ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tριάντα δισ. ευρώ ο "λογαριασμός" και θα πληρωθεί ως το τέλος του 2014 - Oι αντιδράσεις

12:27 - 02 Μαϊ 2010 | Οικονομία
Tριάντα δισ. ευρώ ο "λογαριασμός" και θα πληρωθεί ως το τέλος του 2014 - Oι αντιδράσεις
(upd 7) Μέτρα - σοκ αλλά αναγκαία για την έξοδο της χώρας από το τούνελ που οδηγεί στη χρεοκοπία ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής, 2 Μαίου, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 4% φέτος.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η χώρα είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε αυτές τις τομές, προκειμένου να εξασφαλιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση της. Στόχος των μέτρων για να εξασφαλιστεί  η χρηματοδότηση είναι να πέσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2014 με το αποφασιστικότερο βήμα να γίνεται φέτος με τη μείωση του στο 8%, που σημαίνει να εξοικονομηθούν από το Δημόσιο 5,8 δισ. ευρώ. Η αποφασιστικότερη τομή θα γίνει το 2011, όπου το έλλειμμα θα μειωθεί κατά 10 δισ. ευρώ.

Συνολικά μέχρι το 2014, θα πρέπει να εξοικονομηθούν από το Δημόσιο 30 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο το δημόσιο χρέος από το 115% του ΑΕΠ που ήταν το 2009, θα εκτοξευθεί το 2014 στο 140% του ΑΕΠ και μετά θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του.

Αναλυτικότερα, επέρχεται αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 21% σε 23%, σε ελαφρές κατηγορίες 10% στο 11% και σε ειδικές κατηγορίες από το 5% στο 5,5%. Στο παιχνίδι των εσόδων μπαίνουν οι ημιυπαίθριοι χώροι, πράσινοι ενεργειακοί φόροι, φόροι πολυτελείας, αυξήσεις αντικειμενικής αξίας και έκδοση αδειών από τα φρουτάκια και τα τυχερά παιχνίδια. 

Για τις δαπάνες, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι ο 13ος και ο 14ος μισθός στο δημόσιο τομέα αναπροσαρμόζονται και αφορούν σε αποδοχές που δεν ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ (μεικτά, μαζί με επιδόματα). Θα διαμορφωθούν σε 250 ευρώ δώρο Πάσχα, 250 ευρώ επίδομα αδείας και 500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων. Ταυτόχρονα θα υπάρξει μείωση 8% στα επιδόματα και 3% για τις ΔΕΚΟ.

Σ'ό,τι αφορά τις συντάξεις, αναπροσαρμόζονται τα επιδόματα καλοκαιριού, Πάσχα και Χριστουγέννων σε 200, 200 και 400 ευρώ για όσες συντάξεις δεν ξεπερνούν τα 2.500 ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμα ότι η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο θα τεθεί σε ισχύ από το 2011 και θα έχει περίοδο προσαρμογής τριών χρόνων. Προανήγγειλε ακόμα, ότι θα μείνουν τρία ασφαλιστικά ταμεία.

Ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται στο σύνολο του εργασιακού βίου, τα 60 έτη θα είναι το κατώτατο όριο για έξοδο σε όλα τα Ταμεία, ενώ θα υπάρξει και περικοπή σε Βαρέα και Ανθυγιεινά επιδόματα. Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, θα ενεργοποιηθεί και αυτόματος μηχανισμός  προσαρμογής συντάξεων στο προσδόκιμο ζωής.

Ταυτόχρονα, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε μείωση 500 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Επίσης, δεν θα δοθεί καμία αύξηση σε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο τομέα.

Το δε πρόγραμμα υλοποίησης των παραπάνω θα παρακολουθείται και θα ελέγχεται από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ σε τριμηνιαία βάση.  

