ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χωρίς αξιολόγηση αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ- 15 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών

09:22 - 03 Μαϊ 2010 | Οικονομία
Χωρίς αξιολόγηση αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ- 15 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών
Στην αναστολή της εφαρμογής του ελάχιστου rating πιστοληπτικής αξιολόγησης των ομολόγων που θα γίνονται δεκτά ως collateral προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε σημερινή της ανακοίνωση δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο πως έχει πάρει απόφαση να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες. Η απόφαση θα ισχύσει μέχρι νεωτέρας. Η ανωτέρω απόφαση έρχεται στον απόηχο των χθεσινών εξελίξεων, όπου και επετεύχθη συμφωνία για βοήθεια ύψους 110 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ, λίγο μετά την ανακοίνωση νέων μέτρων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. «Το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι κατάλληλο», σχολίασε η ΕΚΤ.

Το μέτρο αυτό, άνευ προηγουμένου στην ιστορία της ΕΚΤ, επιτρέπει στις τράπεζες που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα να συνεχίσουν να λαμβάνουν πιστώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας. Υπενθυμίζεται πως η Moodys την Παρασκευή είχε προχωρήσει στην υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών.

Ωστόσο η παραπάνω κίνηση δεν είναι η μοναδική. Περί τα 15 δισ. ευρώ θα διατεθούν στο τραπεζικό σύστημα για τη στήριξή του, σύμφωνα με όσα είπε πριν από λίγο στην ΝΕΤ ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης και τα χρήματα θα προέλθουν από κεφάλαιο ύψους έως 20 δισ. ευρώ που δημιουργεί η τρόικα για αυτόν ακριβώς το λόγο. Ο υφυπουργός ανέφερε πως η πρόταση που έχει κάνει είναι για 15 δισ. ευρώ.

Αναλυτές σημειώνουν πως η εξέλιξη αυτή εξαλείφει ένα μεγάλο κίνδυνο. Η Proton αναφέρει ότι οι τρέχουσες τιμές έχουν ενσωματώσει ακόμα πιο σκληρά σενάρια από το τρέχον (νέα φορολογία στα κέρδη) και οι εξελίξεις είναι θετικές για τις ελληνικές μετοχές.

Θετικά βλέπει και η Marfin την εξέλιξη αυτή καθώς σημειώνει πως υπήρχαν ανησυχίες για τη ρευστότητα και για τις καταθέσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:47 - 03 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.