.

Από τις αξιολογήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από διάφορα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από τις συζητήσεις που έχουν γίνει με την αποστολή που είναι σήμερα στην Ελλάδα, έχουν προκύψει κοινές αξιολογήσεις για ένα σύστημα που θα διασωθεί και θα είναι κοινωνικά δίκαιο.

Διάσωση και κοινωνική δικαιοσύνη είναι το πρόσημο και πρόταγμα των προσπαθειών μας. Ταυτοχρόνως είχαμε και εμείς και ο ΣΕΒ συζητήσει με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις εργασιακές σχέσεις. Μάλιστα φρόντισα από την πρώτη στιγμή που έγινε η συνάντηση να ενημερώσω τα κόμματα και την κοινή γνώμη, τους Έλληνες πολίτες για τα θέματα που βάζουν στο τραπέζι σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις.

Η πεμπτουσία της συζήτησης σχετίζεται με την εισοδηματική πολιτική και με τον 13ο και 14ο μισθό. Μας ζήτησαν την περικοπή την οποία εμείς δεν δεχόμαστε. Ούτε εμείς ως Κράτος, αλλά ούτε και οι ίδιοι οι Κοινωνικοί Εταίροι. Όμως, ετέθησαν στο τραπέζι και άλλα θέματα που συγκροτούν θα έλεγα το συνολικό μεταπολιτευτικό εργατικό δίκαιο και η συζήτηση πάνω σε αυτά διεξάγεται σήμερα ανάμεσα στην ομάδα των επιτηρητών και το υπουργείο Εργασίας με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου τον κύριο Ροβέρτο Σπυρόπουλο.

Θα έχουμε περισσότερα στο τέλος αυτής της εβδομάδος. Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν ως προς αυτά τα θέματα λύσεις εδώ και τώρα. Είναι θέματα που συζητώνται. Η Ελλάδα συζητά με βάση τα επιχειρήματά της και με αξιοπρέπεια διαπραγματεύεται για να κρατήσει αυτά που πρέπει να μείνουν, διαπραγματεύεται ακούγοντας και αυτά τα οποία της εισηγούνται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν έχω κάτι περαιτέρω να σας πω.

Θέλω να σας ενημερώσω, ότι χθες έγινε η αντίστοιχη συνάντηση με το Προεδρείο της ΕΣΕΕ και αύριο στις 14:00 το μεσημέρι θα γίνει η συνάντηση με το Προεδρείο ΓΣΕΒΕΕ. Έχουμε ζητήσει συνάντηση και με την ΑΔΕΔΥ. Δεν έχει ακόμη γίνει. Ξέρετε, επίσης, ότι η άρνηση πολιτικών παρατάξεων στο πεδίο της ΓΣΕΕ να συναντηθούν μαζί μας για να τους ενημερώσουμε προκάλεσε την έλλειψη απαρτίας και έτσι δεν κατέστη δυνατή η συνάντηση και με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ.''
Τελευταία τροποποίηση στις 15:24 - 28 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.