"Είχαμε μια δύσκολη διαπραγμάτευση", σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών και γνωστοποίησε πως "οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα Ε.Ε. – ΕΚΤ – ΔΝΤ ολοκληρώθηκαν το Σάββατο - διαπραγματεύσεις για το πλαίσιο οικονομικής πολιτικής και χρηματοδοτικής στήριξης της χώρας.

Έχουμε μια δύσκολη περίοδο μπροστά μας. Αντιλαμβανόμαστε πόσο επίπονες είναι οι αποφάσεις για τους Έλληνες πολίτες και τις θυσίες που πρέπει να κάνουν. Δεν ζητάμε από τους Ελληνες πολίτες να κάνουν θυσίες επ’ άπειρο, αλλά να κάνουν θυσίες για ένα καλύτερο αύριο, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Στόχος μας, διευκρίνισε, δεν είναι να απορροφήσουμε το σύνολο του ποσού της βοήθειας, αλλά να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις αγορές και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση καλείται να κάνει μια βασική επιλογή ανάμεσα στην κατάρρευση ή τη σωτηρία.

Στην εκπόνηση ενός δύσκολου προγράμματος δημοσιονομικών προσαρμογών ή το να βρεθεί η χώρα μας στο απόλυτο αδιέξοδο, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να σώσει τη χώρα, ξεκαθάρισε ο υπουργός και διαβεβαίωσε πως με την ενεργοποίηση του προγράμματος η χώρα θα μπορέσει να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης των δανειακών της αναγκών τα επόμενα τρία χρόνια".

Α. Σαμαράς: 'Βατερλώ προβλέψεων και πολιτικής της κυβέρνησης'

Για ομολογία ενός "βατερλώ προβλέψεων και πολιτικών της κυβέρνησης" έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, σχολιάζοντας τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ενώ τόνισε πως η μοναδική του έγνοια είναι η εφαρμογή πολιτικών που θα μας βγάλουν από αυτή τη μέγγενη μια ώρα αρχύτερα.

Ειδικότερα ο κ. Σαμαράς τόνισε πως "ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα ως “σωτηρία” της Ελλάδας, εκείνο που ως προχθές απέκλειε ως επιζήμιο και αχρείαστο: Επί πλέον δραστικά μέτρα περιστολής, πολύ χειρότερα από όσα ήδη πάρθηκαν και τα οποία ως προχθές κρίνονταν απολύτως “επαρκή”. Βρισκόμαστε μπροστά στην ομολογία ενός αληθινού Βατερλώ προβλέψεων και πολιτικών της κυβέρνησης: Προέβλεψαν την φετινή ύφεση στο -0.3% και σήμερα παραδέχονται ότι η ύφεση θα είναι υπερδεκαπλάσια, θα φτάσει το -4%. Μας διαβεβαίωναν ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης επαρκεί πλήρως, για φέτος. Τώρα ομολογούν ότι έχει ουσιαστικά αποτύχει και επιβάλουν νέα μέτρα πολύ πιο δραστικά, με νέες αυξήσεις εμμέσων φόρων και νέες περικοπές αμοιβών στο δημόσιο".

Ο Πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε πως "ή μας έλεγαν ψέματα ως τώρα, ή έχουν χάσει προ πολλού τον έλεγχο. Είτε συμβαίνουν και τα δύο. Σε κάθε περίπτωση έχουν ξοδέψει κάθε απόθεμα αξιοπιστίας μέσα σε λίγους μήνες" και πρόσθεσε ότι "σήμερα δίνουν πολύ μεγαλύτερη δόση από ένα “φάρμακο” που ήδη απέτυχε. Σήμερα κινδυνεύουμε περισσότερο από την υπερβολική δόση του «φάρμακου», παρά από την ίδια την "ασθένεια"".

Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά, "στα νέα μέτρα που ανακοινώνουν δεν υπάρχει αληθινός περιορισμός της Σπατάλης, υπάρχουν μόνο περιορισμοί μισθών κι αυξήσεις φόρων, μέσα σε μια αγορά που ασφυκτιά σε συνθήκες πρωτόγνωρης ύφεσης για τα ελληνικά δεδομένα. Δεν υπάρχουν μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, υπάρχουν μέτρα μείωσης συντάξεων. Δεν υπάρχει πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά μέτρα που θα τόνωναν τις αγορές, θα περιόριζαν τα λουκέτα, θα συγκρατούσαν την ανεργία. Δεν υπάρχει καν προοπτική αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου. Όλα, δηλαδή, εκείνα που θα επέτρεπαν στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει σύντομα το πρόβλημα του υπερδανεισμού της με τις δικές της δυνάμεις, ώστε να βγει από τη «μέγγενη» το ταχύτερο".

"Διαφώνησα με την πολιτική αυτή εξ αρχής. Επισήμανα ότι μας βάζει σε ένα φαύλο κύκλο όλο και μεγαλύτερης ύφεσης. Διαφώνησα με την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όταν μπορούσε ακόμα να αποφευχθεί. Σήμερα μοναδική μου έγνοια είναι η εφαρμογή πολιτικών που θα μας βγάλουν από αυτή τη μέγγενη μια ώρα αρχύτερα. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος της Ελπίδας. Απέναντι σε μια κυβέρνηση που δεν δέχθηκε κανένα διάλογο, ούτε καν υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πριν πάρει τις αποφάσεις της. Ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει για όλους τους Έλληνες αυτή η δραματική περιπέτεια. Ξέρω με ποιο τρόπο μπορεί να τελειώσει όσο γίνεται γρηγορότερα και λιγότερο οδυνηρά. Και αποκλειστική μου προτεραιότητα είναι αυτό ακριβώς.Το μπορούμε. Και θα το καταφέρουμε", κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Α. Τσίπρας: "Τα μέτρα θα κρατήσουν τουλάχιστον δύο δεκαετίες"

"Αυτές οι εγκληματικές επιλογές δεν αφορούν την επόμενη τριετία. Μας βυθίζουν σε ένα τούνελ σκοτεινό, που θα διαρκέσει τουλάχιστον για τις δύο επόμενες δεκαετίες", υπογρααμίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. "Γιατί αν, τελικώς, δεχτούμε αυτό το δρόμο, θα χρειαστούν πολλά χρόνια ώστε να αποκατασταθούν ακόμα και οι ελάχιστες, αλλά υπαρκτές σήμερα, παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Αυτές οι επιλογές που η κυβέρνηση συνδιαμόρφωσε με το ΔΝΤ και την Ε.Ε., σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν μονόδρομο για τη χώρα", επεσήμανε.

Ακόμη, έκανε λογο για κυβέρνηση που "προχωρά πανικόβλητη και δίχως καμία δημοκρατική νομιμοποίηση στην άνευ όρων παράδοση της ελληνικής κοινωνίας στις άγριες διαθέσεις του κεφαλαίου και των αγορών", ενώ την επέκρινε ότι "παρουσιάζει ως μονόδρομο τη βύθιση της ελληνικής οικονομίας στην ύφεση, τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, την κατάρρευση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την απαξίωση του υλικού και ανθρώπινου παραγωγικού δυναμικού της χώρας".

Αναλυτικά, ανέφερε τα εξής:

"Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος. Είναι ο δρόμος της αναθέρμανσης της οικονομίας, της παραγωγικής της ανασυγκρότησης, με μια ριζικά αντίστροφη αναδιανομή του εισοδήματος, ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να καλυφθεί από πόρους που θα προέρχονται από τους έχοντες και κατέχοντες και όχι από τους χαμηλόμισθους και από τα φτωχά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Με φορολογική δικαιοσύνη, με αύξηση της επιβάρυνσης των τραπεζών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών που φοροαπαλλάσονται προκλητικά, με δραστική μείωση των εξοπλιστικών δαπανών. Με στρατηγική διεθνοποίησης του ελληνικού προβλήματος χρέους, ώστε να βρεθούν διαδικασίες ρύθμισης του ύψους και των όρων του, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Με συμμαχίες με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και με τις κοινωνικές δυνάμεις όλης της Ευρώπης που αγωνίζονται για μια Ευρώπη των λαών και όχι των αγορών.

