ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με διαδικασίες - εξπρές το Ασφαλιστικό

13:46 - 30 Απρ 2010 | Οικονομία
'Ετοιμο είναι το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό σύστημα, όπου με διαδικασίες εξπρές θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβόυλιο εντός της εβδομάδας, ούτως ώστε να ψηφιστεί στη Βουλή ως τα μέσα του μήνα. Εν τω μεταξύ, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού ο υπουργός Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδος, πετώντας μάλιστα το μπαλάκι στον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. "'Oι συζητήσεις του Υπουργού Εργασίας και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των λοιπών, ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη, τώρα ο σχεδιασμός γίνεται κεντρικά από την Κυβέρνηση από το Υπουργείο Οικονομικών'', είπε χαρακτηριστικά, μετά τη συνάντηση με τη ΓΣΕΒΕΕ.

Ο υπουργός Εργασίας πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με την ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ, στο πλαίσιο ενημέρωσης των κοινωνικών εταίρων για το Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Δ. Ασημακόπουλου, στη συνάντηση ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθουν νωρίτερα απ΄ότι προβλέπει το σ/ν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.

Ερωτηθείς όμως από δημοσιογράφους ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αναφερόμενος μάλιστα στη σχετική δέσμευση της κυβέρνησης. Ο ίδιος τόνισε πως έχει επιμείνει και σε συζητήσεις με την Κομισιόν στις ημερομηνίες που έχει σχεδιάσει, που, όπως είπε, δεν είναι αναβολής αλλά  τότε θα υπάρχουν τα κεφάλαια. ‘’Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χρηματοδοτούμε δύο συστήματα ταυτόχρονα,’’ είπε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης έχει ''κλειδώσει'' το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και αφού συγκληθεί υπουργικό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα, θα το διανείμει στους κοινωνικούς εταίρους.

Από την πλευρά του, ο κ. Ασημακόπουλος, ερωτηθείς από δημοσιογράφους, για την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, δήλωσε πως κάτι τέτοιο θα είναι μία ‘’ευθεία σφαίρα’’ στην αγορά. Έκρινε επίσης ως ‘’άδικο και αντικοινωνικό’’ μέτρο, την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, ενώ αντιτάχθηκε και στην αύξηση του ορίου απολύσεων, τονίζοντας πως δεν έχει ιδιαίτερο νόημ α στην ελληνική αγορά, καθώς αφορά περίπου μόνο 30 – 40 επιχειρήσεις. Για την αύξηση ΦΠΑ, δήλωσε πως θα έχει επιπτώσεις και στην κατανάλωση και στον καταναλωτή και στις επιχειρήσεις, ενώ γενικότερα προβλέπει εκτόξευση της ανεργίας και φτώχεια και ‘’λουκέτα’’.

Στο πλαίσιο της διαφωνίας με την πλειοψηφία των μέτρων που προτείνει η τρόικα, η ΓΣΕΒΕΕ θα συμμετάσχει στην απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την Τετάρτη 5 Μαίου, κι ως εκ τούτου τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Φωτεινή Πούλη

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 10:33 - 02 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.