ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αύξηση ΦΠΑ και έμμεσων φόρων σε καύσιμα, ποτά, καπνό τα μέτρα - Παζάρι για 13ο ή 14ο μισθό - Τι λέει ο Ρεν - Μείωση εξπρές του ελλείμματος

13:13 - 29 Απρ 2010 | Οικονομία
Αύξηση ΦΠΑ και έμμεσων φόρων σε καύσιμα, ποτά, καπνό τα μέτρα - Παζάρι για 13ο ή 14ο μισθό - Τι λέει ο Ρεν - Μείωση εξπρές του ελλείμματος
(upd 6) Θέμα ωρών είναι πλέον η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και του κλιμακίου ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ για το σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας. Σύμφωνα με τις επικρατέστερες πληροφορίες, το σχέδιο στήριξης κλειδώνει σήμερα ή - το πολύ - αύριο, ενώ η κυβέρνηση σκοπεύει να προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις την Κυριακή, μετά το πέρας της Πρωτομαγιάς. Ποιο είναι το τίμημα της βοήθειας; Σύμφωνα με τo Reuters, η κυβέρνηση συζητά την αύξηση του ΦΠΑ σε 23-25% από 21% και την αύξηση τουλάχιστον κατά 10% του ΕΦΚ σε καύσιμα, καπνό και ποτά. Σκληρό παιχνίδι φαίνεται να παίζεται στο θέμα της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού, το οποίο βρίσκεται υπό συζήτηση κι ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να περισώσει ότι μπορεί. Παράλληλα, ευρωπαικές πηγές κάνουν λόγο για αναγκαστική μείωση του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2011.
"Οι συζητήσεις με την Ελλάδα θα πρέπει να οδηγήσουν σε πολυετές πρόγραμμα τολμηρών μέτρων", δηλώσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, επιβεβαιώνοντας τις ανωτέρω εκτιμήσεις.

Σε ομιλία του στην Οικονομική Σύνοδο του Μονάχου, ο Ζ. Τρισέ κάνει έκκληση για την ανάληψη άμεσης δράσης, προκειμένου να μην εξαπλωθούν τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, η ευρωζώνη θα πρέπει να καταλήξει σε ένα πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, το οποίο θα περιορίζει τον κίνδυνο εξάπλωσης των προβλημάτων σε άλλα κράτη-μέλη.

«Αυτό που χρειαζόμαστε πιο πολύ τώρα είναι μια ισχυρή αίσθηση κατεύθυνσης. Χρειαζόμαστε μια αίσθηση κατεύθυνσης που να μας καθοδηγήσει στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να βγούμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση», τόνισε.

Σημειώνεται, δε, ότι αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας, της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβασή τους. «Είμαι αισιόδοξος όσον αφορά στα αποτελέσματα των συνομιλιών αυτών», ανέφερε.

Την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα στην Αθήνα αναμένεται να ολοκληρωθούν άμεσα, εξέφρασε ο επίτροπος επί των οικονομικών Ολί Ρεν. Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, η χρηματοδότηση από την ευρωζώνη θα εξαρτηθεί από την δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ το αποτέλεσμα των συζητήσεων θα οδηγήσει σε ριζική προσαρμογή της Ελλάδας.

Επιπλέον, ο επίτροπος υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις σχετικά με το ελληνικό ζήτημα και ως εκ τούτου "δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες σήμερα, αλλά σύντομα".

Τις πληροφορίες επιβεβαιώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η ΕΕ ζητούν κατάργηση του  13ου και 14ου μισθού και πάγωμα των μισθών στον δημόσιο τομέα στο πλαίσιο του τριετούς  προγράμματος πολιτικών που συζητούν με την Ελλάδα, είπε εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη.

"Η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, της 13ης και της 14ης σύνταξης, τρία χρόνια  πάγωμα μισθών, η αλλαγή των συντελεστών των εμμέσων φόρων σε βάρος του καταναλωτή και η  αύξηση του ΦΠΑ έρχονται να επιβαρύνουν την ζωή των πολιτών και μάλιστα μονόπλευρα", είπε ο  γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη  συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με συνδικαλιστικά όργανα και κοινωνικούς  φορείς.
"Διαπιστώσαμε ότι βρισκόμαστε σε μια τελειωμένη συμφωνία", πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος είπε ότι τα μέτρα θα  ανακοινωθούν το πιθανότερο την Παρασκευή.

Γ. Πεταλωτής: "Σκληρές οι διαπραγματεύσεις με ΕΕ,ΔΝΤ"

Σκληρές είναι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ της ελληνικής  κυβέρνησης και των αξιωματούχων της ΕΕ και του ΔΝΤ, σύμφωνα με το κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργος Πεταλωτής. "Αυτή την στιγμή δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς και για τίποτα. Γνωρίζουμε σε πόσο δύσκολη  κατάσταση βρίσκεται η χώρα μας", υπογράμμισε ο Γ. Πεταλωτής κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Πρόσθεσε, δε, ότι "γίνονται διαπραγματεύσεις σκληρές, διαπραγματεύσεις που έχουν να κάνουν με την προβολή  λογικών επιχειρημάτων από την ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε ... όποια απόφαση και να πάρουμε  να είναι η πιο επιεικής".

Σαρκοζί: Γαλλία, Γερμανία σε πλήρη σύμπνοια για Ελλάδα

Η Γαλλία και η Γερμανία ταυτίζονται απόλυτα  στον τρόπο με τον οποίο θα ενισχυθεί η Ελλάδα, ώστε να ξεπεράσει την κρίση  χρέους, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy κατά την διάρκεια επίσκεψης  στην Κίνα, ενώ δεσμεύθηκε να πατάξει την κερδοσκοπία στις αγορές.

Η Γερμανία έχει πει ότι θα στηρίξει την Ελλάδα, με τον όρο η χώρα να λάβει  σκληρά μέτρα, δημιουργώντας έτσι έντονες διαμάχες εντός της ευρωζώνης  σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των χωρών με υπέρογκο δημόσιο χρέος. «Βρισκόμαστε σε απόλυτη ταύτιση», είπε ο Sarkozy σε δημοσιογράφους,  προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Γερμανίδα  Καγκελάριο Angela Merkel.

O Sarkozy χαρακτήρισε ως απόλυτα αξιόπιστο το δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας και επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να στηρίξει το ευρώ και την Ελλάδα. «Δεν θα αφήσουμε τους κερδοσκόπους να αποσταθεροποιήσουν αυτή ή την  άλλη χώρα», υπογράμμισε.

Επιμένει για σκληρά μέτρα λιτότητας η Μέρκελ

Τις αυστηρές της προϋποθέσεις για παροχή βοήθειας στην Ελλάδα επανέλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως το Βερολίνο θα βοηθήσει αμέσως μόλις η χώρα μας ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις για αναδιάρθρωση της οικονομίας της.

Υπογράμμισε, δε, πως δεν υπάρχει εναλλακτική στη δέσμευση της Ελλάδας για αξιόπιστα και σκληρά μέτρα λιτότητας, ενώ ανέφερε ότι η νομοθετική διαδικασία στη Γερμανία θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ της ΕΕ και της Ελλάδας.


 



 

Τελευταία τροποποίηση στις 21:11 - 29 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.