Αυτό το δρόμο καλούμε τον ελληνικό λαό να επιλέξει, μέσα από τη μόνη δημοκρατική διέξοδο για το τόπο: Από τη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, ώστε μέσα από ένα δημοψήφισμα, ο λαός να επιλέξει ο ίδιος το δρόμο για το μέλλον του".

Α. Παπαρήγα: "Τα μέτρα θα πλήξουν και τον ιδιωτικό τομέα"

"Ήρθε η ώρα της μεγάλης και της αναντικατάστατης ευθύνης του λαού να αποδείξει ότι δεν πιστεύει τα αισχρά ψέματα της κυβέρνησης, ότι πιστεύει στο δίκιο του αγώνα του", τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σχολιάζοντας "τα νέα βάρβαρα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ", όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Η Α. Παπαρήγα τόνισε πως "είναι ψέμα αυτό που είπε ο κ. Παπανδρέου: Ότι τα μέτρα δεν θα πλήξουν τον ιδιωτικό τομέα. Θα πλήξουν και το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, με τις νέες εργασιακές σχέσεις, με το ασφαλιστικό, με την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με τον εκβιασμό της μεγάλης καπιταλιστικής εργοδοσίας".

Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι "ήρθε η ώρα της ευθύνης. Ο καθένας από το πόστο του και όλοι μαζί. Να σμίξει ο εργάτης και η εργάτρια, ο υπάλληλος και η υπάλληλος, ο φτωχός αγρότης, ο μικρός επιχειρηματίας όλοι μαζί σε ένα πλειοψηφικό, παλαϊκό ρεύμα. Μπορούμε να τους σαρώσουμε. Να έχουμε ετοιμότητα, η κρίση θα βαθύνει, θα αγκαλιάσει ξανά ολόκληρη την Ευρώπη. Τα μέτρα δεν είναι για τρία χρόνια, σε λίγους μήνες θα τα αλλάξουν και θα τα ξαναλλάξουν, αν το κίνημα βρεθεί με σκυμμένο το κεφάλι τότε η τραγωδία θα είναι ανυπολόγιστη. Είμαστε αισιόδοξοι, μπορούμε να τους σαρώσουμε".

Γ.Καρατζαφέρης: "Μέρος του προβλήματος πλέον ο Πρωθυπουργός"

«Αδύναμη Κυβέρνηση, αδύναμη διαπραγμάτευση, αδύναμα αποτελέσματα», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, σχολιάζοντας τα μέτρα τριετούς λιτότητας, και επεσήμανε πως ο Πρωθυπουργός κατόρθωσε να γίνει πλέον μέρος του προβλήματος.

«Οι άνθρωποι της «Νέας Ρώμης» επέβαλαν μέτρα που συνθλίβουν την αξιοπρέπειά μας χωρίς καμία εγγύηση για το αύριο, χωρίς καμία εγγύηση ότι θα μπορέσουμε να έχουμε ανάπτυξη, χωρίς καμία εγγύηση ότι θα μπορέσουμε να αποδράσουμε οριστικά από την κρίση. Ο κ. Παπανδρέου κατόρθωσε να γίνει πλέον μέρος του προβλήματος», δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης.

