ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σόιμπλε: Μη λαμβάνετε σοβαρά υπόψη τους οίκους αξιολόγησης

13:56 - 29 Απρ 2010 | Οικονομία
Οι παράγοντες των χρηματοοικονομικών αγορών δεν χρειάζεται να λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους οίκους αξιολόγησης, είπε την Πέμπτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ενώ κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στην ΕΕ κατά της δράσης των συγκεκριμένων οίκων που εκτιμάται ότι οδήγησαν σε επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

«Κανένας παράγοντας της αγοράς δεν αποτρέπεται να μην λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του τους οίκους αξιολόγησης», είπε κ. ο Σόιμπλε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και Ισπανία, έχουν προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές, εν μέσω ανησυχιών για την βιωσιμότητα των επιπέδων του χρέους στην Ευρώπη.

Η δράση των -ιδιωτικών- οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη, καθώς ολόκληρα κράτη απειλούνται ακόμα με κατάρρευση, εφόσον μία ιδιωτική εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ αποφασίσει να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα κάποιας χώρας.

Στην πρόσφατη επιθετική υποβάθμιση της Ελλάδας από την Standard & Poor's, η Κομισιόν αντέδρασε άμεσα, λέγοντας ότι δεν ενσωματώνει την βοήθεια που θα λάβει η χώρα μας από τον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.