"Βλέπει" και άλλα λουκέτα σε επιχειρήσεις ο Κ. Μίχαλος

Για λουκέτα σε επιχειρήσεις προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος και καλεί την κυβέρνηση να ζητήσει βοήθεια "όχι μόνο από τον περιβόητο "μηχανισμό στήριξης" αλλά και από τις υγιείς δυνάμεις της αγοράς και της παραγωγής, να ανοίξει τις πόρτες για νέες ιδέες και λύσεις και να ξεχωρίσει εσωτερικά την ήρα από το στάρι, χωρίς να υπολογίζει γνωστούς και φίλους". Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των μέτρων ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφέρει ότι «τα μέτρα παραπέμπουν ευθέως στην παροιμία με το χότζα που ήθελε να κάνει οικονομία και άφηνε το γάιδαρό του νηστικό μέχρι που αυτός ψόφησε».

Αναλυτικά, αναφέρει τα εξής:

«Οι ευθύνες του σημερινού πρωθυπουργού είναι τεράστιες. Η χώρα δε χρειαζόταν έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που θα έβαζε τους πάντες πάνω στο κρεβάτι του Προκρούστη και να κόβει ότι περισσεύει. Αυτό θα μπορούσε να το κάνει ο οποιοσδήποτε. Αυτή δεν είναι οικονομική πολιτική. Αυτή είναι μια λυσσαλέα επίθεση στην επιχειρηματικότητα, αλλά και στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Η υποτιθέμενη εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά τις γενικόλογες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, επέτεινε τις ανησυχίες του ελληνικού λαού και των επιχειρηματιών, για το τι μέλλει γεννέσθαι και δημιούργησε περαιτέρω σύγχυση.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι, για μια ακόμη φορά, δεν υλοποιήθηκαν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις και αποδείχθηκε ότι και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που καταρτίστηκε πριν από μερικούς μήνες, απέτυχε παταγωδώς και χρειάζονται ολοένα και σκληρότερα οικονομικά μέτρα, που είναι βέβαιο ότι θα κλονίσουν συθέμελα την κοινωνική συνοχή.

Οι επιχειρήσεις βρίσκονται πλέον στο μάτι του κυκλώνα, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν νέες έκτακτες εισφορές και αυξημένους φόρους σε περίοδο ύφεσης, γεγονός που θα μειώσει ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητα τους, οδηγώντας τις στο λουκέτο. Δεδομένου μάλιστα, ότι η αγοραστική κίνηση θα καταβαραθρωθεί εξ αιτίας των μειώσεων των μισθών και των συντάξεων. Για πολλοστή φορά, ο επιχειρηματικός κόσμος καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει την κατηφορική διαδρομή που ακολουθεί και οδηγεί κατ' ευθείαν στο γκρεμό. Έστω και τώρα, ας καλέσει σε πανστρατιά τις υγιείς δυνάμεις της χώρας και ας σεβαστεί, επιτέλους, τις απόψεις τους».

ΑΔΕΔΥ: Τα μέτρα οδηγούν στην εξαθλίωση της κοινωνίας

«Πράγματι έχουμε ιστορικές αλλαγές, όπως εξήγγειλε ο κ. Πρωθυπουργός και όπως συγκεκριμένα προσδιόρισε ο Υπουργός Οικονομίας με μέτρα και πολιτικές που οδηγούν στην εξαθλίωση της κοινωνίας», υπογραμμίζει η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της. «Προφανώς τίποτα δεν ισχύει από αυτά που επικαλέστηκαν για ανθρώπινη αλληλεγγύη, για κοινωνική δικαιοσύνη, για Ελλάδα των αξιών», προσθέτει η ΑΔΕΔΥ. Υποστηρίζει ακόμη ότι «όταν η κοινωνία διαλύεται, όταν ο πολίτης οδηγείται όλο και περισσότερο σε μεγαλύτερη φτώχεια και την τελική οικονομική του εξαθλίωση, κανένα μέλλον ευοίωνο δεν δημιουργεί αυτή η πολιτική, αυτή η οικονομική επιλογή για την χώρα και για τους πολίτες».

«Η κρίση φαίνεται ότι πράγματι θα είναι μια ευκαιρία και πάλι για τους έχοντες και κατέχοντες, για τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες, για τους γνωστούς κερδοσκόπους και τους εκβιαστές της κοινωνίας και των πολιτών», επισημαίνει. Κατά την ΑΔΕΔΥ, «γίνεται νέα κατανομή πλούτου που συγκεκριμενοποιεί, το ''οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Οι φτωχοί φτωχότεροι''». Επί της ουσίας των μέτρων, παρατηρεί ότι «σήμερα η κυβέρνηση προχώρησε στην τυπική ανακοίνωση της χρεοκοπίας της ζωής των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ανέργων».

Όπως διευκρινίζει, «απελευθερώνει ουσιαστικά τις απολύσεις στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Καταργεί τον κατώτερο μισθό και την ΕΣΣΕ, φορτώνει με νέα φορολογικά βάρη τους μισθωτούς, μειώνει τις αποζημιώσεις για τις απολύσεις. Μειώνει έως και 35% το διαθέσιμο εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων, διαλύει την Κοινωνική Ασφάλιση. Κλείνει κάθε ελπίδα για τον άνεργο, το μέλλον των νέων. Η οικονομία οδηγείται σε ύφεση χωρίς προηγούμενο. Πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα τα κοινωνικά προβλήματα και αδιέξοδα».

Τονίζει δε ότι «οι πραγματικοί υπαίτιοι παραμένουν στο απυροβόλητο. Η κοινωνία μετατρέπεται σε ηφαίστειο. Η έξοδος είναι υπόθεση συλλογικών και κοινωνικών αγώνων» και προειδοποιεί για ενίσχυση των κινητοποιήσεων.

«Όλοι και όλες δίνουμε τις καλύτερες δυνάμεις μας στις μεγάλες μάχες που απαιτούνται για να προστατεύσουμε την ζωή μας, να ανοίξουμε δρόμο με αξιοπρέπεια και δικαιώματα για τα παιδιά μας, τους νέους. Βγαίνουμε στο δρόμο, διαδηλώνουμε, απεργούμε. Μπορούμε τώρα και άμεσα να σταματήσουμε την κατρακύλα, να μην περάσουν τα αντιλαϊκά, εισπρακτικά, αντικοινωνικά μέτρα. Όλοι την Τετάρτη στην απεργία. Όλοι στη συγκέντρωση στο πεδίο του Άρεως», καταλήγει η ΑΔΕΔΥ.

ΓΣΕΕ:  Τα πλέον κοινωνικά άδικα μέτρα

Για τα πλέον κοινωνικά άδικα και σκληρά μέτρα της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ.Παναγόπουλος, επισημαίνοντας πως τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δεν είναι μόνο κοινωνικά άδικα αλλά και οικονομικά υφεσιακά.

«Καλούνται να πληρώνουν οι φτωχοί, οι άνεργοι, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι. Δεν ακούσαμε να καλούνται, να πληρώνουν αυτοί που τόσα χρόνια ενθυλάκωναν τον πλούτο του Ελληνικού λαού και λεηλατούσαν την οικονομία. Ακούσαμε ότι θα πληρώσουν οι μη προνομιούχοι. Δεν ακούσαμε τίποτα για τους έχοντες και κατέχοντες. Αντιθέτως τα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα παραδίδονται βορά στις ορέξεις τους», ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και τόνισε πως ήρθε η ώρα για έντονους κοινωνικούς αγώνες, με αφετηρία την 5η Μαΐου. «Είναι αδιανόητο αυτοί που έκλεψαν, που λεηλάτησαν αυτή τη χώρα να πίνουν στην "υγειά των κοροΐδων". Επιτέλους να κινηθούν οι διαδικασίες, να αλλάξουν οι νόμοι περί ευθύνης Υπουργών και οι υπεύθυνοι να βρεθούν στη φυλακή».

Δείτε στα σχετικά αρχεία αναλυτικά τα μέτρα.

 

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 19:46 - 02 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.